Migos hvem?

P3-vært Pelle Peter guider dig til de mest markante af de nye amerikanske rappere

Migos hvem?

P3-vært Pelle Peter guider dig til de mest markante af de nye amerikanske rappere

Scroll for at læse

I 2017 satte navne som Gilli og Kesi en streg under, at hiphoppen er populær herhjemme som aldrig før.

Situationen er den samme i USA, hvor hiphop og r’n’b som genrer sidste år for første gang var mere populært end rock.

En af de allerstørste amerikanske stjerner lige nu er Migos, der netop har udsendt albummet ’Culture II’. De er en del af en bølge af nye rappere, der især fænger an hos de unge musikfans.

Herhjemme er flere af de nye amerikanske rappere knap så eksponerede. Men hjælpen er nær, så du kan få styr på det:

Her guider P3-vært Pelle Peter dig nemlig gennem seks af de mest markante nye navne på den amerikanske hip hop-scene.


Migos

Bad and Boujee

Culture ∙ 2017


Migos

En slags amerikansk rapudgave af Kelly Family ... Quavo er hovedfrontmanden i Migos, der også tæller hansfætter, Offset, og hans nevø, Takeoff. De er vokset op sammen og har udviklet et ret specielt flow, der lyder som et maskingevær.

I en tid, hvor hiphoppen har været meget langsomt eller melodisk orienteret, har de bragt det tekniske element tilbage. Til at starte med grinede mange af den her lyd, også fordi mange af deres omkvæd i starten var en gentagelse af ét ord.

Men de blev ved og ved og fik et gigahit med ’Bad and Boujee’ (gik nummer et i USA i januar 2017, red.) og dominerede så det amerikanske rap-game resten af året. Quavo var den mest streamede rapper sidste år, fordi han har været med på så mange sange, og fordi Migos’ egne sange eksploderede.

Deres forrige plade hed ’Culture’, fordi de altid har fået at vide, at de ikke er rigtig hiphop: "I er ikke en del af vores kultur". Men nu er de kulturen.


Young Thug & Travis Scott

Pick Up the Phone

2016


Young Thug

Meget syret, androgyn type. Da han kom frem, var der mange, der rynkede på næsen, fordi han rapper og synger i falset. Han er ikke nogen dygtig sanger, men han har en lyd og en stil, du ikke kan ignorere.

Han er et mysterium i en verden, hvor alt skal være så macho som muligt. Han sender kyssesmileys på Instagram til andre mandlige rappere og går i kjoler – det er bare det tøj, han går i.

Han er et eksempel, som rigtig mange har efterfulgt. Rigtig mange, der laver musik i Atlanta, synger, selv om de ikke rigtig kan synge, og bruger deres stemmer på sjove måder.

Det hele er freestyle. Han siger, at et nummer ikke må tage mere end fem minutter at lave. Det har statueret et eksempel for andre. Du går ind i boksen og laver noget, og hvis det ikke er fængende nok, så laver du noget nyt. Jeg kan godt lide den der punktilgang.


Lil Uzi Vert

XO TOUR Llif3

Luv Is Rage ∙ 2017

Lil Uzi Vert

Han er lidt et barn af Young Thug, han er bare endnu mere sanger end rapper og også meget androgyn og leger meget med seksualitet. Sangene har rap-emner, men han har en anden følsomhed, som Young Thug ikke har.

Han er døren ind til noget mere skrøbeligt, så selv om det er en genre, hvor det handler om at være den største - og han selvfølgelig også har utallige diamanthalskæder - så har han også noget feminint i sig i forhold til at vise følelser.


Rae Sremmurd

Black Beatles

SremmLife 2 ∙ 2016

Rae Sremmurd

Man kan godt kalde dem et boyband. De er to brødre, som blev fundet, da de var meget unge. De har taget trap-genren, der var ret tung og dyster generelt, og gjort den glad.

De gav hele scenen en poplyd og en mere frisk og ungdommelig tilgang. Her handler det ikke om at skyde hinanden hele tiden, men bare om at have det sjovt, og det gør de ret godt.

De er også dygtige sangskrivere, der godt kan lave omkvæd. ’Formation’ med Beyoncé startede som en skitse, der handlede om at knalde groupies – ”Girls get in formation” – som Beyoncé fik og kunne bruge på en anden måde.


Travis Scott

Antidote

Rodeo ∙ 2015

Travis Scott

En ung udgave af Kanye West, der har været under Kanyes vinger i seks-syv år efterhånden. Hans far er kæmpe punkfan, så han er vokset op med black metal og hele den der dystre ting.

Man kan ikke høre det på genren i musikken, men man kan høre det i forhold til de emner og hele den stemning, der er i musikken, som er meget mørk. Nærmest alle bruger jo autotune i dag, men han bruger endnu flere effekter på stemmen.

Han har skabt sin helt egen lyd, hvor nogen af de andre mere tapper ind i et univers, der allerede eksisterer. Hans beats, hans visuelle side, alt ved Travis Scott er sindssygt gennemført. Han har en vision, og han bliver kun større. Han er så ung og sulten, han skal bare ud og dræbe det hele.


Future feat. Kendrick Lamar

Mask Off (Remix)

2017

Future

For 20 år siden var han med i Outkasts crew og har altid eksperimenteret og haft sin egen lyd. Men det er først inden for de sidste seks år, at han er blevet et navn.

Han var en af de første til at bruge autotune på en mere tung og hård måde, hvor det ellers var affilieret med popmusik. Han lavede musik om at sælge stoffer, men på en fængende måde, fordi han også havde melodier og sang.

Han lavede en plade med Drake, ’What a Time to Be Alive’, der ikke var et mesterværk, men som var en meget vigtig plade, fordi den introducerede Future og hans lyd til det brede publikum.

Hvor Future tidligere har været rappernes rapper, så blev han en kæmpe superstjerne, der er med i Taylor Swifts nye video og havde to nummer et-album sidste år (’Future’ og ’Hndrxx’, red.).

Credit


Pelle Peter Jensen

DJ og radiovært på P3s to musikprogrammer ’Lågsus’ og ’Sovsen’. Han har en bachelor i Arts of Music Management fra Rytmisk Musikkonservatorium og kommer fra Bornholms egen A-town – Allinge.


Billeder Scanpix, Getty, pressefotos


Udvikler Johannes Wehner


Design Simone Cecilie Møller