Der er gennem tiden taget mange billeder af Vladimir Putin - ikke mindst i de seneste to årtier, hvor han har siddet tungt på magten i Rusland.

Og i fremtiden vil der sandsynligvis blive taget endnu flere, for på søndag er der parlamentsvalg i Rusland, og de fleste eksperter spår, at regeringspartiet 'Forenet Rusland' igen vil sejre og dermed fortsat kunne blåstemple Putins politiske kurs i fremtiden.

Her er 10 udvalgte billeder fra hans liv, som hver især fortæller en historie om, hvem Vladimir Vladimirovitj Putin egentlig er.

1: På skolefoto som 14-årig


14-årige Vladimir Putin poserer på et skolefoto fra 1966. Vladimir Vladimirovich Putin bliver født 7. oktober 1952 i Leningrad, det nuværende Skt. Petersborg, hvor han vokser op under fattige kår.

Hans mor, Maria, arbejder på fabrik. Faren er ansat i den sovjetiske hær, men bliver såret under Anden Verdenskrig. Putin vokser op som enebarn. Hans to eneste søskende, Albert og Viktor, dør begge inden Putin bliver født. Albert som spæd og Viktor af sygdommen difteri under tyskernes belejreing af Leningrad.

- Jeg kom fra en normal familie og har altid opretholdt den forbindelse, skriver Putin i sin biografi på Kremls hjemmeside.

Den russiske jorunalist Tikhon Dzyadko siger til PBS-programmet Frontline, at Putins simple baggrund er med til at gøre ham populær:

- For størstedelen af russerne var Putin bare en fyr, der kom fra ingenting, men viste sig at være en stærk leder.

2: Ballademager og sort bælte

En 19-årig Putin slås med en klassekammerat i Sankt Petersborg Sportsskole i 1971.

Putin begynder som 14-årig med at dyrke kampsporten sambo, der er en særlig form for sovjetisk brydning, som skal bruges til forsvar, og kaster sig senere over judo.

Putin har altid været glad for at slås. Som ung bliver han omtalt som en ballademager af sin klasselærer og ender tit i slåskamp med kvarterets andre drenge i det fattige og krigshærgede Leningrad. Men kampsporten giver ham fokus og styrke.

- Judo giver én selvkontrol og at se fjendens styrker og svagheder, har Putin siden udtalt.

Putin, der har det sorte bælte i judo, har ved talrige lejligheder vist hvad han kan. For eksempel når han med lethed vælter modstanderen omkuld foran pressens rullende kameraer. Han har udgivet en judobog og medvirket i instruktionsvideoen “Lær Judo med Vladimir Putin”.

3: KGB-uniform og skarp sideskilning

Putin er agent i det hemmelige sovjetiske sikkerhedspoliti KGB omkring 1980.

Allerede som dreng drømmer han om at blive spion, blandt andet efter han ser den sovjetiske spionfilm ‘The Shield and the Sword’, som vækker mange russiske unges interesse for efterretningstjenesten.

Putin har siden udtalt, at han var fascineret af, hvordan “én spion kunne ændre skæbnen for tusindvis af mennesker”.

Putin bliver i 1985 sendt til den østtyske by Dresden, hvor han skal overvåge aktiviteter i Vesttyskland. Efter Berlinmurens fald vender han hjem til Skt. Petersborg og stopper sin spionkarriere indtil 1998.

Daværende præsident Boris Jeltsin udnævner Putin til chef for den russiske efterretningstjeneste FSB, der afløser den sovjetiske efterretningstjeneste KGB i 1995.

4: Familien i pangfarvede joggingsæt

Hele familien Putin i farvestrålende joggindragter. Ved Putins side sidder hans hustru Lyudmila og deres to døtre Macha og Katya omkring 1990.

Han møder Aeroflot-stewardessen Lyudmila Shkrebneva i 1980, som han gifter sig med tre år senere.

Siden er det meget lidt, der er dukket op om præsidentens familie, som Putin omhyggeligt holder uden for offentlighedens søgelys. Der findes ingen officielle billeder af døtrene som voksne. Mens de går på på universitetet, er de registreret under falske navne. Avisen Moskovsky Korrespondent skriver i 2008, at Putin har planer om at gifte sig med en ung gymnast. Kort tid efter lukker avisen. Et år efter får gymnasten et barn, som mange sladderblade mener er Putins.

Putin beder personligt flere gange pressen om at give hans familie fred. Særligt for hans børnebørns skyld.

- Jeg ønsker ikke, at de skal vokse op som små prinsesser. Jeg vil have, at de bliver normale. Og til det har de brug for almindelig kommunikation med andre børn, siger Putin.

Putin og Ljudmila bliver skilt i 2014. I 2015 gifter hun sig med den 21-år yngre Artur Ocheretny. Putin er fortsat ugift.

Putin er en konservativ mand, der som leder promoverer traditionelle, russiske familieværdier. I 2008 begynder han personligt at uddele medaljer til familier, der får mere end syv børn. Det er et forsøg på at ændre ved Ruslands faldende befolkningstal.

Sidste år afsatte Putin 50 milliarder kroner til tiltag, der skal få russerne til at få flere børn. Samme år underskrev Putin en lov, der nedsætter straffen for at slå sine børn eller ægtefælle.

5: Putin på krigsstien

Putin poserer med en gruppe russiske soldater nytårsdag år 2000 i den russiske, autonome republik Tjetjenien.

Dagen forinden har Boris Jeltsin overraskende trukket sig som præsident og overladt posten til Putin.

Mindre end tre måneder efter besøget vinder Putin sit første præsidentvalg. Kort efter nedkæmper Rusland det tjetjenske oprør og indfører direkte russisk kontrol med den tidligere Sovjet-republik. Da en fransk journalist senere er kritisk overfor krigen bliver Putin provokeret. Han tilbyder ham at komme til Moskva for at blive omskåret.

Ifølge Putin er Sovjetunionens sammenbrud “århundredets største geopolitiske katastrofe”. Rusland mister en fjerdedel af sit territorium og næsten halvdelen af sin befolkning, da unionen bliver opdelt i 1991. Det ligger stadig Putin så meget på sinde, at han minder russerne om det i sin årlige tale til nationen i marts.

I 2008 angriber Rusland en anden tidligere Sovjetrepublik Georgien, og i 2014 går Putins drøm om et større Rusland i opfyldelse, da han annekterer den ukrainske halvø Krim. Det sker i kølvandet på Maidan-oprøret i Ukraine og præsident Viktor Janukovitjs fald. Senere samme år sætter Rusland gang i krigen i Østukraine, da Putin sender forklædte, russiske soldater og kampvogne ind over grænsen.

6: Merkel og den 'farlige' hund

Tysklands forbundskansler Angela Merkel bliver konfronteret med Putins store labrador-retriever Koni under et officielt besøg i Putins sommerresidens i feriebyen Sochi i 2007.

Mødet med Koni får Merkel til at stivne; kansleren har nemlig siden barndommen været bange for hunde. Et offentligt kendt faktum.

- Jeg er sikker på at den opfører sig ordentligt, forsikrer en tilbagelænet Putin. - Den spiser trods alt ikke journalister, svarer Merkel.

Putin har siden afvist, at han på forhånd kendte til den tyske kanslers angst for hunde. Angela Merkel mener dog, at Putin bevidst forsøger at intimidere hende.

- Jeg ved godt, hvorfor han gør den slags, for at bevise at han er en mand. Han er bange for sin egen svaghed. Rusland har ingenting. Ingen succesfuld politik eller økonomi. Blot dette, siger Merkel kort efter i et interview.

Putin intimiderer ikke kun med kæledyr, men også med militær råstyrke. Da han for et par uger siden præsenterede en række nye atomvåben i en tale til det russiske parlament, sagde han henvendt til USA og Vesten:

- Ingen har magtet at begrænse Rusland. Tro mig, det er ikke bluf. Ingen ville lytte til os. Lyt nu.

7: Jagtriffel og bar overkrop

Han nedlægger tigre, fanger store fisk og finder værdifulde fortidsfund på havets bund. Der findes adskillige fotos af Putin i fuld gang med en hæsblæsende aktivitet, ofte i bar mave, som her hvor han er på jagt ved foden af de vestlige Sajanbjerge i det sydlige Rusland i 2007.

Putin er nemlig iscenesættelsens mester, som dyrker et image som Ruslands machomand - til lands, til vands og i luften. Vi har set pressebilleder af Ruslands stærke mand ride på hest, flyve med traner, skyde hvaler, forsyne isbjørne med trackere, fiske, skyde, køre formel 1, flyve i kampfly, fridykke efter arkæologiske fund, spille ishockey, køre på harley og slå en modstander i judo.

Putin bliver også udnævnt til "Årets person" af Time Magazine. Under middag med Time rejser Putin sig pludseligt op og erklærer, at middagen er slut. Journalisten fra Time skriver om seancen:

- Jeg tror, at han ville vise, at her spiller vi efter mine regler, ikke jeres. Jeg er ligeglad, hvad I tænker om mig. Jeg bestemmer.

Alt sammen noget der viser Rusland - og resten af verden - at den 65-årige præsident er en beslutsom leder. Og billederne viser samtidig, at han trods sin alder stadig er ungdommelig og i topform. Det står i kontrast til tidligere noget ældre og af og til fordrukne russiske præsidenter.

8: Queer Putin

Putin i fuld dragqueen-makeup går viralt i 2013. Det sker kort tid efter, at han underskriver en lov, der kriminaliserer al omtale af homoseksualitet over for børn, såkaldt “homoseksuel propaganda”.

Loven resulterer i en stigning i angreb på homoseksuelle, men også en række støtte-demonstrationer for homoseksuelles rettigheder både i Rusland og Vesten. Samme år gør Putin det muligt at anholde udenlandske turister for at være homoseksuelle, og det bliver forbudt af adoptere russiske babyer til homoseksuelle par eller til enlige i lande, hvor homoseksuelle er ligestillede med andre.

Putins kamp mod LGBT-personer og promovering af traditionelle russiske familieværdier bliver set som Putins forsøg på at vise, at Rusland er overlegen i forhold til Vesten, hvor mere liberale livsformer er accepteret.

Billedet af den sminkede Putin blev i 2017 gjort forbudt at dele i Rusland, da det menes at være “ekstremt”.

9: Religiøst ritual i bar overkrop

Putin slår korsets tegn og tager et dyp i den iskolde sø Seliger i det vestlige Rusland i anledning af helligtrekongersdag 18. Januar 2018. En udbredt tradition i det ortodokse Rusland, der fejrer jesu dåb.

Siden Sovjetunionens, og med den kommunismens, sammenbrud i 1991 er andelen af russere, der identificerer sig som ortodokse kristne, vokset markant. På seks år er 5000 nye kirker og 10.000 præster kommet til.

Putin har siden han første gang blev valgt som præsident i 2000 kørt et tæt parløb med den magtfulde ortodokse kirke. I 2013 underskriver Putin blandt andet en blasfemilov, der gør det muligt at straffe personer, der krænker religiøse følelser, hårdere.

Årsagen er blandt andet den aktivistiske punkgruppe Pussy Riot, der året forinden bliver anholdt for at opføre en anti-Putin sang i en af Moskvas katedraler.

10: Skæg plakat, alvorlige anklager

En kvinde holder en stor Putin-plakat under en demonstration. Til trods for plakatens ellers ganske positive ord, gør ordenes placering, at sammenligningen med en vis tysk diktator ikke er til at tage fejl af.

Demonstrationen var blot en af mange, som i starten af 2021 blev afholdt flere steder i verden og på tværs af alle Ruslands 11 tidszoner.

Kritikerne giver udtryk for at have fået nok af politisk korruption, en voldelig ordensmagt, en magtfuldkommen regering og ikke mindst en præsident, som de anklager for at undertrykke både opposition, aktivister og frie medier.

Dråben, som fik kritikernes bæger til at flyde over, var giftattentatet mod den ledende oppositionsfigur Aleksej Navalnyj i august 2020 samt hans fængsling i januar 2021.

Putin har afvist at have noget med attentatet at gøre, og har i forhold til fængslingen udtalt, at Navalnyjs skæbne ikke afgøres af ham, men af retssystemet og fængselsvæsenet.

Trods attentat og fængsling er den 45-årige Putin-kritiker stadig en torn i øjet på præsidenten. Fra sin fængselscelle har han blandt andet været med til at promovere en app, som ved weekendens parlamentsvalg skulle bruges til at organisere en bestemt stemmestrategi for at stække det Putin-støttende regeringsparti ’Forenet Rusland’.

Trods omfattende forsøg på modstand fra både Navalnyj og hans støtter, vurderes det, at der ved valget ikke vil blive rokket ret meget ved magtbalancen.

Det skyldes blandt andet ifølge uafhængige valgobservatører ikke mindst de nuværende magthaveres meget effektive og slet skjulte strategi om nedlukning af al opposition og kritik.

Helt i tråd med den analyse kunne nyhedsbureauet Reuters fredag oplyse, at Navalnyjs stemme-app efter russisk pres var blevet fjernet fra Google og Apples app-stores.

Credit


Tekst: Lasse Berg Sørensen og Louise Brodthagen Jensen

Grafik og redaktionssekretær: Søren Dalager Ditlevsen

Redaktør:
Johanne Hesseldahl Larsen


Billeder: Top: Putin overværer en militærparade i Serbien i 2014, Getty Images. 1) Creative Commons 2) Getty/Laski Diffusion 3) CC 4) CC 5) Getty 6) Scanpix 7) Getty 8) [Alexander Tsvetkov] 9) Getty 10) Getty

Kilder: Atlantsammenslutningen, Reuters, Ritzau, The Telegraph, Time Magazine, Kremlin.ru, Newsweek, Business Insider, The Guardian, XXXDenne artikel blev første gang bragt i 2018 og er blevet opdateret i forbindelse med det russiske valg.