Alt hvad du skal vide om CS:GO - ifølge Troldspejlet

Alt hvad du skal vide om CS:GO - ifølge Troldspejlet

  • Af Troldspejlets redaktion
  • 28. mar. 2018
Scroll for at læse

Denne artikel blev første gang bragt i forbindelse med esportseventet Copenhagen Games i marts 2018.

Du tænker måske ikke over det, men hvor end man befinder sig, er man i nærheden af spillet 'CS:GO'.

Spørg hende i kassen, eller ham din slagter, tog-kontrolløren eller pizzabuddet.

Mens han giver dig din regning, lægger han måske planer for sin næste kamp - i håb om at en dag at kunne spille for det danske stjernehold Astralis.

Advarsel: Læs denne artikel på eget ansvar Hvis du følger disse råd, risikerer du at blive accepteret blandt nørder. Det kan føre til, at du selv bliver grebet og ender som ægte nørd.

Her på Troldspejlet vil vi gerne klæde dig på til at møde og imponere nørder, uanset om det er trekkies, cosplayere, Star Wars-fans eller noget helt andet.

Alle har ret til at være nørd, og det er faktisk ikke så svært.

Med millioner af spillere på alle niveauer er 'Counter-Strike: Global Offensive' blevet mere end et modefænomen. Røvere og soldater for alle - og på tværs af landegrænser og kontinenter.

For nogen er det millionpræmierne, der lokker, når der skal lægges timer foran computeren, men for langt de fleste er bare noget af det sjoveste, mest nervepirrede og vanedannende ... på den gode måde!

Søndag aften vandt det danske Counter-Strike hold Astralis verdens største turnering i Counter-Strike foran 9.000 tilskuere i SSE Wembley Arena i London.

Her guider Troldspejlet dig til spillet, som nu er domineret af danske verdensmestre. Men pas på, du kan nemt selv blive bidt af det.

Hvad går spillet ud på?

'Counter-Strike' er et skydespil. Men er 'CS:GO' så ligesom 'Pokemon Go'? Nej! GO’et står for Global Offensive, og 'CS:GO' er fjerde ombæring af 'Counter-Strike', et online multiplayer førstepersons-skydespil.

To hold dyster mod hinanden – terrorister og anti-terrorister. Terroristerne skal enten plante en bombe eller holde på gidsler, og anti-terroristerne skal så – ikke overraskende – desarmere bomben eller befri gidslerne.

Man kan også bare (forsøge at) udrydde modstanderne. Det er blodigt. Men også virkelig sjovt.

Alfa og omega i 'CS:GO' er evnen til at håndtere skydevåben. Hvert våben har sit eget ladesystem og sit eget rekyl, fordele og ulemper. Det kræver timevis af træning og erfaring at mestre.

Overlevelse afhænger af hvor god du er til at ramme de andre. Man skal have is i maven, for man er nødt til at stoppe helt op, hvis sigtet skal være helt præcist.

Man tjener in-game penge på sine bedrifter, som man kan bruge til at købe bedre våben.

Hvad skal jeg absolut vide?

Du kan godt spille smart og kalde 'Counter-Strike' et amatørspil. For det er faktisk skabt af (meget dygtige) amatører i 1999 som en modificeret udgave af skydespillet 'Half-Life'.

Men det blev hurtigt opkøbt af 'Half-Life's skabere, Valve Corporation. Siden da har det været 100 % professionelt og kommercielt.
I 2004 kom 'Counter-Strike: Condition Zero' og 'Counter-Strike: Source'. 'Counter-Strike: Global Offensive' kom i 2012.

I gennemsnit spiller 370.000 mennesker 'CS:GO' online. Det højeste antal, der har spillet samtidig, er 850.485, målt i april 2016 på spiltjenesten Steam.

I dag spilles 'CS:GO' som professionel sportsgren med ret voldsomme pengepræmier.

VM i 'CS:GO' spilles i udsolgte stadioner, med fuldstændig samme højtgearede publikum som traditionel sport.

I Danmark kan vi blære os af holdene Astralis, der er det syvende bedste i verden lige nu, samt Heroic og North, der ligger henholdsvis som nummer 14 og 11 på verdensranglisten.

Hvordan imponerer jeg en gamer?

Noget af det særlige ved 'CS:GO' er de jævnlige opdateringer. Nye kort og særligt de nye skins, som er personlige udseender til våbnene, banerne eller handskerne.

Der er 33 forskellige skydevåben, 12 knive og seks granater, og hver spiller finder som regel sin personlige favorit – men man er virkelig badass, hvis man kan nøjes med en kniv.

Fra 2016 fik 'CS:GO' endelig også velfungerende matchmaking.

Det sikrer, at man spiller med og mod folk, der er nogenlunde på samme niveau som én selv. Perfekt, hvis man er en forsigtig nybegynder!

'CS:GO' har bibeholdt nogle charmerende småfejl, som at man kan bevæge sig hurtigt gennem spillet ved at bunny-jumpe – det ser bøvet ud, men det virker, især hvis du skal slippe hurtigt væk fra fjendtlig ild.

Desuden kan man hoppe op på sine medspillere, og det er muligt at løbe ovenpå en anden – man skal bare løbe præcis samtidig. Det kræver selvsagt rigtig meget øvelse.

Man skal holde sig gode venner med folk.

For om man kan blive bannet, er det ikke altid for evigt. Indimellem er bannede folk pludselig kommet med på et stort pro-hold. I sidste ende handler det om talent.

Hvad må man aldrig gøre?

Lad nu være med at snyde. Det er usympatisk og usportsligt.

Det svarer til doping i Tour de France. Mange prøver at slippe af sted med det, også på pro-niveau, og spilleren KQLY blæste alle bagover med et nu ikonisk jumpshot-drab – men det viste sig hurtigt, at han havde hacket spillet. Og blev bandlyst.

Og det nytter ikke noget bare at oprette en ny profil, hvis man har pisset nok mennesker af – ja, man kan også blive udelukket, hvis man er et pattebarn! – for så skal man begynde forfra og bygge sin ranking op igen. Bare … la’ vær’.

Blær dig aldrig med, at du har brugt timer på 'CS:GO'. Det har alle. En runde varer cirka tre minutter, og i competitive match spiller man 30 runder. Du bliver bandlyst i tre timer, hvis du smutter før tid, fordi du lige har glemt at gå med hunden.

Så 90 minutter skal man som minimum regne med. Men det kan også gå i overtid. Den længste officielle kamp var på 88 runder og varede over fire timer. Men der er uofficielle spil, der har varet 110 runder! Så husk at tisse af, inden du trykker ja til et spil.

Nok snak, hvordan kommer jeg i gang?

Øvelse! Selv om du besidder råt talent, så skal der lægges hundredevis af timer i 'CS:GO'.

Brug i første omgang tid på øvebanerne, hvor du kan afprøve alle våben på passive modstandere. Så lærer du også at slå mest effektivt ihjel.

Men affyr i første omgang dit skydevåben på en nøgen mur, og lær rekylet at kende. Sigtet bevæger sig, som et rigtigt skydevåben ville, så det skal du tage højde for.

Nu er du måske klar til at spille i competitive, hvor din spil-statistik taler sit eget tydelige sprog om, hvor god en spiller du er. Så skal andre spillere nok opdage dig, men husk alligevel at være social og aktiv i chatforaerne på blandt andet Steam.

Med tiden skal du prøve at finde et hold, hvor I passer godt sammen – og bare det at lære at kommunikere sammen, mens man ligger i fjendtlig krydsild, er en kunst i sig selv.

Men det gode er jo, at du spiller med folk, der er på niveau med dig, så du kommer ikke til at føle dig som en klovn – eller … kun engang i mellem.

Og så se nogle af profferne spille, gerne live – det er højdramatisk underholdning, og så er det både inspirerende og imponerende.

TheWarOwl (billedet) er bredt anerkendt som en af de bedste youtubere for 'CS:GO'-begyndere.

Copenhagen Games på DR Copenhagen Games løber af stablen d. 28.-31. marts i Bella Center i København. Lørdag kan du følge semifinalerne og finalen i CS:GO direkte på DR3 fra kl. 12.15.