10 opsange i kongelige nytårstaler

Både danskernes egoisme, dumsmarte bemærkninger og brug af Facebook har stået for skud i nytårstalen.

10 opsange i kongelige nytårstaler

Både danskernes egoisme, dumsmarte bemærkninger og brug af Facebook har stået for skud i nytårstalen.

  • Af Amalie Tagmose og Josephine Lykke Fritzbøger
  • 31. dec. 2016
Scroll for at læse

I aften holder dronning Margrethe sin 45. nytårstale. Søens folk er sikret en hilsen, og det samme er både Grønland og Færøerne.

Men de kongelige nytårstaler er ikke altid lutter hilsner og velsignelser.

Løftede pegefingre har siden Christian den X’s første radiotransmitterede nytårstale i 1941 også fundet vej til regenternes nytårstaler.

Og de kongelige nytårsopsange spænder over otte årtier, to konger og en dronning.

1941: Vær loyal mod regeringen

På den første nytårsdag efter den tyske besættelse af Danmark blev den kongelige nytårstale for første gang radiotransmitteret direkte ind i de danske hjem.

Og alene det faktum at man har gjort sig det besvær at radiotransmittere talen, som tidligere var blevet trykt i Berlingske Tidende viser, at den rummer et særligt budskab.

I talen opfordrede Christian X nemlig befolkningen til at være loyale over for den samarbejdspolitik, som Stauning og regeringen førte over for den tyske besættelsesmagt. Det gjorde han ved at mane til ro og besindighed.

1968: Støt demokratiet

Selvom den løftede pegefinger ikke var til at se, da Frederik IX tonede frem på de danske fjernsyn nytårsaften 1968, så kunne man høre den.

Ved afslutningen af året, der for mange klingede af ungdomsoprør, opfordrede kongen ungdommen til at være med til at styrke det demokratiske system.

En opfordring, som ifølge historiker Jes Fabricius Møller både kan tolkes som en opsang til danske unge om at gå mere op i politik, men også som en opfordring til regeringen om at inddrage unge mere.

Først i slutningen af 1950’erne blev regentens nytårstale tv-transmitteret.

1972: Udvid jeres horisont

I 1972 gik Frederik IX bort, og på årets sidste dag afholdt hans ældste datter sin første nytårstale som regent.

I Sydøstasien forsatte Vietnamkrigen, og i sin første nytårstale opfordrede dronningen danskerne til at udvide deres horisont og til ikke at glemme de fattigste dele af verden.

1976: Drop egoismen

I dag kan danskerne bryste sig af gentagne gange at være blevet kåret til verdens lykkeligste folk. Men allerede i 1976 var jagten på lykke et tema i dronningens nytårstale.

For lykken finder vi ikke ved kun at tænke på os selv, forklarede dronningen og opfordrede dermed både enkeltpersoner og nationer til at være mindre egoistiske.

Den moralske opfordring til det danske folk var dermed også en opbakning til de internationale samarbejder, som Danmark indgik i. Noget, som er kendetegnende for dronningens nytårstaler.

1982: Vi opfører os forkælet

De første mange år af dronningens regeringstid var ikke lutter lagkage i økonomisk øjemed for Danmark.

Selvom forbrugskulturen voksede, og begreber som genbrug opstod, så var krisestemningen ikke til at komme uden om.

Derfor sendte dronningen ved udgangen af 1982 en formaning til danskerne i sin nytårstale:

- Vi har det ret godt her i Danmark, og det bør vi ikke glemme. Og selvom vi er forkælede, behøver vi ikke at opføre os sådan.

1984: Dumsmarte bemærkninger

I sin nytårstale fra 1984 lod dronningen sine nu berømte ord om ”dumsmarte bemærkninger” falde.

Vendingen har hun siden taget i sig, men i dag, mere end 20 år senere, er det stadig en af de nytårstaler, som er husket af flest.

Det kan skyldes, at dronningen tog et emne op, der som årene er gået, kun er blevet mere aktuelt: nemlig de nye danskere, som kommer til landet.

I talen mindede dronningen danskerne om ikke at være for hurtige med hverken kølighed eller dumsmarte bemærkninger, men i stedet huske den gæstfrihed, som vi er så stolte af.

1987: Bekæmp Janteloven

I 1987 benyttede dronningen sin nytårstale til at minde danskerne om deres eget værd.

I talen opfordrede hun danskerne til at ”vende Janteloven om" og sige: "Du skal ikke tro, du er ingenting!"

Det var en påmindelse om, at vi skulle tro på vores eget værd, for "vort land er ikke en kedsomhedens baggård”.

Noget, som retorisk set er typisk for dronningen nytårstaler: nemlig dels at påpege traditionernes vigtighed og dels at opmuntre ungdommen.

1992: EM-jubel: Farlig nationalisme?

Den 26. juni 1992 vandt Danmark EM i fodbold, og danskerne brød ud i et kollektivt sejrsbrøl.

Det gik ikke dronningens næse forbi, men under årets nytårstale fulgte også en løftet pegefinger: for alt dansk er ikke ubetinget godt, lød det fra Amalienborg i 1992.

Dermed manede dronningen til besindighed, som hun også gjorde det i 1984. Og samtidig advarede hun mod både gold nationalisme og fremmedhad, som hun i talen betegnede som udansk.

2012: Pas på Facebook

2012 var året, hvor Facebook både blev børsnoteret og ikke mindst nævnt i dronningens nytårstale - dog fulgt af en advarsel.

For med en formaning, der særligt var henvendt til den yngre del af befolkningen, påpegede dronningen en tendens i tiden til at bruge de sociale medier til at tegne et perfekt billede af livet.

Et gennemgående tema i dronningens nytårstaler er vigtigheden af at være noget for hinanden som mennesker. Og i det 21. århundrede oversættes det altså til en formaning om ikke kun at leve i cyberspace.

2015: Hjælp flygtningene

I sin seneste nytårstale omtalte dronningen flygtningekrisen, hvis omfang for alvor blev klart i løbet af året.

Her mindede hun danskerne om, at det er vores ansvar at hjælpe de mange flygtninge, som kommer til landet, selvom det er et vanskeligt dilemma: for hvordan hjælper man bedst?

I samme tale bebudede hun, at prins Henrik ville gå på pension.

Credit


Tekst: Amalie Tagmose og Josephine Lykke Fritzbøger

Redaktør: Søren Dalager Ditlevsen


Topbillede: Foto: Thomas Hawk/Creative Commons, Keld Navntoft/Scanpix, Creative CommonsKilder: Jes Fabricius Møller, lektor i historie ved Saxo-Instituttet, Københavns Universitet, DRs arkiver, dr.dk, billedbladet.dk, danmarkshistorien.dk, kongehuset.dk, information.dk