Undertekster

Du kan hente undertekster til masser af programmer på DR. I programoversigter optræder ikonet [=] ved programmer, hvor tekster kan vælges til

Du kan hente undertekster til masser af programmer på DR. I programoversigter optræder ikonet [=] ved programmer, hvor tekster kan vælges til.

Hvilke muligheder har jeg for at få undertekster på danske programmer?
Der findes to former for undertekster. Tekst-tv-undertekster og DVB-undertekster.

Hvad er DVB-undertekster?
DVB-undertekster er undertekster i digital kvalitet. Det betyder bl.a., at de er i en forbedret kvalitet i forhold til de traditionelle tekst-tv-undertekster og dermed nemmere at læse.

Hvad er fordelen ved DVB-undertekster?
Fordelen ved DVB-underteksterne er, at de kan slås til én gang for alle, sådan at de automatisk kommer på skærmen, hvis de findes. Hvis du har dårlig hørelse og har brug for undertekster hver gang du ser fjernsyn, er det bekvemt med DVB-underteksterne, fordi fjernsynet selv sørger for at finde dem frem. Og du slipper for at skifte til tekst-tv hver gang for at tjekke, om der findes undertekster, eller hver gang du skifter kanal.

Kan alle se DVB-undertekster?
Nej, men mange kan. Det kræver, at man modtager sit signal fra en antenne eller fra en kabel- eller satellit-distributør, som tilbyder denne tjeneste. Og så er det i øvrigt nødvendigt, at man har en digital tv-modtager.

Hvordan ved jeg, om min distributør tilbyder DVB-Undertekster?
Henvend dig til distributøren. Prøv eventuelt deres hjemmeside.

Hvordan sætter jeg DVB-undertekster på?
Det gøres i dit fjernsyn/modtagerboks med din fjernbetjening. Det gøres forskelligt fra apparat til apparat. Typisk skal du vælge "Indstillinger" og derefter menuen "Undertekster"

På hvilken tekst-tv-side finder jeg undertekster?
Sidetalene for undertekster på tekst-tv er:

DR1 398
DR2 397
DR 3 396
DRK 398
DR Ultra 395
DR Ramasjang 397
Information om tekster 399

Er der fortsat danske programmer, der automatisk får undertekster sat på?
Nej, nu skal du selv sætte undertekster på danske programmer, hvis du ikke kan høre/forstå, hvad der bliver sagt.

Hvordan kan jeg i programoversigten se, om der er mulighed for vælge undertekster til et givent program?
Ikonet for undertekster [=], findes i programoversigten ved programmer hvor undertekster kan vælges til.

Til hvilke programmer findes der undertekster?
Til langt de fleste programmer på DR findes der undertekster - også til live-programmer som fx tv-avisen, sportsudsendelser og underholdning.

Hvorfor sætte undertekster på?
Du kan vælge at sætte danske undertekster på danske programmer, hvis du har svært ved at høre, hvad der siges i programmet - fx fordi du har nedsat hørelse, eller der er megen støj, der hvor du ser tv.