Egen antenne

Sådan modtager du DR med antenne

Alle DRs seks tv-kanaler kan modtages frit fra luften med en antenne. Kanalerne bliver sendt på det jordbaserede digitale sendenet via sendemaster placeret rundt om i landet. Sendemasterne dækker mere end 97 procent af de danske husstande.

Du skal bruge en antenne

For at modtage DRs kanaler, skal man bruge en UHF-antenne fx placeret på hustaget, men nogle steder i Danmark kan man nøjes med en stueantenne. På dækningskortet for det digitale sendenet kan du indtaste din adresse og se udendørs- og indendørsdækningen, der hvor du bor, samt hvilken sendemast, det er bedst at pege din antenne mod.

Mange af de gamle tagantenner fra 1980'erne, som før blev brugt til at modtage TV 2, kan også bruges til at modtage det digitale tv-signal. Det kan dog være nødvendigt at fjerne filtre, forstærkere og lignende fra antennen for at få et optimalt signal - og hvis ledningerne er nedslidte, kan det også være en god ide at udskifte dem. Alternativt kan man købe en ny antenne.

Du skal være opmærksom på, at nogle sendemaster benytter vandret polarisering, mens andre benytter lodret polarisering. Sendere med lodret polarisering kræver, at du stiller din antenne, så tværpindene står lodret, mens sendere med vandret polarisering kræver, at du stiller din antenne, så tværpindene står vandret. På de digitale aktive antenner uden tværpinde (fx mange stueantenner) er polariseringen ofte skrevet på selve antennen.

Digital modtager - MPEG4

For at kunne modtage det digitale tv-signal med en antenne skal tv'et enten have indbygget en digital modtager, eller også skal man tilslutte en separat digital modtager til tv'et. Den digitale modtager skal være en DVB-T modtager for at virke til antenne-tv, og den skal understøtte MPEG4.

Sådan tilslutter du dit tv

De fleste af de nye fladskærms-tv har indbygget MPEG4-modtager. Hvis der er indbygget en MPEG4-modtager i dit tv, skal du blot forbinde antennen direkte med dit tv. Du skal dog være opmærksom på, at for at kunne optage programmer, skal din optager også have en digital modtager, og hvis den ikke er indbygget i optageren, skal der tilsluttes en separat digital modtager.

Har du et analogt tv-apparat eller et tv med MPEG2-modtager, skal du bruge en separat digital modtager og tilslutte den dit tv.

FacebookTwitter