Nordmænd vil have kongshornet i gave til museum

Danmark bør give kongshornet, et særligt symbol for Norge, til nyt museum, mener flere nordmænd.

Nordmændene ønsker at få kongshornet overleveret fra Danmark. (Foto: Lennart Larsen)

Da Håkon 6. døde i 1380, og Danmark fik herredømmet over Norge, forsvandt fysiske minder om det norske kongehus, men kongshornet fra middelalderen har overlevet.

Kongshormet bør derfor skænkes nordmændene, når de i 2020 indvier landets nye nationalmuseum i Oslo, skriver Kristeligt Dagblad.

Bag forslaget står forfatter Asle Toje, der er forskningsdirektør ved Det Norske Nobelinstitut.

- Det er bestemt ikke et krav, men et ønske om, at kongshornet kommer hjem, hvor det hører til, siger han.

Asle Toje lancerede i sidste uge sin idé i avisen Morgenbladet og har siden fået mange støtteerklæringer fra såvel politikere som privatpersoner. Ingen af stortingspartierne er dog gået videre med tanken endnu.

- Kongshornet er helt specielt, fordi vi ikke har andre rigtige kronregalier, og det binder forskellige tidsepoker i vores historie sammen.

Udlevering kræver politisk beslutning

Desuden vil det have den effekt, at nordmændene forhåbentligt får et mere nuanceret syn på den danske tid, som ellers kaldes 'firehundredeårsnatten'.

- Kongshornet kan blive et symbol for fællesskabet, der både trækker tråde tilbage til før rigsfællesskabet og til nutidens norske kongerige. Og det vil virkelig sætte et stort eftertryk i Norge, hvis danskerne giver os det, fordi det er så unikt, siger han.

Kongshornet opbevares på Nationalmuseet, men ifølge vicedirektør Camilla Mordhorst kræver det en politisk beslutning, hvis hornet skal udleveres til Norge.

- Som museumsfolk har vi grundlæggende den holdning, at kulturerne beriges, ved at genstande er udvekslet mellem hinanden og afspejler den historiske udvikling og genstandenes rejse i tid.

-Men kommer der en formel henvendelse fra Norge, vil vi naturligvis kigge på den fagligt, siger hun til Kristeligt Dagblad.

/ritzau/