I fremtiden kommer vi til at bo meget tættere. Ifølge FNs prognoser runder vi 10 milliarder mennesker på kloden i år 2050.
Hvis der skal være plads til alle, så må vi op i højden.
Hele 70 procent af Jordens befolkning vil til den tid bo i byerne, så mange vil ende i megabyer med over 10 millioner indbyggere.
Verdens højeste bygninger er i dag imponerende i sig selv, men fremover vil vi se bygninger, der i højere grad forsøger at løse udfordringer i lokalmiljøet på kreativ vis.
Arkitekturmagasinet Evolo afholder hvert år en konkurrence, hvor arkitekter fra hele verden sender deres bud på, hvordan tårnhøje bygninger kan løse fremtidens udfordringer.
Det mest interessante koncept vinder - og derfor er det ikke nødvendigvis de mest realistiske bud, der bliver sendt ind til konkurrencen.
Men koncepterne udspringer af nogle grundlæggende kreative idéer med elementer, vi meget vil vil se i fremtidens skyskrabere. Ikke om fem år, men måske i år 2050.
I Mexico City mangler de i den grad plads - og det bliver kun værre i fremtiden, når byen når op på 24 millioner indbyggere.
Den mexicanske hovedstad er nemlig bygget på en stor drænet sø, og hvert år synker den lidt længere ned i dyndet.
Myndighederne har derfor vedtaget, at der ikke må bygges højere end otte etager i bykernen, der samtidig er fyldt med historisk fredede bygninger. Og det giver ikke meget plads til hverken indbyggere eller nybyggeri.
Men det har en række arkitekter fundet en løsning på. I stedet for at bygge op mod skyerne, vil de bygge de ned i jorden.
Ved at grave et gigantisk hul, der er 240 meter bredt, 240 meter langt og 300 meter dybt, vil de skabe 65 etagers boliger under byen. Hullet vil de dække med glas, så dagslyset når selv de nederste lejligheder.
Bygningen tager ingen plads på gadeniveau, da den store glasoverflade kan bruges som plads til koncerter og arrangementer.
Måske kommer vi i fremtiden til se flere “earth scrapers” - som arkitekterne bag kalder bygningen - i storbyer, hvor pladsen er knap.
Japanerne er vilde med automater. De står overalt i Tokyo, og man kan trække alt fra slik og suppe til trusser og biler. Men nu kan der være en helt ny slags automat på vej - en lejlighedsautomat.
Forestil dig et gigantisk jernstillads med en 3D-printer foroven. Det er præcis sådan, fremtidens højhuse kan komme til at se ud. Det smarte er nemlig, at automaten først printer en lejlighed, når du har ’smidt en mønt i’.
Bygningen tilpasser sig med andre ord efterspørgslen efter lejligheder i byen.
Du vil have mulighed for at skræddersy, hvordan din lejlighed - eller pod, som arkitekterne bag kalder dem - skal se ud.
Du kan selv bestemme på hvilken etage, den skal placeres - og får du børn og har brug for mere plads, ja, så bestiller du da bare en ‘pod’ mere med et par børneværelser i.
Det hele foregår helt automatisk, så du skal ikke vente på sløve håndværkere.
Hvert år skyller enorme mængder mikroplast ud i havene - og meget af det har samlet sig i en stor plastiksuppe på størrelse med Texas - midt i Stillehavet.
Her er et bud på en løsning: En skyskraber under vandet, der omsætter plastik til energi og renser havvandet.
Seawer hedder projektet. Idéen er, at en 300 meter dyb undervandsskyskraber skal sejle rundt på verdenshavene og rense dem for plastik. Den suger havvandet ind, filtrerer mikroplasten fra og sprøjter det rensede vand ud igen.
Plast-stumperne bliver så hentet op til overfladen, hvor de bliver genbrugt til nye plastprodukter.
Selvom nogen skal bemande det mobile højhus, så er der ikke tænkt boliger ind i projektet. Hvem gider også bo midt ude i Stillehavet?
1,7 km højt og med boliger til 55.000 mennesker. Kæmpehøjhuset ‘Sky Mile Tower’ får, hvis det nogensinde bliver en realitet, hjemme midt ude i Tokyo-bugten på en flydende ø.
Fordelen ved at lade tårnet flyde er nemlig, at den stigende vandstand på grund af global opvarmning ikke vil påvirke bygningen. Den vil tværtimod flyde ovenpå.
Men hvordan forhindrer man, at så høj en bygning står og svajer i vinden? Simpelt! For hver 320 meter er der gigantiske huller i bygningen, hvor vinden kan blæse igennem. Huller som beboerne tilmed kan bruge som store åbne terrasser.
Fordi tårnet når op i skyerne, er overfladen designet til at opsamle vand fra luften. På den måde høstes en stor del af vandforbruget direkte fra skyerne, og der skal ikke bruges energi på at pumpe vandet op fra jordhøjde.
Ikke nok med at ‘Sky Mile Tower’ vil blive verdens første flydende højhus, så bliver det også dobbelt så høj som Burj Khalifa, der i dag har rekorden, som verdens højeste bygning.
Det lyder som noget en superskurk i James Bond ville bygge, men faktisk er højhuset, der styrer vejret, et virkeligt koncept, der en dag kunne blive til virkelighed.
Ideen med højhuset, der af arkitekterne har fået navnet ‘Climatology Tower’, er, at det kan styre luftfugtighed og temperatur for området omkring bygningen.
Den ellipseformede overflade suger fugtighed ud af luften, hvis den er for høj eller puster luft med højere fugtighed ud, hvis den er for lav.
Samtidig fungerer tårnet som et stort og klimavenligt ‘air condition’-anlæg, der kan regulere temperaturen i byen omkring. Så behøver naboerne ikke alle sammen at tænde for klimaanlægget.
Tårnet holder også øje med niveauet af forskellige partikler i luften og sender en advarsel ud, hvis luften bliver sundhedsskadelig.
Sådan et tårn kunne man da godt lige bruge i baghaven.
Da industrialiseringen først skyllede ind over Europa i 1800-tallet, skød fabrikkerne op i storbyerne. Men det viste sig hurtigt, at de var støjende og forurenende, og de blev senere flyttet ud af byerne igen.
Men var det nu også en god idé?
Det mener et hold amerikanske arkitekter ikke. For dem er tiden moden til, at vi flytter fabrikkerne tilbage ind i bykernen.
Fabrikkerne sviner nemlig ikke særlig meget længere - det gør de biler, som bringer os fra byen og ud til vores arbejdsplads på fabrikkerne, til gengæld.
Ved at bygge vertikale fabrikker i fremtidens megabyer, kan vi gå til arbejde og dermed nedbringe CO2-udslippet. Og i samme ombæring kan vi bekæmpe et af de største problemer i megabyer som Mumbai og Kolkata: Skraldet.
Fremtidens vertikale fabrikker kører på skrald, som de omdanner til vand, elektricitet, varme og gødning.
Bilerne ud af byen, og fabrikkerne tilbage!