Scroll for at læse

Jørn Utzons liv begyndte i Aalborg, hvor han voksede op sammen med sin mor, far og to brødre.

Hans far, Aage Utzon, var skibsingeniør på Aalborg Skibsværft. Jørn Utzon besøgte ofte skibsværftet, og her så han, hvordan store træplanker og metalplader blev forvandlet til elegante skibe.

Hans far tog ham også med på prøvesejladser på fjorden. Det var oplevelser og erfaringer, der siden fik stor betydning for, hvordan Jørn Utzon arbejdede.

Allerede som ung havde Jørn Utzon lyst til at rejse. Han var et udendørsmenneske, der elskede at sejle, gå på jagt og tilbringe somrene i den nordjyske natur eller i den svenske skærgård.

Da Jørn Utzon var blevet student fra Aalborg Katedralskole i 1937, flyttede han og familien til Sjælland.

I København mødte han nogle kunstnere, som gjorde et stort indtryk på ham. De lærte ham at bruge sine sanser og lægge mærke til ting, som man normalt ikke tænker over.

Se for eksempel på billedet herunder, som Jørn Utzon har taget. Læg mærke til, hvordan dagslyset falder ind ad vinduet. Hvilken stemning, synes du, det giver?

Det var blandt andet sådan nogle spørgsmål, der lærte Jørn Utzon at skærpe sine sanser.

Jørn Utzon blev så inspireret af kunstnerne, at han ville studere kunst. Men hans onkel, som selv var kunster, frarådede ham det.

I stedet startede Jørn Utzon på Kunstakademiets Arkitektskole i København i 1937.

Samtidig med at Jørn Utzon studerede til arkitekt, arbejdede han som tømrer for at lære, hvordan man tegner, konstruerer og bygger arkitektur. I 1939 byggede han sit første hus i sin bedstemors baghave i Nordsjælland.

Et lille sort træhus med et tag, der hælder til den ene side, en brændeovn og et godt vindue med en smuk udsigt over vandet til Sveriges kyst. Huset ser måske ikke ud af så meget, men det var faktisk Jørn Utzons første uofficielle tegnestue.

Danmark var besat af tyske soldater, da Jørn Utzon blev færdig med arkitektuddannelsen i 1942 under 2. Verdenskrig.

Krigen rasede, og der var intet arbejde at få i Danmark. Derfor flyttede Jørn Utzon til Stockholm ligesom flere andre danske arkitekter og kunstnere, som Arne Jacobsen og PH.

De flyttede, fordi tyskerne havde indført censur. Det betød, at man ikke måtte sige hvad som helst, lave det kunst eller arkitektur, man ville eller kritisere den tyske besættelsesmagt.

Se, hvordan stemningen var i Danmark under besættelsen i videoen her.

Udviklingen af atomvåben, kemiske våben og bombefly gjorde, at mange frygtede teknologien og den hurtige udvikling.

For mange handlede det derfor om at vende tilbage til et mere enkelt liv i de tidligste år efter krigen, og det var Jørn Utzons arkitektur også inspireret af.

I Stockholm mødte Jørn Utzon den finske arkitekt Alvar Aalto. Han gjorde et stort indtryk på ham.

Alvar Aalto var også inspireret af det enkle liv og af den enkle måde, som naturen er opbygget på. For eksempel består et træ altid af de samme tre elementer: en stamme, en gren og et blad. Men alligevel er de vidt forskellige.

Hør selv Jørn Utzon fortælle om mødet med Aalto herunder:

Jørn Utzon var hele livet inspireret af planter, krystaller, svampe og blomster, og han begyndte tidligt at tage billeder af naturens elementer i jagten på en arkitektur, der var lige så forunderlig og enkelt opbygget som naturen selv.