500 afsnit af 'De unge mødre': Camilla og Martinna har mødt både trusler og fordomme

Vi har set dem i alle mulige - og umulige situationer med deres børn. Men både Camilla og Martinna glade for at have medvirket i 'De unge mødre' .

Camilla (tv) og Martinna medvirker begge to i serien 'De Unge Mødre' på Kanal 4, hvor man har kunnet følge med i deres liv som ganske unge mødre. (© (c) DR)

Skænderier, fester, tvangsfjernelser, håbløs madlavning og hårde fødsler. Vi har været med til det hele i programserien 'De unge mødre'.

Camilla Framnes-Larsen blev mor første gang som 18-årig i 2005 til sønnen Oliver, og Celina Martinna Petersen blev mor som 20-årig til sit første barn, sønnen Milan, i 2014, og de to mødre kan begge skriver under på, at det ikke altid er let at være ung mor.

Og slet ikke når hele Danmark samtidig kan følge med på sidelinjen. De to er nemlig begge med i den populære serie ’De Unge Mødre’ på Kanal 4, der netop i går sendte afsnit nummer 500.

De unge mødre

'De unge mødre' havde premiere den 21. september 2005 på Kanal 4. Med sine 23 sæsoner er det Danmarks længst kørende reportageserie. I i alt 500 afsnit har man fulgt i alt 70 unge mødres liv - gennem op- og nedture, fødsler, bryllupper og skilsmisser.

Kilde: Aftenshowet

Celina Martinna Petersen, der har været med i tre sæsoner, oplevede i begyndelsen en masse kritik, da hun blev en del af serien. Det fortalte hun i aftes, da hun gæstede Aftenshowet:

- Folk blev nok skræmte over, at vi gjorde mange ting på en helt anden måde hos os. Blandt andet det her med, at vi sover sammen med vores børn, vi har dem tæt på os, og jeg ammer mine børn længe – det var nok så markant anderledes, end det folk var vant til at se. Så det fik mange til at reagere.

Hun og hendes mand fik mange reaktioner fra tv-seerne:

- De mest voldsomme var dødstrusler, nogle skrev, at jeg skulle skydes, det var ekstremt – men ellers var det noget med, at de syntes, jeg var en dårlig mor, der gjorde tingene på en helt forkert måde, og at jeg fik to små møgunger ud af det.

De mest voldsomme var dødstrusler, nogle skrev, at jeg skulle skydes, det var ekstremt

Martinna, De unge mødre,

Ødelæg ikke dit liv

Begge de unge mødre har i det hele taget mødt mange fordomme fra mennesker, både fordi de er unge mødre, men også fordi de har valgt at deltage i en tv-serie om unge mødre.

- De fordomme, jeg mødte, i begyndelsen var på gaden eller i bussen, hvor ældre damer spurgte mig, hvorfor jeg ville ødelægge mit liv på at blive mor så tidligt. Nu får du jo aldrig en uddannelse, du bliver mor på kontanthjælp osv., sagde de blandt andet til mig, forklarer Camilla Framnes-Larsen, der i dag har tre sønner.

De to unge mødre tager dog kritikken af dem rimeligt afslappet, fordi de ved, at tonen i den offentlige debat kan være hård til tider.

- Jeg har jo aldrig fået kritikken direkte selv, det har altid været noget med, at folk skriver om os på sociale medier. Hvis folk har kontaktet mig direkte, så har det altid været med positiv feedback, forklarer Celina Martinna.

Kriser udstilles på tv

Det sværeste har, ifølge Camilla Framnes-Larsen været, at man som ganske ung forældre gennemgår mange kriser, når man pludselig får ansvaret for et lille barn også, og de kriser bliver også udstillet på tv.

De_unge_mødre

- Man har da mange kampe undervejs, det er ikke let at være ung mor. Men når man så også har tv med, så kunne man stå midt i en krise og skulle gennemleve den, og det kunne være hårdt nok i sig selv. Men så var det også hårdt at skulle gense den samme krise igen på tv nogle måneder senere, når programmet blev sendt, forklarer Camilla, der har været med i serien i 19 sæsoner.

En personlig udvikling

Men hvorfor så egentlig deltage, når man både udsættes for trusler fra seerne og samtidig skal forholde sig til egne kriser på tv?

- For mit vedkommende har det været givende, fordi jeg har gennemgået en personlig udvikling ved at deltage, så jeg i dag står meget mere fast på de ting, jeg mener, end jeg gjorde før. Man bliver under optagelserne hele tiden stillet en masse spørgsmål, så man bliver tvunget til at forholde sig til de ting, man siger og gør.

- På den led bliver man hele tiden klogere på sig selv, forklarer Celina Martinna, der også har fået positive reaktioner fra folk – blandt andet fra andre unge kvinder, der er blevet inspireret af hende til også at amme deres børn længe.

Har givet kampgejst

Camilla har også mødt de mange fordomme på grund af deltagelsen i programmerne på sin helt egen måde:

- Det har faktisk givet mig kampgejst, folk skulle ikke tro, at jeg bare var en af dem. Selvom jeg har lavet om på rækkefølgen og har fået børn før en uddannelse, så skulle jeg nok vise, at jeg godt kunne kæmpe mig igennem, selvom jeg har haft en lille baby med på rejsen. Det har kun gjort mig stærkere. Og vi har jo alle sammen klaret os igennem, synes jeg.