Her er 8 alternative online scoresteder

Gennem tiden har vi langtfra kun forsøgt at score på Tinder og Dating.dk.

Her er 8 alternative online scoresteder

Gennem tiden har vi langtfra kun forsøgt at score på Tinder og Dating.dk.

  • Af Karen Lerbech Pedersen (Illustrationer: Solvej Nygaard Gregersen)
  • 14. dec. 2019
Scroll for at læse


Sød_Journalist_Karen_DR Hejsa søde! Super dejligt at se dig her på chatten! :')

Sød_Journalist_Karen_DR Vidste du, at den gamle og ædle kunst at score et andet menneske i dag er blevet til en digital disciplin??? Engang var der jo vild panik fem minutter i lukketid på det lokale diskotek, men det har vi heldigvis været skånet for det sidste årti. Der har vi i stedet kunne swipe os igennem datingverdenens kødmarked i ro og mag.

Sød_Journalist_Karen_DR Udviklingen begyndte allerede i slutningen af 90’erne, da Dating.dk og andre datingsider begyndte at dukke op overalt på det unge internet – og i årtiet, som vi vinker farvel til lige om lidt, blev transformationen total, da apps som Tinder og Happn blev TOTALT uundværlige i jagten på kærligheden eller den hurtige flirt <3
<3 <3

Sød_Journalist_Karen_DR Men selvom der i de seneste mange år har været et stort udvalg af hjemmesider og apps, som specialiserer sig i at gøre det nemmere for os at score, har vi rigtig ofte valgt at prøve lykken nogle HELT andre steder.


Sød_Journalist_Karen_DR Scroll ned for at begynde tidsrejsen gennem otte alternative steder på nettet, hvor vi gennem tiden har forsøgt at score hinanden.

1: Højhuset


Sød_Journalist _Karen_DR: Halløjza - og velkommen til chatstedet Højhuset! :D


Sød_Journalist _Karen_DR: Her i slutningen af 1990’erne er chatsider det helt hotte på internettet - og der er mange at vælge mellem.


Forsker_Malene_AalborgUni: Det er rigtigt. Communities og virtuelle mødesteder er en del af internettet fra begyndelsen, men det er med chatsiderne her i løbet af 90’erne, at den online socialisering for alvor tager fart.

Sød_Journalist _Karen_DR: Og ligesom fester og andre sociale arrangementer ude i den virkelige verden gennem tiden har ført mennesker sammen, så gør chatsiderne nu det samme.

Sød_Journalist _Karen_DR: De er altså en slags internettets svar på halbal i forsamlingshuset *smiler*

Sød_Journalist _Karen_DR: Og chatsiderne fortsætter faktisk med at være internettets eget halbal i mange, mange år *LOL*

Flot_Flamme_Anonym: Jeps - jeg kan i hvert fald godt skrive under på, at der stadig bliver flirtet i Højhuset! Jeg mødte nemlig min ekskæreste derinde!

Flot_Flamme_Anonym: Det var ham der skrev til mig. Til start skrev han egentlig bare 'velkommen til', fordi jeg var ny bruger, og så begyndte vi ellers at skrive sammen derinde. Vi skrev rigtig godt sammen og efter en uge eller 14 dage (det kan jeg ikke lige helt huske), begyndte vi også at skrive sammen uden om Højhuset. Efter lidt tid mødtes vi i virkeligheden. Jeg var egentlig lidt skuffet, for jeg havde måske fået lidt høje forventninger, men han var vedholdende - og efter lidt tid endte vi med at blive kærester.

Flot_Flamme_Anonym: Vi fik to børn sammen, men er ikke sammen længere. Han mødte en ny kæreste i Højhuset.

Sød_Journalist _Karen_DR: Så selvom de her chatsider egentlig ikke er tiltænkt netdating, kan der altså hurtigt opstå sød musik blandt brugerne?

Forsker_Malene_AalborgUni: Ja, for selvom man på sider som Dating.dk målrettet kan gå efter at finde en kæreste, så møder folk også hinanden andre steder online. Måske er det på nogen måder næsten lettere, fordi der på de alternative sider ikke er det samme pres og de samme forventninger til, at man skal ende med at finde en kæreste.

2: Arto


zØd_jOuRnaLisT_KaREn_dr: Kiqqede zøde <’33 :i

zØd_jOuRnaLisT_KaREn_dr: Af en eller anden grund staver vi her i midten af 00'erne alt med 'Z' i stedet for 'S'. Vi er også yderst kreative med at skabe nye obskure smileys ud af tegn og bogstaver - for emojien er nemlig ikke rigtigt en ting endnu ;D

zØd_jOuRnaLisT_KaREn_dr: Begge stilarter kan man især observere her på Arto.dk, der er STEDET at hænge ud online!

zØd_jOuRnaLisT_KaREn_dr: Men det sociale medie, der i sin storhedstid omkring 2007 huser cirka 800.000 profiler, er til at begynde med egentlig bare en hjemmeside med vittigheder - først senere bliver det et egentligt socialt medie.

fOrSkeR_MaLeNe_AaLbORguUnI: Arto ændrer især karakter, da de tilføjer funktionen med gæstebogen. Nu kan man pludselig skrive privat til hinanden.

zØd_jOuRnaLisT_KaREn_dr: Præcis! Gæstebogen er en kæmpe ting - og er med til at gøre siden til det første egentlige sociale medie for børn og unge herhjemme.

zØd_jOuRnaLisT_KaREn_dr: Arto skiller sig også ud ved, at man her ikke er anonym, som man typisk har været ovre på chatsiderne. Man har profilbillede og som regel et helt galleri fyldt med grynede selfies taget med webcam eller digitalkamera :'D


zØd_jOuRnaLisT_KaREn_dr: Her i midten af 00'erne er fotofiltre heller ikke rigtigt en ting endnu, så bumsen på den ene kind må gemmes med den rette posering.

zØd_jOuRnaLisT_KaREn_dr: Og gemmes, det skal den! For er du heldig, kommer dit hemmelige crush måske forbi din profil - og så ved man jo aldrig, hvad det kan føre til! <3333

ZøDtØz_AnONyM: Det er nemlig rigtigt! På den måde fandt jeg faktisk en kæreste her på Arto :')

ZøDtØz_AnONyM: Som jeg husker det, kom han forbi min profil, fordi vi havde fælles venner. Altså, her i midten af 00'erne kan man jo få ret lang tid til at gå med bare at browse sine venners vennelister gennem, for at se om der er nogle spændende typer eller måske nogen, man kender. Og så begyndte vi at skrive sammen.

ZøDtØz_AnONyM: Det var jo noget med at kommentere et billede til start og så fortsatte det ellers med beskeder i gæstebogen, indtil vi så begyndte at skrive sammen på MSN Messenger og sms. Han boede i en anden by, men en dag skulle han så til noget familiehalløj i den by, jeg boede i. Der mødtes vi første gang IRL – og blev kærester.

fOrSkeR_MaLeNe_AaLbORguUnI: God historie! Og slet ikke unormal for 'Arto-generationen' - altså dem som er børn og unge her i 00’erne. De er den første generation, som er vokset op med internet derhjemme - og dermed også de første, der er vokset op med at indgå relationer online.

fOrSkeR_MaLeNe_AaLbORguUnI: På Arto dyrker man især de venskaber, man har fra det analoge liv - fra skolen og fritidsklubben. Men som en form for sidegevinst er Arto i 00'erne også blevet et sted, hvor man kan møde nye mennesker, og på den måde et oplagt sted at finde en netkæreste - som så måske kan blive en rigtig kæreste på et tidspunkt.

3: MSN Messenger


Sød_Journalist_Karen_DR: MSN Messenger er et personligt chatprogram, som du altså SKAL have installeret her i midten af 00'erne! Alle dine venner har det nemlig også. Og når du bruger det, skal du allerhelst bruge den vildt sjove skrifttype Comic Sans.

Sød_Journalist_Karen_DR: Messenger er også et uundværligt redskab, når du skal i kontakt med 'ham den spændende' fra 3.g. Med et enkelt 'hvad laver du?' kan en lang og dyb samtale hurtigt begynde.

Sød_Journalist_Karen_DR: Tør du ikke skrive først, er den store udfordring på MSN Messenger at gøre dit crush opmærksom på din eksistens. Men det er ikke helt let, når man bare er én lille blågrøn figur i en uendelige række af blågrønne figurer.

FantinoP3: Nej, det er virkelig ikke let! Jeg var på et tidspunkt selv helt vildt forelsket i den her fyr, som jeg vidste kunne lide Kashmir, og jeg vidste, at han især elskede nummeret ’Kalifornia’. Derfor besluttede jeg mig for at udnytte Messengers funktion, hvor det musiknummer, man hørte, også blev vist for alle ens venner som en statusopdatering under sit navn.

FantinoP3: Jeg ville jo gerne vise ham, at jeg var sej og også godt kunne lide Kashmir, så jeg valgte simpelthen at høre ’Kalifornia’ på repeat sådan cirka otte timer i streg i håbet om, at han på et eller andet tidspunkt ville logge på og se det og på den måde også blive forelsket i mig.

FantinoP3: Det var så først senere, at jeg fandt ud af, at den kun viste sange, hvis man hørte dem på iTunes, og jeg hørte den på Youtube. Så det var en kæmpe failure.

4: MyspaceSød_Journalist_Karen_DR: Vil du her i midten af 00'erne i kontakt med ham den
flotte flipper-type fra 2.g, der spiller guitar i gymnasiebandet, er Myspace, som du nu er landet på, det helt rigtige sted!

Sød_Journalist_Karen_DR: Her går musik og socialisering nemlig hånd-i-hånd, for Myspace kan bedst beskrives som en sammenblanding af socialt medie og musikalsk opdagelses-mekka.

Sød_Journalist_Karen_DR: Ideen er, at det skal være dit personlige rum på nettet – deraf navnet – og kan du kode en lille smule HTML, kan du ændre farverne og teksttypen på din profil, så du på den måde kan fremstå endnu mere unik og spændende.

Sød_Journalist_Karen_DR: Her er den personlige musikafspiller på din profil også uundværlig. Den sørger for, at besøgende hører et musiknummer, du selv har valgt. Så det er vigtigt at du vælger et nummer, der på perfekt vis opsummerer dit inderste inde.

Sød_Journalist_Karen_DR: Men på trods af at Myspace er tænkt som dit personlige én-personers ekkokammer på internettet, kan der hurtigt opstå nye relationer. Med en lang venneliste, fælles venner og en nøje udtænkt ’About me’-tekst har du god mulighed for at komme i kontakt med nye, spændende mennesker.

Bound2LoveU_Anonym: Det kom jeg! Vi havde én fælles ven på Myspace, og det var sådan vi kom forbi hinanden. Vores første samtale startede ved, at hun skrev til mig, fordi hun ikke forstod, hvordan jeg var kommet på hendes venneliste. Det var jeg så heller ikke, men dengang i 00’erne var vi alle sammen stadig ved at lære at bruge sociale medier, så ingen fattede rigtigt noget. Hun var blevet forvirret over en venneliste, som hun troede var hendes egen venneliste, men som så egentlig var vores fælles vens venneliste.

Bound2LoveU_Anonym: Jeg synes, hun så ret pæn ud på sit profilbillede, så jeg introducerede mig på Myspace-måden, altså ved at tilføje hende som ven, og så skrev vi ellers sammen hele natten. I dag har vi været sammen i over 12 år.5: World of Warcraft


Sød_Journalist_Karen_DR: Vær hilset, modige eventyrer :D

Sød_Journalist_Karen_DR: Du tænker måske ikke, at det lyder som en oplagt første date at plyndre og nedbrænde en landsby, vel? Nej, men det var formentlig heller ikke ligefrem tanken, at det store virtuelle rollespilsunivers World of Warcraft skulle fungere som online scorearena.

Sød_Journalist_Karen_DR: Alligevel har spillet på magisk vis ført spillere sammen siden dets lancering 2004.

Magic_Girl_Anonymous: Det kan jeg skrive under på! Jeg mødte min mand igennem World of Warcraft, som vi begge spillede. Man kan vel sige, at vores første møde var da vi angreb en Horde-landsby i Ashenvale. Vi var med i samme guild, og på den måde begyndte vi at snakke sammen – fordi vi jo skrev sammen online, mens vi udførte forskellige missioner og sådan.

Magic_Girl_Anonymous: Vi spillede faktisk sammen på den måde i måske to år, før vi mødte hinanden første gang. Det var hans idé, at vi skulle mødes – og det var jeg frisk på. Og så gik det faktisk bare slag-i-slag derefter.

Forsker_Malene_AalborgUni: Det er slet ikke så underligt, at folk finder hinanden på den måde. Det bliver nemlig hele tiden sværere at skelne mellem vores online- og offline-liv. Det digitale er blevet en del af vores liv og tilværelse i så høj grad, er det ikke giver meget mening at skille de to ting ad.

Forsker_Malene_AalborgUni: Om man har mødt hinanden, mens man er til fodbold, eller mens man gamer, betyder ikke det store for den forbindelse, man kan føle til hinanden.


6: LinkedIn

Sød_Journalist_Karen_DR: Hej du, godt at se dig herinde! Skal vi tage en kop kaffe og tale om fremtiden???

Sød_Journalist_Karen_DR: LinkedIn er egentlig som udgangspunkt meget seriøst. Her er der ikke noget med at HTML’e din profil op med flotte farver, og profilbilledet - der gerne er i sort/hvid for at understrege seriøsiteten – er egentlig kun til for at vise en potentiel arbejdsgiver, at du ligner en, der er værd at ansætte.

Sød_Journalist_Karen_DR: Meeeeeen - vi har jo til alle tider praktiseret det dér med at flirte på arbejdspladsen, så hvorfor ikke også forsøge sig på det online jobmarked?

BookLover_anonym: Ja, det tænkte jeg også, da jeg engang kom fuld hjem fra byen...

BookLover_anonym: Det begyndte med, at jeg havde været til et arrangement, hvor den her fyr havde holdt oplæg om sin nye bog. Jeg syntes, at han var vildt interessant, så da jeg kom hjem, fandt jeg ham på LinkedIn. Jeg skrev, at det havde været et rigtig godt og interessant oplæg, og at jeg glædede mig til at læse bogen. Jeg havde virkelig lyst til at invitere ham ud, men synes ikke rigtigt, at LinkedIn var stedet. Men bogen blev min redning!

BookLover_anonym: En nat da jeg kom hjem helt stiv fra byen, skrev jeg til ham, at jeg var godt i gang med bogen og ville høre, om han ville mødes en dag og snakke om den. Det virkede som den oplagte idé der klokken 02:30 en lørdag nat. Dagen efter virkede det som knap så god en idé. Men, tro det eller ej - han ville gerne mødes! Så det gjorde vi, og det endte da også med, at der blev snakket om meget andet end bogen.

Forsker_Malene_AalborgUni: LinkedIn er et godt eksempel på, at folk havner i romantiske og intime relationer gennem sociale netværk som overhovedet ikke er tænkt som datingsteder.

Forsker_Malene_AalborgUni: LinkedIn virker måske som et godt scorested netop fordi, det ikke er tænkt som et sted, hvor man skal score. Det tager presset af. Her kan man i stedet engagere sig i en mere uforpligtende samtale, måske om arbejde eller uddannelse, som så kan udvikle sig naturligt.

7: Wordfeud

Sød_Journalist _Karen_DR: Her i 10'erne flytter datingen for alvor over på telefonen - men langtfra kun til de deciderede dating-apps.

Sød_Journalist _Karen_DR: For eksempel har det Scrabble-lignende ordspil Wordfeud fra 2011 også en chatfunktion, som ikke sjældent bliver brugt til de mere flirtende former for ordspil.

Sød_Journalist _Karen_DR: Det er dog ikke været alle ordglade spillere, der kan håndtere chatfunktionen. Flere gange har man i medierne læst, hvordan især kvinder modtager upassende og krænkende beskeder fra mænd, de spiller imod i appen.

Sød_Journalist _Karen_DR: Men der er også plads til lidt kærligheds-ABC i chatten.

Scor_Med_Ord_Anonym: Jeg kom engang til at spille sammen med én gennem random-funktionen, altså hvor man parres op med en tilfældig spiller. Det var faktisk min søn, der havde installeret spillet og var begyndt at spille, men så overtog jeg det. Det var mig, der startede samtalen.


Scor_Med_Ord_Anonym: Jeg var egentlig bare nysgerrig på at finde ud af, hvem jeg spillede mod. Men så udviklede det sig. Vi udvekslede telefonnumre og begyndte at snakke i telefon sammen. Efter et stykke tid aftalte vi, at vi skulle mødes. I dag har vi været sammen i tre år.

8: Instagram


sød_journalist_karen_dr: Instagram er i begyndelsen af 10'erne egentlig bare et billedredigeringsværktøj. Men i dag har appen udviklet sig til et reelt socialt medie.


sød_journalist_karen_dr: Der er for eksempel også blevet tilføjet en 'direct message'- eller bare 'DM'-funktion - og begrebet "sliding into the dm's" bliver for alvor en ting. Det er noget, man siger, når folk skriver en privat besked på sociale medier - med håbet om at score personen, man skriver til.

anonym_tacolover: Og har vi ikke alle prøvet det?

anonym_tacolover: Altså, det startede med, at vi begyndte at følge hinanden, fordi vi har en fælles ven. Jeg vidste godt, hvem han var – i hvert fald rent udseendemæssigt, fordi jeg havde set ham på flere af min vens billeder. Derfra begyndte en ret langtrukken Insta-flirte-leg.

anonym_tacolover: Vi begyndte at like hinandens billeder. Det gjorde vi vel igennem et års tid. Men så en dag så begyndte vi også at kommentere hinandens billeder – og så pludselig en dag, så lå der en besked fra ham i mine DM's, altså i min private indbakke.

anonym_tacolover: Jeg kan ikke huske hvorfor, men vores første samtale handlede om, at vi burde åbne en tacobiks sammen. Den her del af insta-flirte-legen var også ret langtrukken. Men altså, det endte da med, at vi endelig – længe efter det første like – kom på en date.

sød_journalist_karen_dr: Hvad 2020'erne kommer til at byde på af alternative online scoresteder må tiden vise. Men vi kan nok være sikre på, at for hver ny app der ser dagens lys, så vil sød musik opstå blandt brugerne.

sød_journalist_karen_dr: Det var hyggeligt, at fortælle dig den her lille historie. Ses forhåbentligt herinde en anden gang ;D

SERIE: DA MIN SMARTPHONE BLEV MIN BEDSTE VEN I årtiet, der snart er forbi, vendte smartphonen for altid op og ned på vores liv. Den blev vores bedste ven og kom til at definere en hel generation.

I december dykker vi på dr.dk ned i, hvordan smartphonen ændrede, hvordan vi finder kærligheden, hvordan vi er sammen med vores venner, hvordan vi lytter til musik og hvordan vi gamer.

Credit


Tekst og research: Karen Lerbech, DR Ung Digital


Redaktion: Søren Dalager Ditlevsen, DR Ung Digital


Grafik: Solvej Nygaard Gregersen, DR VidenDen gennemgående ekspertkilde er Malene Charlotte Larsen, lektor og ph.d ved Aalborg Universitet. Hun er ekspert i sociale medier, og ved blandt andet en masse om, hvordan de sociale medier har påvirket måden, vi indgår relationer.

Alle anekdoter i teksten er virkelige historier som er omskrevet af journalisten. Kilderne bag anekdoterne er kendt af redaktionen. Den eneste, der ikke er anonym, er FantinoP3, der er P3-vært Maria Fantino. Hun fortalte for nyligt om sin MSN-flirt-fadæse i programmet 'P6 elsker Kashmir'.

De visuelle elementer i artiklen er sammensat af forskellige billedelementer, og samtaler m.v. i billederne er fiktive og skabt af redaktionen.

Billeder stammer fra Wikimedia Commons, Unsplash.com og Colourbox.