Stop nu! Sådan slipper du af med den sang, du har på hjernen

Du har helt sikkert oplevet, at du ikke kunne få en sang ud af hovedet. Her er en guide til, hvad du kan gøre fremover.

Stop nu! Sådan slipper du af med den sang, du har på hjernen

Du har helt sikkert oplevet, at du ikke kunne få en sang ud af hovedet. Her er en guide til, hvad du kan gøre fremover.

Scroll for at læse


”Smuk som et stjerneskud” eller ”krøller eller ej, vi elsker vores børn”.

Nu er der snart dansk Melodi Grand Prix. Og dermed er der risiko for, at du får en primitiv melodi til at køre rundt i hovedet.

Det kan være meget irriterende. For når først en ørehænger hjemsøger hjernen, kan den fortsætte med at spille i flere timer.

Det er nogle helt specifikke elementer, der giver dig en sang på hjernen.

Det kan du læse om her

Kort sagt kan fænomenet beskrives som en bivirkning ved korttidshukommelsen. Når du skal huske noget, gentager du det for dig selv. Men en bestemt melodi kan blive gentaget så mange gange, at den ender med at sætte sig fast.

Forskere har endnu ikke kunnet finde en nem løsning på problemet. Men der er lavet undersøgelser af, hvad der muligvis kan hjælpe.

Her får du 3 råd til at slippe af med en sang i hovedet.


1.Tyg tyggegummi

Måske er det en god idé altid at have en pakke tyggegummi liggende i lommen.

For en undersøgelse fra University of Reading viser, at du har nemmere ved at få en sang ud af hovedet, hvis du tygger tyggegummi.

Ifølge musiker og hjerneforsker ved Aarhus Universitet, Peter Vuust, skyldes det, at du distraherer hjernens motoriske system, når du tygger tyggegummi. Det er den del af hjernen, som styrer vores bevægelser.

- Vi bruger vores motoriske system, når vi synger en sang inde i hovedet. Og ved at tygge tyggegummi distraherer du dette system, siger Peter Vuust.

- Jeg er dog lidt usikker på, om det virker. For du kan jo godt foretage flere ting med det motoriske system på én gang. Jeg kan for eksempel godt spille på min bas, mens jeg snakker med en person. Men det er en interessant idé, siger han.

2. Hør sangen færdig

Flere forskere mener, at det en er god idé at høre en sang helt færdig.


For din hjerne har det med at fortsætte sangen, hvis den bliver afbrudt.

Forskerne kalder det for Zeigarnik-effekten. Det er en psykologisk mekanisme, der går ud på, at folk husker uafsluttede opgaver bedre, end de husker afsluttede opgaver.

Når du så har hørt sangen færdig, bør du ifølge Peter Vuust stoppe helt med at lytte til den.

- Vores hjerner kan godt lide at gentage mønstre, så jo mere du får det ind, jo mere sidder det fast. Derfor skal du lade vær med at sætte sangen på repeat, siger han.

3. Lad vær med at prøve for hårdt

Når du bevidst forsøger at styre dine tanker, har det som regel den modsatte effekt. Det gælder også, når du har en sang på hjernen.

- Hvis du forsøger at tænke det væk, bliver det svært. Det er ligesom, hvis du har svært ved at falde i søvn og begynder at tænke, at nu skál du sove. Det virker som regel ikke, siger Peter Vuust og fortsætter

- Jeg tror, det allerbedste råd er at lave noget andet, der 100 procent optager din koncentration, siger Peter Vuust.

En canadisk undersøgelse fra 2010 viser, at folk ofte får en sang på hjernen, når de ikke har meget andet at koncentrere sig om.

Det kan for eksempel være, når de går en tur, tager et bad eller gør rent i hjemmet

Bonusinfo

I en finsk undersøgelse fra 2011 har forskere spurgt mere end 1200 personer om deres oplevelser med at få sange på hjernen. Cirka 90 procent af dem svarer, at de oplever fænomenet mindst én gang om ugen.

Så lad os lige prøve en simpel undersøgelse:


Credit


Tekst: Allan Nisgaard

Illustrationer: Ingeborg Munk Toft