Børnepsykolog om bondefamilien fra Sydfyn: Jeg ser børn i kæmpe trivsel

Børnene fra Stenbjerglykke har det på mange måder bedre end børn i institution, mener psykolog.

Magne, Ylva og Alvin lever et godt og trygt liv med deres forældre og lillebror Burre på Stenbjerglykke, mener børnepsykolog Anne-Mette Lange. (Foto: DR Danmark © (c) DR)

Selvom to af de fire børn på Stenbjerglykke har alderen til at gå i institution, er hverken seksårige Magne eller fireårige Ylva blevet passet udenfor gården.

De bliver ligesom deres små søskende, Alvin på to år og Burre på ti måneder, passet af mor Frida og far Mikkel i de trygge rammer.

Familien fra Stenbjerglykke

Far Mikkel, 33 år, har læst nogle ingeniørfag men er uden egentlig uddannelse

Mor Frida, 37 år, cand. mag i filosofi fra Odense Universitet

Magne Sten Mikkelsøn, 7 år

Ylva Gro Fridatter, 5 år

Alvin Orm Mikkelsøn, 3 år

Burre Ravn Mikkelsøn, 1,5 år

Læs meget mere om familien på deres hjemmeside stenbjerglykke.dk eller følg familiens Facebook-side: Mikkel og Frida Fødegård

Rammer der ikke er helt ligesom hjemme hos andre danske børnefamilier anno 2016.

Børnene takker for vand

Familien, der blev portrætteret onsdag aften på DR1 i programmet 'Søren Ryge præsenterer: Far, mor og børn', har nemlig valgt at leve et liv, som de selv styrer og derfor kun gør ting, som betyder noget for dem og familien.

Det betyder altså, at alle fire børn er en del af dagligdagen og de arbejdsopgaver, der hører med til at drive en gård. Det giver børnene nogle helt særlige kompetencer, mener børnepsykolog Anne-Mette Lange efter at have set tv-programmet.

Anne-Mette Lange er klinisk psykolog ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Risskov, og fagligt kalder hun det "ren luksus at observere så velfungerende børn".

- Børnene er meget taknemmelige, de siger tak for vand. Det er da enormt smukt. De siger tak for maden, inden de skal spise. Det er der noget meget nærværende og positivt over. Det skyldes helt sikkert den opvækst, de har fået. Jeg ser nogle børn i kæmpe trivsel, siger Anne-Mette Lange med henvisning til en scene fra programmet, hvor familien henter vand i en brønd i skoven og efterfølgende siger tak til brønden samt scenen i klippet herunder, hvor familien synger inden maden.

- Jeg ser nogle utroligt velfungerende børn, som er godt udviklet. De har et godt sprog, de er meget kreative og omsorgsfulde. De er meget ansvarsfulde, selvstændige og kærlige. Børnene bliver mentalt stimuleret helt fantastisk, også meget bedre end børn, der er i en børnehave, uddyber børnepsykologen.

Psykologens råd du selv kan bruge

Børnepsykolog Anne-Mette Lange fremhæver tre gode ting, som Mikkel og Frida gør, som andre forældre kan bruge i deres hverdag:

  1. Giv dit barn positivt nærvær og vis interesse for barnets følelser og dagligdag. Sæt ord på og tal om det, I laver sammen, eller det I hver især har oplevet i løbet af dagen. Vis entusiasme, forståelse og hjælp barnet til at finde løsninger.
  2. Lær dit barn nye færdigheder i barnets eget tempo. Børn elsker at lære noget nyt. Det behøver ikke at være stort. Det kan være at slå et søm i en bræt - grin når sømmet bøjer – og prøv igen. Ros og anerkend de små fremskridt. Når barnet har lært at slå søm i et bræt (det kan nemt tage et par dage), kan I gå et skridt videre og måske slå et søm i en væg, hvor et af barnets kunstværker kan hænge.
  3. Lær dit barn at holde af og passe på naturen ved små oplevelser i hverdagen. Man behøver ikke at vente på den årlige skovtur! Når I går ud, i haven, på vej til bussen, kigger ud af vinduet, læg da mærke til små ting i naturen. Det kan være små knopper på træet i december, som er et tegn på forår. Læg mærke til lysændringer fra dag til dag.Eller læg mærke til bladene på græsplænen, som pludselig er væk, fordi ormene har trukket dem ned i sine gange og derved bidraget til naturens kredsløb.

Opmærksomme forældre

Noget af det allervigtigste for far Mikkel og mor Frida i deres familieliv er nærvær. Og det kan tydeligt ses på børnene, fortæller Anne-Mette Lange.

- Forældrene er utroligt dygtige og kærlige, og så er de ikke mindst nærværende. De er opmærksomme på, hvad børnene siger og gør hele tiden.

- Frida griner næsten, bare hun taler. Hendes ansigt lyser op, når hun taler. Hun kigger børnene direkte i øjnene. Når børnene siger noget, gentager hun det, de siger og måske retter lidt ind. Det er lige præcis sådan, man udvikler børns sprog.

- Mikkel demonstrerer, hvordan tingene fungerer og involverer børnene. Og han svarer børnene, når de spørger om noget. Fx når den ældste dreng spørger ham, hvorfor han ikke falder ned i brønden. Der kunne Mikkel jo bare svare, at det gør jeg ikke. Men han svarer med en forklaring, at det gør jeg ikke, fordi jeg passer på.

Heller ikke når det gælder spørgsmålet, om børnene går glip af noget rent socialt, når de ikke er sammen med jævnaldrende, er Anne-Mette Lange bekymret.

- Det sociale får de fra søskendeflokken. Samspillet mellem børnene fungerer så godt. De har en god kemi, og man kan se, at de nyder hinandens selskab. De trisser jo rundt efter hinanden, siger børnepsykologen og slår fast:

- Jeg kan ikke se ud fra det, jeg har set, at det har gjort nogen som helst skade på børnene at vokse op på denne måde. Tværtimod vil jeg sige. Børnene er sociale overfor Søren Ryge, de involverer ham, de deler og er meget positive.

Robuste børn kan klare omvæltning

Magne er ved at have nået skolealderen, men som det ser ud nu, er det ikke planen, at han eller hans søskende skal i skole. Forældrene foretrækker hjemmeundervisning. Blandt andet fordi de er nervøse for, om børnene synes, verden udenfor er kedelig og derfor vil føle sig alene.

Mikkel slår dog fast, at det ikke er noget, de har lagt sig 100 procent fast på endnu. Og hvis de ender med at sende børnene i skole, mener Anne-Mette Lange, at de nok skal klare den omvæltning.

Børnene har hinanden og ikke mindst deres mor og far. Og det er rigeligt for dem i den alder, der har nu. (Foto: Hanne Christoffersen)

Hvis de kom i skole som seksårige, ville de hurtigt tilegne sig alle de færdigheder, de skulle. De ville skulle bestige en meget stejl indlæringskurve, men det er de også rustede til

anne-mette lange

- Hvis de kom i skole som seksårige, ville de hurtigt tilegne sig alle de færdigheder, de skulle. De ville skulle bestige en meget stejl indlæringskurve, men det er de også rustede til. Det er de fleste børn.

- Det er altid svært at starte i skole, men de her børn er rigtig godt rustede. Det er nogle meget kvikke børn, som burde være meget omstillingsparate. Det har fået et solidt værdigrundlag med hjemmefra, siger Anne-Mette Lange.

Hvis du ikke fik set første afsnit i Søren Ryges miniserie om bondefamilien fra Stenbjerglykke, kan du se første omgang af 'Søren Ryge præsenterer: Far, mor og børn' på dr.dk/tv.

Andet og sidste afsnit sendes onsdag d. 24. februar. Men hvis du ikke kan vente, kan du også allerede nu se det på dr.dk/tv.