50.000 børn tisser i bukserne: Her er ekspertens gode råd

Er dit barn over fem år og har stadig problemer med at holde på urin og afføring, så kan øvelser og lægehjælp være vejen frem.

For mange børn er et tisseuheld noget af det værste, som de kan forestille sig. Så det er vigtigt, at man som forælder hjælper et barn med inkontinens. (© ColourBox)

Det er helt normalt for mindre børn at komme til at tisse i søvne eller have et uheld i underbukserne i løbet af dagen.

Men fortsætter den slags problemer, når dit barn er over fem år, så skal man som forælder gribe til handling.

Det skønnes nemlig, at omkring 50.000 børn lider af inkontinens, fortæller professor og overlæge Søren Rittig fra Aarhus Universitetshospital.

- Man skal vide, at det ikke er barnets skyld, og at det højst sandsynligt ikke er noget psykologisk problem. Men man skal se at få gjort noget ved det og få en snak med ens læge, siger Søren Rittig.

- Tisseuheld er i top tre som det allermest alvorlige, børn kan forestille sig. Det er kun overgået af dødsfald og alvorlig sygdom.

To vigtige råd til børn

Som forælder kan man hjælpe sit barn ved at øve to vigtige råd.

  • For det første skal man sørge for, at barnet kommer på toilet regelmæssigt hver anden eller hver tredje time. Barnet må ikke gå og holde sig, siger Søren Rittig.

  • Og for det andet så skal barnet sidde ned på toilettet og slappe af og give sig god tid. Man skal ikke stå og presse, men man skal simpelthen slappe af og lade reflekserne køre selv.

Vær opmærksom på blærebetændelse

Som regel skyldes børns problemer med inkontinens en overaktiv blære, som kendetegnes ved, at man skal tisse tit og i små portioner.

Men i sjældne tilfælde kan det være, at barnet har brug for behandling hos lægen.

- Det er heldigvis sjældent, at det her med at have utæthed beror på, at man fejler noget rigtig alvorligt. Men man skal blive mere bekymret, hvis der er gentagende blærebetændelser eller nyrebækkenbetændelser. Det er klart, et advarselstegn, siger Søren Rittig.

Facebook
Twitter