Australsk metode hjælper børn ud af angst

Cool Kids-programmet er "importeret" hertil fra Australien, og det virker, konkluderer forskere.

Selv et år efter at behandlingen er afsluttet, har den god effekt, pointerer psykolog og ph.d Kristian Arendt, der har undersøgt sagen. (© COLOURBOX)

Børn med angst kan rent faktisk ved hjælp af en række redskaber til hverdagen slippe af med deres lidelse. Det konkluderer forskere fra Aarhus Universitet.

Sidste år bragte DR tv-dokumentaren ”De angste børn”, som fulgte tre børn, der led af angst, gennem et ti ugers behandlingsforløb. Behandlingen går under navnet Cool Kids, og er et kognitiv adfærdsterapeutisk behandlingsprogram, som er udviklet i Australien.

- Vi har undersøgt effekten af Cool Kids-programmet, og det viser sig, at et sted mellem halvdelen og to tredjedele af børnene slipper enten helt eller delvist af med deres angstdiagnoser, forklarer cand. psych. ph.d., Kristian Arendt.

Det er ham, der har stået for undersøgelsen sammen med professor Mikael Thastum og professor Esben Hougaard.

Efter tre måneder er endnu flere fri af angsten, og den effekt holder selv efter et år.

De får en lettere hverdag

Cool Kids-programmet handler kort sagt om, at børnene får nogle redskaber til at tackle de områder af hverdagen, som deres angst spænder ben for. Uanset om det er at være alene hjemme, køre med bus eller tale med fremmede.

- I løbet af de ti uger, programmet varer, øver børnene sig i at gennemføre de svære situationer. Og for hver session får de nye redskaber.

- Og nu kan vi så konkludere, at de også formår at bruge de redskaber i hverdagen, selv når behandlingsforløbet er slut.

Kristian Arendt tilføjer, at nogle af børnene har haft tilbagefald undervejs i det år, der er gået efter behandlingsforløbet blev afsluttet, men at de alligevel har formået at tackle det.

Stor efterspørgsel efter angst-behandling

Kristian Arendt er ikke overrasket over, at programmet har vist sig at være effektivt, da det også har vist sig at være effektivt i Australien.

Men det har overrasket ham, hvor stor efterspørgslen efter programmet har været.

- Der har været utrolig mange psykologer, fra både psykiatrien, pædagogisk psykologisk rådgivning og privat praksis, der har ønsket at tage Cool Kids programmet ind.

- Det understreger også, at der har manglet behandling til de børn, der lider af angst.