Sådan opklares et mord i virkeligheden

Blodstænk, blåt lys og lynhurtige DNA-maskiner. Politiets metoder på tv er ikke helt så fancy i virkeligheden.

Sådan opklares et mord i virkeligheden

Blodstænk, blåt lys og lynhurtige DNA-maskiner. Politiets metoder på tv er ikke helt så fancy i virkeligheden.

Scroll for at læse

Tv-kanalerne, boghandlerne og streamingtjenesterne flyder over med krimier. Vi danskere kan simpelthen ikke få nok af bestialske mord, højteknologiske efterforskninger og hårdkogte politibetjente.

Men hvordan foregår opklaringen af et mord egentlig i virkeligheden? Har politiet en maskine, der på få sekunder spytter en DNA-profil ud? Har kriminalteknikerne virkelig et særligt lys, der afslører skjulte blodpletter? Og hvad med blodstænksanalyse - er det rent hokus pokus?

DR Viden har kigget nærmere på de opklaringsmetoder, politiet bruger i serier som CSI, Dexter eller Broen for at finde ud af, hvad der er fakta, og hvad der er fiktion.

Liget kommer ind på et stålbord. Obducenten undersøger liget og vupti, efter kort tid kan han på minuttet anslå, hvornår personen er død og med hvilket mordvåben. Det er billedet, vi kender fra tv. Meeen sådan foregår det ikke helt i virkeligheden.

Ifølge retsmediciner ved Aarhus Universitet, Asser Hedegård Thomsen, er det svært at være helt præcis i forhold til dødstidspunktet.

- Når vi kigger på ligpletter, dødsstivhed og temperatur på liget, giver det en indikation om, hvornår personen er død. Men temperaturen på gerningsstedet, personens vægt og hvor meget tøj, de har på, kan sætte skub i processerne, så nedbrydningen af kroppen sker hurtigere. Det er biologi, så der er ikke noget, der er ligesom på fjernsyn, siger han.

Jo, højere temperatur, desto kraftigere dødsstivhed og desto hurtigere går liget i forrådnelse. Derfor tager retsmedicineren altid en måling af temperaturen på gerningsstedet, så han sammenholde den, når han undersøger liget.

Forrådnelsens farver

Og ligpletterne er ikke det eneste, der røber noget. Ifølge retsmediciner Asser Hedegaard Thompsen, ser man også på, hvor meget kroppen er gået i forrådnelse.

- Ligesom når et blåt mærke ændrer hudens farve, så ændrer kroppen farve, når vi dør. Det skyldes, at de bakterier, der lever i vores krop, begynder at nedbryde den. Først bliver liget grønt på maven og langsomt breder misfarvningen sig rundt i kroppen, forklarer han.

Med tiden skifter kroppen farve fra grøn til blå og til sidst til sort - og den bliver mere og mere oppustet. Og det kan fortælle retsmedicineren noget om, hvor lang tid personen har været død.

Stivnede muskler og kold hud

Kemiske processer i musklerne gør, at de begynder at stivne kort tid efter, personen er død. Og det er en tredje metode, som retsmedicineren kan bruge til at sige noget om, hvornår personen er død, forklarer Asser Hedegaard Thompsen.

- Dødstivheden kommer i løbet af få timer. Efter omkring 8-12 timer begynder musklerne lige så stille at bløde op igen, fordi de begynder at blive nedbrudt, siger han.

Musklerne kan være hårde i helt op til 72 timer, før de er helt bløde igen. Får retsmedicineren et lig ind med bløde muskler, ved han altså, at liget mindst er nogle dage gammelt.

Og for at komme endnu nærmere et mere præcist dødstidspunkt, tager han temperaturen på liget, som jo længere tid der er gået, siden døden er indtruffet, nærmer sig stuetemperatur.

En efterforsker i CSI jubler over at have fundet den formodede gerningsmands DNA på gerningsstedet. Sagen kan nærmest lukkes med det samme. Sådan er det på tv, men det stemmer ikke helt overens med virkeligheden.

DNA er nemlig ikke noget endegyldigt bevis.

- Sporet kan være endt på gerningsstedet på mange måder. Og det er ikke ensbetydende at vedkommende er skyldig, forklarer Bo Thisted Simonsen, der som retsgenetiker ved Københavns Universitet analyserer de dna-prøver, politiet opsamler ved drabsager.

Så vidt jeg ved, er der aldrig blevet fejldømt nogen i Danmark på grund af DNA-undersøgelser.
Bo Thisted Simonsen, Retsgenetiker ved Københavns Universitet

I USA har der været en række sager, hvor uskyldige er blevet dømt, fordi der er blevet begået fejl i laboratoriet - og deres DNA tilfældigvis bonede ud.

Det er nemlig meget let at komme til at “forurene” en DNA-prøve eller på anden måde forstyrre undersøgelsen ved forbytning af prøver og fejlmærkninger. Det kan ske, hvis politi eller teknikere på laboratoriet ved en fejl kommer til at røre ved bevismaterialet - eller fabrikanten af det udstyr, som politiet bruger til at opsamle prøverne, ved en fejl leverer det med menneskelig DNA på, forklarer Bo Thisted Simonsen.

Lige præcis det skete i Tyskland, hvor politiet gennem femten år ledte efter en massemorder, som de havde fundet DNA fra i seks mordsager. Den kvindelige morder fik navnet ‘Fantomet fra Heilbronn’, men i 2009 viste det sig, at hendes DNA allerede var på de vatpinde, som politiet brugte på gerningsstedet. Hun arbejdede nemlig på den fabrik, der leverede vatpindene til politiet.

Ifølge Bo Thisted Simonsen er det dog aldrig gået så galt i Danmark.

- Så vidt jeg ved, er der aldrig blevet fejldømt nogen i Danmark på grund af DNA-undersøgelser. Jeg kender jo ikke alle sager, og hvordan de bliver afgjort ved domstolene, men alle DNA-undersøgelser i Danmark går gennem vores laboratorium, siger han.

DNA-teknikere går ikke fri

Når retsgenetikere som Bo skal finde ud af, om blod, tøj eller våben fundet på et gerningssted tilhører den mistænkte, laver han en vurdering af sandsynligheden for, at DNA-profilen kommer fra den mistænkte i forhold til en tilfældig person i befolkningen. En profil er med andre ord aldrig 100 procent sikker.

Enæggede tvillinger har eksempelvis ens DNA-profiler, og fejl i indsamlingen og analysen af DNA-prøven kan være med til at give et misvisende resultat.

Derfor laver Bos afdeling altid to DNA-profiler for hvert biologisk spor for at kunne sikre sig, at der ikke er gået noget galt i analysen.

- Hvert spor bliver undersøgt to gange uafhængigt af hinanden for at være sikker på, at undersøgelsen holder. Og så har vi en ‘kontaminationbsdatabase’ - hvor DNA-profiler fra alle, der arbejder hos os ligger, siger han.

Hvis en af hans medarbejderes DNA-profil matcher en af prøverne, betyder det dog ikke, at medarbejderen udelukkes fra politiets efterforskning. Der er en aftale om, at resultatet meddeles politiet, som så vurderer, om det har vægt i efterforskningen, forklarer han.

Kopimaskine til DNA

Før Bo sender en rapport med resultaterne afsted til politiet, skal blodet, sæden eller hudcellerne forvandles til en DNA-profil. Og det er en tidskrævende proces, der som regel tager en til to uger, forklarer han.

DNA’et skal nemlig isoleres i blodet - og i langt de fleste tilfælde skal det kopieres, så der er nok materiale til at lave tests af.

- Vi bruger noget, der hedder PCR [polymerase kædereaktion red.] til at kopiere DNA’et. Det er en slags DNA-kopimaskine, siger han.

PCR-teknikken gør, at Bo og hans kolleger kan lave en DNA-profil af selv mikroskopiske spor af DNA, fordi de kan kopiere det så mange gange, de har lyst.

- Vi sender DNA-stykkerne gennem en elektrisk ladet gele. Stykkerne er negativt ladede, så de bevæger sig, når vi sætter strøm til. De lange stykker er tungere og bevæger sig langsommere end de korte. Og kender vi tiden, det tager for stykket af bevæge sig igennem geleen, kan vi regne længden ud, forklarer han.

Resultatet bliver en række tal, som viser længden på de forskellige sekvenser - og det er de tal, Bo afleverer til politiet, som så taster dem ind i DNA-databasen for at lede efter et match. En såkaldt DNA-profil.

Menneskets stregkode

Når politiet får en DNA-profil fra Bo, kan de udelukkende bruge den til at sammenligne med andre DNA-profiler. Ikke til at sige noget, om gerningsmandens hud- eller hårfarve.

- Det er lidt ligesom den stregkode, der sidder bag på mælken. Den siger ikke noget om mælkens egenskaber, og man kan ikke se om mælken er sur på stregkoden, forklarer Bo.

Det er nemlig kun omkring 10 procent af vores DNA, som udgør vores gener - altså de byggesten, der bestemmer vores højde eller hudfarve. Den del af DNA’et Bo og hans kolleger kigger på ligger ikke indenfor de 10 procent og har ingen kendte funktioner.

Og der er en god grund til, at retsgenetikerne bruger netop den del, forklarer Bo.

Det er for at beskytte de mistænkte. Hvis man opdager arvelige sygdomme, skal man jo orientere familien. Derfor bruger vi neutrale markører, siger han.

På tv sprøjter en kriminaltekniker et kemikalie udover et tæppe og pludselig afsløres blodpletter, der ellers var usynlige, og han kan konstatere, at det her må være gerningsstedet.

Helt så let går det ikke i virkeligheden. Ifølge kriminaltekniker og afdelingsleder ved Nationalt Kriminalteknisk Center, Mette Boldsen, bruger politiet kemikaliet - kaldet luminol - ved relevante efterforskninger. Men når noget lyser op, er det ikke nødvendigvis blod.

- Luminol visualiserer blod, men også andre ting. Rust og blegemiddel kan lyse op i mørke. For at være sikker på, at det er blod, så laver vi udover en visuel test en spottest for, om det er humant blod, siger hun.

Testen, politiet bruger, hedder HemDirect, og den fungerer lidt ligesom en graviditetstest, forklarer Mette Boldsen.

- Du tager en lille plastikpind, der er med i sættet og aftørrer, hvor du tror, der er blod. Og så putter du den ned i en væske og ryster den et minut. Så hælder du væsken ud på en plade, og hvis der kommer to streger, så er der tale om menneskeblod, siger hun.

Kemi får blod til at lyse blåt

Luminol er et pulver, som bliver til en væske, når det bliver blandet med brintoverilte. En væske som kriminalteknikeren så kan sprøjte på gulve, tæpper, vægge eller møbler. Væsken lyser op med et blåt lys, hvis der er blod - også gammelt blod.

Vores blod indeholder nemlig et protein, der hedder hæmoglobin - det protein der transporterer ilten rundt i vores krop - og det indeholder jern. Jernet i vores blod sætter gang i en kemisk reaktion, når luminol-blandingen sprøjtes på. Den reaktion skal af med overskydende energi - og det sker i form af blåt lys.

Vi bruger tit speciallys, hvor vi kan udsende lys med helt bestemte bølgelængder - og det kan afsløre spor, vi ellers ikke kan se.
Mette Boldsen, Nationalt Kriminalteknisk Center

Men det er ikke et særligt kraftigt lys, og det lyser kun i omkring 30 sekunder, så det er ikke i alle situationer, vi bruger luminol, forklarer kriminaltekniker Mette Boldsen.

- Luminol kræver, at du kan mørklægge et rum. Og det kan vi ikke altid. Heldigvis kan vi lave visuelle undersøgelser på andre måder. Vi bruger tit speciallys, hvor vi kan udsende lys med helt bestemte bølgelængder - og det kan afsløre spor, vi ellers ikke kan se, siger hun.

Du har sikkert også set kriminalteknikerne stå med orange briller i CSI og lyse med et blåt lys. Det ser meget højteknologisk og avanceret ud, men det er det egentlig ikke. Det er nemlig sådan et speciallys, Mette Boldsen taler om.

Forskellige kropsvæsker som sæd, blod eller krudtslam lyser op ved bestemte bølgelængder. Og det kan politiet kun se, hvis alle andre bølgelængder bliver skrællet væk. Det er derfor, man bruger brillerne, forklarer hun.

Hvis du er en af dem, der har set den populære tv-serie Dexter, har du sikkert også tænkt, at så meget kan man da heller ikke regne ud ved at studere blodpletter på væggen.

Men faktisk er der meget at lære fra blodet. Politiet i Danmark bruger nemlig ‘blodstænksanalyse’, som det hedder. I de fleste af deres drabsefterforskninger, forklarer kriminaltekniker Mette Boldsen.

- Vi har fire personer i Danmark, der er specialister i blodstænk, men alle kriminalteknikere får en basisuddannelse i det. Og vi bruger det ofte, siger hun.

Blodstænk kan være med til at give politiet en idé om, hvilket mordvåben, der er blevet brugt, hvor mange gange ofret er blevet slået eller skudt, og om ofret lå ned eller stod op, da han blev slået ihjel.

1, 2 og 3 blodstænk

Når kriminalteknikerne på gerningsstedet er nået til at undersøge blodstænk på vægge, gulv og møbler, kigger de for det første efter ‘grupper’ af blodstænk.

- Hvis man ser godt efter, kan man se, at blodstænkene samler sig i grupper. Og hver gruppe svarer typisk til et slag eller en bevægelse. På den måde kan vi i visse tilfælde regne ud, hvor mange gange ofret er blevet skudt eller slået, siger hun.

Hvis blodstænkene sidder i knæhøjde, kan det betyde, at ofret blev slået på, mens han lå ned. Og formen på blodstænkene fortæller også, om det er et skarpt eller stumpt våben, som er blevet brugt til at dræbe ofret.

- Når vi har aflange blodstænk op ad en væg, kan de sige noget om hastigheden blodet er tilført og om det kommer fra et skarpt redskab som en kniv eller et stumpt redskab som en hammer.

Men som med de andre spor i en drabsefterforskning, står blodstænk aldrig alene, lyder det fra Mette Boldsen.

- Det er altid en fortolkning, når vi vurderer blodstænk. Og vi er meget tydelige i vores rapporter, hvis vi er usikre på, hvad blodet kan fortælle. Vi skal ikke dømme nogen, for noget de ikke gjort, siger hun.

Derfor er Mette og hendes kolleger meget omhyggelige med at fotografere alle spor, så de kan finde dem frem igen og vurdere, om de har draget den rigtige konklusion, forklarer hun.

Med en tang piller en kriminaltekniker et projektil ud af væggen. Han jubler, for nu ved tv-seriens politi med sikkerhed, om den pistol de har fundet, nu også er mordvåbnet.

I virkeligheden er det dog lidt mere kompliceret, forklarer kriminaltekniker Mette Boldsen.

- Det er rigtigt, at hver pistol laver et unikt aftryk på projektilet, men et projektil kan være fuldstændig ødelagt, hvis det eksempelvis har ramt væggen. Og så kan vi ikke matche det med en pistol, siger hun.

Når et projektil bevæger sig gennem en pistol, roterer det og skraber mod det indvendige af løbet. Det laver en række ridser - eller spor - på projektilet - og dem kan man tydeligt se, hvis man står med det i hånden, forklarer hun.

I de sager, hvor Mette og hendes kolleger finder både projektiler og våben på gerningsstedet, prøveskyder de våbnet for at undersøge, om det nu også er mordvåbnet.

- Vi affyrer våbnet for at se, om det har været brugt til drabet - og i andre kriminelle forhold. Når det er affyret, har vi et projektil, som vi så sammenligner i et mikroskop med det, vi fandt på gerningsstedet, siger hun.

Somme tider sker det også, at våbnet viser sig at kunne kædes sammen med andre sager. Alle våben politiet beslaglægger bliver nemlig registreret i en fælles europæisk database. IBIS hedder den.

- Og her ligger våbnet så og venter, indtil vi får et match, fortæller Mette Boldsen.

Krudtslam afslører afstand

Projektilet er ikke det eneste, der kan fortælle kriminalteknikerne noget om drabet. Patronhylstret afslører eksempelvis, hvilken type våben, der har affyret skuddet. Hylstrene er nemlig meget forskellige fra pistoler over haglgeværer til automatrifler.

Og så røber krudtslam på ofret eller den formodede gerningsmand, fra hvilken afstand våbnet er blevet affyret.

- Hvis der er krudtslam på ofrets tøj, kan vi ved analyse sige noget om afstanden, skuddet er afgivet fra. Og vi finder ofte krudtpartikler på gerningsmanden, fordi har han affyret skudet i modvind, fortæller hun.

Mette Boldsen understreger dog, at projektiler, hylstre og krudtslam er flygtige spor - som aldrig vil kunne bruges som de eneste beviser i en retssag.

- De ballistiske spor vurderes altid sammen med faktiske undersøgelser, som hvilken mobilmast mistænktes telefon har været logget på eller øjenvidneberetninger, siger hun.

Et hvidt pulver pustes af en kriminaltekniker ud over et køkkenbord, og en række perfekt bevarede fingeraftryk dukker frem.

Sådan foregår det kun på tv, fortæller kriminaltekniker Mette Boldsen, som understreger, at det ofte kun er brudstykker af fingeraftryk, de finder på gerningsstederne.

Men det gør faktisk heller ikke noget.

- Vi har ikke brug for et perfekt bevaret fingeraftryk, så længe vi kan finde ti specifikke detaljer ved det. Og de kan ligge inden for få millimeter, forklarer hun.

Pulver og gelatine

Ligesom på tv bruger Mette Boldsen for det meste hvidt pulver, når hun og hendes kolleger leder efter fingeraftryk.

- Den traditionelle metode til at opsamle fingeraftryk er at bruge pulver og lyse med en lommelygte for at se, hvor de gode fingeraftryk er. Ved hjælp af en gelatinehinde tager vi fingeraftrykket med os, siger hun.

Har du lyst til at lege kriminaltekniker derhjemme, kan du faktisk også løfte et fingeraftryk med et stykke tape, forklarer hun. Sæt et tydeligt fingeraftryk på et glas og prøv dig frem, griner hun.

Hvis fingeraftrykket er afsat med blod, skal der derimod andre metoder i brug. Så fotograferer Mette aftrykkene, og indlæser billederne i computeren hjemme på laboratoriet.

I mere end hundrede år har politiet i Danmark indsamlet fingeraftryk. Og på trods af at metoden er gammel, og nyere metoder som DNA-profilering er blevet føjet til politiets værktøjskasse, så bruger Mette Boldsen og hendes kolleger stadig metoden hele tiden.

Og faktisk er den en meget træfsikker form for identifikation, forklarer hun.

- Hvis vi har ti specifikke detaljer, er fingeraftrykket meget præcist. Usikkerheden er i stedet, hvorfor fingeraftrykket er havnet på gerningsstedet, siger hun.

Fingeraftryk kan, understreger Mette, godt bruges som bevis i en retssag, så når det er et afgørende bevis i CSI, er det ikke helt forkert, slutter hun.

Andre retsmedicinske metoder Politiet har en kæmpe værktøjskasse med metoder til at opklare mord, og artiklen her fokuserer kun på de mest gængse.

Finder politiet eksempelvis et lig, hvor kun skelettet er tilbage, kræver det helt andre metoder at få personen identificeret. Politiet vil så typisk hive fat i retsantropologer, der ved at se på kranie og hofte kan sige noget om personens alder og køn. Retsodontologer kigger på tænderne, som de sammenligner med tandlægejournaler fra savnede personer i håb om at kunne identificere liget.

Og så er der retskemikerne. De bliver kaldt ind, når der er mistanke om forgiftning. Vi må heller ikke glemme, at politiet gennemgår ofre og mistænktes historik på internet og telefon, samt bankkonti, for at opklare forbrydelserne.

Men vigtigst af alt er afhøring af øjenvidner. De er stadig de vigtigste beviser i en retssag.

Credit


Tekst: Jeppe Kyhne Knudsen


Grafik: Pernille Bækholm Sloth


Foto: Lars Kruse, AU Kommunikation
og Pressefoto, Københavns Universitet