Bondefamilien fra Sydfyn: Børnene har aldrig smagt sukker

Sukker er ikke en del af kosten hjemme hos bondefamilien på Sydfyn. Der kan dog godt ryge et stykke chokolade ned hos forældrene.

Mikkel tager en snak med Søren Ryge om familiens forbrug af søde sager i klippet her. Det er blot et lille uddrag af en længere samtale, som kan ses i anden omgang af 'Søren Ryge præsenterer: Far, mor og børn' på DR1 i aften.

Der er ikke meget spiseligt, der går Magne, Ylva eller Alvins mund forbi - i hvert fald ikke når det gælder spiselige ting i naturen.

Seerne af første program i Søren Ryges miniserie om bondefamilien fra Sydfyn kunne se, hvordan børnene gerne spiser både frugt, grønt og spiselige blomster ad libitum fra naturens store spisekammer.

Kræsne er de i hvert fald ikke, men der er dog én ganske særlig smagsvariant, som de ikke kender til. De har aldrig smagt noget sukkersødt.

I aften kommer andet program af 'Søren Ryge præsenterer: Far, mor og børn'. Og her får far Mikkel sig blandt andet en snak med Søren Ryge om familiens forhold til sukker og søde sager.

- Vi bruger aldrig sukker. Vi bager altid med honning. Og så kan vi godt lide at undgå så meget honning. Så kan man søde det med kokos i stedet for, siger Mikkel og slår fast, at nogle gange kan det være nødvendigt at få et energi-kick i form af noget sødt, hvis man er træt men skal yde.

Børnene stiller sig tilfredse

Da snakken falder på slik til de fire børn, Magne, Ylva, Alvin og Burre er svaret også klart. Det får de absolut ingenting af.

- Vi kan lave nogle lækre hjemmebagte ting, men de er ikke søde i klassisk forstand. De er måske søde, fordi der er nødder, rosiner eller kokos i. Det stiller de sig tilfredse med, for de har ikke lært, at det skal være sukkersødt.

- Når du ikke har lært, at det skal være sukkersødt eller være parfumeret eller ligne et eller andet insekt, eller hvad det nu er, slik kan ligne, så beder de ikke om det og stiller sig fuldt tilfredse med det andet, siger Mikkel.

Chokolade som energi-booster

Han spiste heller ikke selv slik som barn, og da han første gang smagte det, brød han sig bestemt ikke om smagen, fortæller han i aftenens program.

I dag kan han og Frida dog godt finde på at snuppe et stykke chokolade.

- Men det er nu mere et praktisk behov, altså de der dage, hvor man simpelthen ikke har energien, men man skal, der kan sådan en god kvalitets øko-chokolade være nødvendigt. Så bilder vi os ind, at det kun er derfor, og ikke fordi vi også bare har lyst, siger Mikkel med et lille grin.

Se andet program i Søren Ryges miniserie om bondefamilien på Sydfyn, 'Søren Ryge præsenterer: Far, mor og børn' på DR1 i aften kl. 21.00.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1124281770955679

Facebook
Twitter