Spørgsmål og svar

(Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Hvilke fordele giver digital radio for mig?

Digital radio giver dig mulighed for at lytte til en række nye radiokanaler, som du ikke kan lytte til på FM. Du får med andre ord mere at vælge imellem.

Jeg vil gerne købe en digital radio. Hvad skal jeg være opmærksom på?

Tjek dækningen på din adresse på dækningskortet.

Hvis der på kortet for indendørs dækning angives "acceptabel" eller "reduceret dækning" bør du købe en radio, hvortil der kan sluttes en ekstern antenne (normalt via en F-konnektor). Inden du køber antennen, kan du evt. forsøge sig med at modtage via radioens egen antenne. Desuden bør radioen have en FM-modtager, specielt hvis du ønsker at kunne lytte til regionale kanaler, som ikke kan udsendes via DAB i dag.

Under alle omstændigheder bør du sikre dig, at den digitale radio kan modtage DAB+ formatet.

Hvad er DAB+?

DAB+ er en nyere version af DAB. Populært sagt giver DAB+ mulighed for at sende flere kanaler. P4 er den eneste af DRs kanaler, der kun kan høres på DAB+.

En DAB-radio af DAB+ standarden kan også modtage de nuværende DAB-kanaler, hvorimod en ældre DAB-radio ikke kan modtage DAB+. De fleste digitale radioapparater/DAB-radioer, der sælges i dag, er DAB+. Tjek dette hos din lokale radioforhandler.

Tekniske krav for DR netradio

Den nye DR Netradio fungerer uden problemer på alle platforme der understøtter flash. Du skal således blot sørge for at tillægsprogrammet Flash er installeret.

Er du i tvivl om du har Flash installeret kan du teste og hente Flash på get.adobe.com/flashplayer.

Firewallindstillinger For de flestes vedkommende vil det ikke være nødvendigt at ændre indstillingerne i firewall'en, men i visse tilfælde kan det blive nødvendigt at åbne for port 1935 som bruges til RTMP streaming med Flash Media Server.

Ønsker du ikke eller har du ikke mulighed for at åbne den omtalte port kan vi henvise til de direkte links.

Jeg har hørt, at analog radio stopper indenfor få år?

Det er muligt, men afhænger af udviklingen. Det er fra politisk side besluttet, at FM-båndet slukkes ved udgangen af 2019, hvis DAB-lytningen forinden når et tilstrækkeligt højt niveau. Konkret forudsætter dette at, 50% af radiolytningen - herunder radiolytningen i biler - sker på digitale platforme midt i 2018.

Hvordan er lydkvaliteten på digital radio?

Du kan i langt de fleste tilfælde regne med, at kvaliteten er som på FM, men helt uden generende støj.

Hvad koster en almindelig digital radio?

De fleste digitale radioer på markedet i dag er såkaldte "køkkenradioer". Du skal regne med fra cirka 3-400 kroner og opefter. Der findes også en del mini-anlæg og stereoanlæg, der er noget dyrere. Det er også muligt at købe såkaldte adaptere til eksisterende stereoanlæg og til bilradioer. Vær dog opmærksom på antenneforhold og omkostninger hertil. Det er muligt at købe en radio, der modtager alle typer radio sendt på FM/DAB/DAB+ samt eventuelt WIFI (internetradio). Tal under alle omstændigheder med din lokale radioforhandler.

Er det svært at betjene en digital radio?

Ikke særligt. Du skal første gang bede radioen om at søge efter DAB-sendere i dit område, hvorefter den viser navnene på alle de udsendte kanaler. Herefter vælger du blot navnet på den kanal, du vil lytte til.

Forsvinder FM-kanalerne på en digital radio?

Nej, langt de fleste moderne DAB-radioer kan også modtage FM. Du bør dog stadigvæk sikre dig, at FM-delen i radioen har god følsomhed, hvis du bor langt fra nærmeste FM-sender. Der er ikke plads til flere nye radiokanaler på FM-båndet i Danmark - mens digital radio vil give dig langt flere muligheder end i dag.

Hvor mange kanaler er der på digital radio?

DR sender otte kanaler på digital radio. Kanalerne er rigtige radiokanaler, som du kender det fra FM. Med rigtige værter og spændende indhold. Dog kan P4 kun modtages på en radio af DAB+ standard. Indtil videre sender DR herudover kanalen DR Nyheder, hvor du altid kan høre seneste Radioavis og Sportsnyt. Kanalen sendes indtil pladsen skal bruges af kommercielle stationer, som pladsen er reserveret til. Hertil kommer en række tilbud fra andre radiostationer i Danmark.

Hvorfor kan jeg ikke høre P4 på min gamle DAB-radio?

Årsagen til at du ikke kan høre P4 kan muligvis være, at din radio ikke er en DAB-radio af DAB+-standard. P4 er den eneste af DRs kanaler, som kun kan modtages på DAB+. Mange DAB-radioer kan dog også modtage FM-radio, så du stadig kan modtage P4. Alle P4-kanaler kan også høres via netradio og i DRs radio app til smartphones.

Hvor er der dækning på digital radio?

Over 98% af Danmark har udendørsdækning og 95% har indendørsdækning over hele landet.

Kan jeg lytte indendørs med stavantenne?

Ja, de fleste steder, men måske skal du skal flytte radioen/antennen i den ene eller anden retning, fordi signalet varierer meget indendørs.

På mange DAB-radioer kan man tilslutte en ekstern antenne ved at skrue stavantennen af. Så kan man bruge en ekstern DAB-antenne. Det vil måske være nok med en lille lodret dipol og 5 m antennekabel med F-stik, især hvis du kan modtage uden problemer på stavantenne udendørs. Der findes også små aktive antenner, der kan anvendes til DAB. Tal eventuelt med din lokale radioforhandler.

Udsendes der flere oplysninger med DAB end FM?

I første omgang skal du regne med at finde oplysninger som kanalnavn, programnavn og informationer om den musik, der sendes, i DAB-radioens display.

Jeg kan ikke modtage de nye kanaler, og de gamle står stadig i displayet på min DAB-radio?

Når radiostationerne tilføjer kanaler, giver eksisterende kanaler nye navne eller lukker kanaler ned, skal du genindstille din DAB-radio for dels at slette de gamle informationer og dels tage nye informationer ind. Det gør du ved at trykke på retune/tune/scan/rescan eller lignende på din radio i 5-7 sekunder. Radioen skal herefter gå i gang med at scanne sendenettet for informationer igen, tage disse ned og genindstiller så sig selv igen med de nye informationer. Hvis du har problemer, skal du kigge i din manual eller kontakte din lokale radioforhandler.

Jeg har retuneret min radio, men kan stadig ikke modtage kanalerne?

I nogle situationer efter omlægninger af DAB-kanaler, skal din radio ikke blot retunes/genindstilles, men starte op helt forfra for, at de "gamle" kanaler helt forsvinder.

En af metoderne er, at man tager strømmen helt væk fra radioen og lader den stå i 5-10 minutter og starter den helt op i igen. Hvis ikke dette virker, bør du kigge i radioens manual. Den funktion du leder efter hedder typisk "gendan fabriksindstillinger", "restore factory settings" eller bare "restore".

Hvis du har problemer, skal du kontakte din lokale radioforhandler eller producenten af din radio.

Skal jeg betale ekstra for digital radio?

Nej. Du har allerede betalt for alle de nye DAB-kanaler med din almindelige medielicens. Det koster altså ikke ekstra at modtage digital radio.

Kan jeg bruge samme antenne som FM?

Nej, DAB-radio sender på andre frekvensbånd end FM. Hvis ikke du kan modtage signalet med radioens indbyggede antenne, skal du købe en speciel DAB-antenne og rette den mod den bedste sender. Tal med din lokale radioforhandler.

Kan man se fjernsyn på min digitale radio?

Der er i øjeblikket ingen planer om at udsende tv på den måde i Danmark.

Er der digital radio i min nye bil?

Det kan du ikke forvente, men visse bilmærker integrerer dog digital radio i deres nye modeller. Du kan selv få eftermonteret en DAB-radio i bilen. For at få det bedst mulige resultat bør du få udskiftet FM-antennen med en type, der også er optimal til DAB. Der findes forskellige adaptere på markedet, der kan kombineres med den bestående FM-radio, men du skal være opmærksom på antenneforhold og evt. ekstra omkostninger hertil. Tal med din radioforhandler og evt. med dit bilværksted.

Kan man bruge en rudeantenne til digitalradio?

Ja, der findes specielle typer til at klæbe på bilforruder. Følg monteringsvejledningen nøje, men vær opmærksom på, at resultatet aldrig kan blive så godt som med en særlig DAB- og FM-tagantenne.

Kan min digitale bilradio selv skifte til FM?

Hvis du kommer uden for rækkevidde af en DAB-sender, vil nogle radioer af sig selv kunne skifte til en tilsvarende FM-station.

Virker en udenlandsk digital radio herhjemme?

Nogle gør, andre ikke. Det er altid en god ide at købe radioen i Danmark for at være sikker. Hvis du tænker på at købe en DAB-radio i udlandet, skal du sikre dig, at radioen kan modtage på 13B. Det bør fremgå af specifikationerne for radioen.

Er der digitale radio-signaler på mit antennestik derhjemme?

Flere større kabeludbydere og antenneforeninger har DRs digitale kanaler inkluderet i kabelpakken. Tal med din kabel-tv-udbyder eller fællesantenneforening om det. Du skal som hovedregel selv hente signalet ned på din egen antenne. DAB-radioens stavantenne er ofte tilstrækkelig, men ikke altid.

Jeg kan kun høre nogle af programmerne?

Nulstil din modtager og sørg for optimale antenneforhold. Foretag en fuld kanalsøgning, alternativt søg manuelt efter 11C (øst for Lillebælt) eller 8B og 13B (vest for Lillebælt).

Der er spørgsmålstegn ved flere programnavne?

Nulstil din modtager og sørg for optimale antenneforhold. Foretag en fuld kanalsøgning, alternativt søg manuelt efter 12C og 11C (øst for Lillebælt) eller 12C og 13B (vest for Lillebælt). Tjek din manual for evt. særlige procedurer.

Bor jeg for langt væk fra en digital radio-sender?

Indtast din adresse her og tjek dækningen i dit område. Det skal bemærkes, at nogle steder kan du opleve at radioen er død, også inde i de grønne zoner, hvorimod du omvendt også kan komme ud for en god dækning i yderområderne (Gul/Orange). Det skyldes primært, at den matematiske beregning ikke kan tage højde for helt lokale forhold, og bygningers dæmpning varierer meget.

Hvorfor sender DR i maksimalt 192 kb/s og ikke 256 kb/s?

Der er ingen DAB-modtagere på markedet, der kan modtage og gengive mere end 192 kb/s.

Hvor kan jeg få svar på andre spørgsmål?

Hos din lokale radioforhandler eller din antennemontør.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter