Astrid vil ikke vaccinere sine børn: Jeg føler mig ikke nok informeret

Sundhedsmagasinet sætter fokus på den ophedede debat om vacciner. Astrid Bradtberg, der er mor til to, frygter bivirkningerne.

Debatten for og imod vacciner er hed og indimellem helt uforsonlig. Ikke desto mindre forsøger Sundhedsmagasinet i aften at finde ud, hvad der ligger bag de to stærke lejre: for eller imod vacciner.

En af dem, der har fravalgt vacciner til sine børn er Astrid Bradtberg, der er mor til en dreng og en pige. Hun er desuden bestyrelsesmedlem i foreningen Vaccinations Forum, der er kritisk overfor vaccinationer.

Da hendes søn, Anker, fik sin første vaccination, fik han høj feber og senere udslæt og eksem, som hun mener, stammer fra vaccinen. Det fortæller hun mere om i klippet ovenfor.

Astrid Bradtberg, der er sygeplejerske, føler sig under-informeret. Hun ønsker at vide præcis, hvad man risikerer at møde, når man vaccinerer sit barn. Og det synes hun ikke, hun har fået at vide.

- Som minumum skal forældre have indlægssedlen. Og det skal de for at finde ud af, om der er akutte bivirkninger, de skal holde øje med. Hvornår græder mit barn for meget? Hvornår er feberen for høj? Hvad skal jeg reagere på?

- Det, der er ønsket for alle, er jo at passe så godt som muligt for vores børn. Det er det, vi allesammen ønsker, siger hun i programmet.

95 procent skal vaccineres

Men hvis for mange fravælger vacciner, så vil vi ikke længere være beskyttet mod en epidemi af mæslinger, som er meget smitsomt.

For den type sygdom skal man helst have en vaccinations-procent på 95 procent af befolkningen, for at opnå det, der hedder flok-immunitet, forklarer professor Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet, der forsker i virusinfektioner.

- Vi har et element af gambling, når vi ikke lader vores børn vaccinere, siger han.

Mød både myndigheder, vaccine-fortalere og vaccine-kritikerne i aftenens udgave af Sundhedsmagasinet. Se mere på dr.dk/tv.

Tilføjelse: Vi har tilføjet i artiklen, at Astrid Bradtberg er bestyrelsesmedlem i foreningen Vaccinations Forum, red.