Kan du huske Tamagotchien? Her er 9 af de største legetøjsdiller nogensinde

Endnu en legetøjsdille hærger lige nu de danske skolegårde.

Kan du huske Tamagotchien? Her er 9 af de største legetøjsdiller nogensinde

Endnu en legetøjsdille hærger lige nu de danske skolegårde.

  • Af Anders Damgaard Carlsen og Oskar K.B. Christensen
  • 23. jan. 2018
Scroll for at læse

For tiden får 'Squishies' børn og voksne til at flokkes om butikkerne.

Der er tale om endnu en legetøjsdille i en lang række. Moden inden for legetøj ruller nemlig frem og tilbage. Sidste år var det Fidget Spinners, før det fangede alle Pokémons på deres smartphones, og helt tilbage i 80'erne skulle alle have et bip bip-spil i lommen.

Her er 9 stykker legetøj, som har hittet inden for de seneste 100 år.

20'erne: Marmorkugler

For snart 100 år siden var det populært blandt børn at trille marmorkugler. Man tegnede en ring, stillede sig nogle meter væk og trillede kuglerne mod ringen.

Den, hvis kugle landede nærmest ringen, måtte give sin kugle et skub, og endte den inden for ringen, måtte man forsøge at skubbe de andres kugler ind. Hvis ikke, var det ejeren af den næstnærmeste kugles tur.

30'erne: Sjippetov

Man kan bruge en tøjsnor til meget andet end vasketøj.

Især pigerne brugte dem som sjippetov, både alene eller flere sammen. Senere så fabrikanter deres snit til at producere egentlige sjippetov med håndtag, som man kender dem fra i dag.

40'erne: Hønseringe

Egentlig blev de farverige ringe brugt til at sætte på høns, så man kunne skelne dem fra hinanden.

Børnene på landet så dog også et potentiale i ringene. Man kunne blandt andet sætte to-tre hønseringe sammen og kaste mod en mur.

Den, hvis hønseringe landede nærmest muren, måtte daske til dem i et forsøg på at ramme de andres. Ramte man, vandt man. Senere så også legetøjsindustrien et potentiale i dillen og begyndte at masseproducere hønseringene i plastik.

50'erne: Terre

Det gjaldt om at være hurtig og have tungen lige i munden, når der blev spillet terre.

Her skulle man kaste én terning op i luften og nå at samle en anden op fra jorden, inden man skulle gribe den kastede terning. Lykkedes det, skulle man nå at samle to terninger op og så fremdeles.

60'erne: Hula Hoop ringe

I skolegårde landet over begyndte børn at stå og svinge hofterne rytmisk frem og tilbage for at holde en stor plastik-ring svingende rundt om maven. Hulahopringen blev nemlig særdeles populær i 1960'erne.

70'erne: Klik-klakker

To kugler i en snor, som skulle bankes mod hinanden. Mere skulle der ikke til for at underholde børn landet over i begyndelsen af 1970'erne.

Mestrede man kunsten, både så og lød det imponerende - gjorde man ikke, stod den på flækkede fortænder og blå mærker på underarmene.

80'erne: Bip bip-spil

Bip bip-spil lå i mange lommer og skoletasker i 1980'erne.

De transportable spillemaskiner tog de danske børn og unge med storm, og der blev udgivet mange forskellige spil, men det var især spil som Donkey Kong, der gav ømme tommelfingre.

90'erne: Tamagotchier

At drage omsorg for et pixeleret lommekæledyr var lige pludselig aldeles uimodståeligt for rigtig mange danskere i slutningen af 1990'erne.

Den lille, elektroniske Tamagotchi kom fra Japan, hvor den var så populær, at man skulle skrives på venteliste for at få sig et eksemplar.

00'erne: Jojos

Små, farverige plastikfigurer - Jojos - blev revet ned fra hylderne i de danske legetøjsforretninger i begyndelsen af 2000.

Ligesom marmorkugler og hønseringe kunne man også vinde hinandens jojos ved at spille diverse spil om dem.

Credit


Tekst: Anders Damgaard Carlsen og Oskar Christensen
Redaktør: Søren Dalager Ditlevsen
Billeder: CC/Joe Mabel, Tinker tailor loves lalkaKilder: Mette Boritz, leder af Udstillinger på Nationalmuseet, Erik Nilausen, Legetøjsmuseet Olga's Lyst, natmus.dk (Nationalmuseet), DRs arkiv, TVA, TV Avisen.