Farvel til iPod'en: Her er 7 grunde til, vi savner den

Den revolutionerede vores musikforbrug, men den lille iPod døde i midten af 10'erne, da smartphones blev allemandseje.

Farvel til iPod'en: Her er 7 grunde til, vi savner den

Den revolutionerede vores musikforbrug, men den lille iPod døde i midten af 10'erne, da smartphones blev allemandseje.

Scroll for at læse

Den fylder ikke mere end et kortspil, men den revolutionerede den måde, vi lytter til musik på.

Det er kun ti år siden, at iPod'en var fast inventar i jakkelommen, men den døde i midten af 10'erne, da smartphonen overtog dens plads med hjælp fra streamingtjenester som Spotify og Soundcloud. Apple stoppede med at sælge iPods i deres butikker i 2017.

Den første iPod blev lanceret i slutningen af oktober 2001 under stor mediebevågenhed. Den kunne synkronisere med iTunes, som Apple havde introduceret otte måneder tidligere, og så kunne den opbevare filer og spil. Apples direktør, Steve Jobs, beskrev iPod'en som 'det 21. århundredes walkman'.

Han fik på mange måder ret. Første generation af iPods med op til 10 GB harddisk kunne indeholde op til 1.000 sange og åbnede en helt ny verden af muligheder. Den satte musikken fri og gjorde det muligt at scrolle igennem sin musiksamling med det ikoniske berøringshjul.

Og selvom vi i dag har adgang til millioner af kunstnere via streamingtjenester på vores smartphones, så er der alligevel flere grunde til at savne iPod'en.


Klik 'play' på iPod'en herunder, og læs syv grunde til, vi savner den revolutionerende musikafspiller med det ikoniske klik-hjul.

Om iPod'en • Det var ingeniøren Tony Fadell, der fik idéen til den første iPod. I 1999 havde han lanceret den bærbære mp3-afspiller Fuse, der dog ikke blev nogen succes. Idéen opstod, fordi han var dj og træt af at bære rundt på cd'er til sin discman.

• Efter Fadell droppede Fuse på grund af manglende finansiering, kontaktede han Apple med sin idé. Han blev ansat til at udvikle den første iPod for Apple i foråret 2001.

• Første generation af iPod'en kom på markedet i efteråret 2001. Den kunne indeholde op til 1.000 sange.

• Designet var inspireret af Brauns T3-transistorradio fra 1958 af den tyske designer Dieter Rams. I et tv-interview i 1996 indrømmede Apple-stifter Steve Jobs dog 'tyveriet' med ordene: 'Picasso havde en talemåde: Gode kunstnere kopierer, store kunstnere stjæler - og vi har altid været skamløse over at stjæle andres gode idéer'.

• Den første generation af iPods var dog ikke en overnight succes. Dels understøttede den kun Mac-computere, og dels var prisen 2.400 kroner, hvilket var meget for en musikafspiller. Der kom først for alvor gang i salget med tredje generation, der kom i 2003 og understøttede iTunes til Windows.

• Siden kom iPod Classic, iPod Mini, iPod Nano og iPod Shuffle, der var markant billigere end første generation.

• I 2006 lancerede Apple en U2-udgave af deres fjerde generation af iPods i sort med rødt rullehjul. Den indeholdt U2's album 'How To Dismantle An Atomic Bomb'.

• Fra 2001-2017 blev der solgt mere end 400 millioner iPods på verdensplan. Det var et af Apples mest solgte produkter frem til midten af 10'erne.

• I løbet af 10'erne overtog smartphonen verdensherredømmet, og Apple stoppede med at sælge iPods i deres butikker i 2017.