Bondefamilien fra Sydfyn: Vores børn lærer om verden udenfor i vores tempo

Der er både beundring og forundring fra seerne efter Søren Ryge-programmet på DR1 onsdag aften. Forundringen har givet anledning til mange spørgsmål. Dem har vi sendt videre til Mikkel og Frida, som svarer på dem her i artiklen.

Børnene fra Stenbjerglykke skal skam lære at bruge en computer. Det lærer de af mor og far - når de er klar til det. (Foto: DR Danmark © (c) DR)

Seere på DR1 kunne onsdag aften første gang møde 32-årige Mikkel og 36-årige Frida samt deres fire børn, Magne på seks, Ylva på fire, Alvin på to og Burre på ti måneder i programmet ‘Søren Ryge præsenterer: Far, mor og børn’.

Se eller gense programmet på dr.dk/tv.

Familien har valgt at leve et noget anderledes liv på deres gård Stenbjerglykke på Sydfyn. Et liv hvor de selv tager ansvar og træffer deres egne valg. Og hvor familieværdier er det vigtigste.

Nærvær og natur er prioriteret over sure pligter og fjernsynskiggeri. Begge sidstnævnte ting er faktisk helt valgt fra i dagligdagen, og det er bare nogle af de ting, der har givet anledning til både beundring og forundring hos seerne efter programmet.

Nogle seere er fuld af respekt og en smule misundelse over, at parret har mod til at leve på denne måde, mens andre stiller spørgsmålstegn ved, om det er klogt at beskytte deres børn så meget.

Mikkel og Frida har sagt ja til at svare på en lang række af seer-reaktionerne.

Det har det gjort med én vigtig ting for øje. De vil gerne slå fast, at deres måde at leve på er det, der fungerer for dem, og at andre naturligvis skal leve sådan, som de selv finder bedst.

- Hvordan andre lever, vil vi ikke blande os i, det er op til dem og her er bare vores måde, siger Mikkel.

1. Hvor tit er I væk fra gården?

Vi køber ind i Svendborg hver lørdag. Derudover er vi på tur et par gange om året længere væk, eksempelvis markeder eller familiebesøg.

2. I hvilket omfang har børnene kontakt til andre mennesker?

De ser naturligvis verden uden filter på vores ugentlige handleture. Ellers kender vi jo familier med børn, som kommer forbi. Der er vel en eller anden form for besøg udefra hver uge. Og derudover er bedsteforældre på besøg næsten hver uge.

3. Er livet på gården en urealistisk boble eller tidslomme?

Gården er ikke en boble. Men den er et afmålt filter, hvor tingene kommer ind i det tempo, vi mener, de skal. Verden er nogle gange fuld af overvældende information, og fleste er nok enige i, at eksempelvis meget voldsomme billeder i nyhederne ikke er for små børn.

Vi er nok mere specifikke end de fleste i forhold til, at det, børnene ser, skal passe til deres alder og udviklingstrin. Det er forskelligt, hvor følsomme de er, og hvor nært de tager de ting, de oplever. Vi tilpasser tingene i et tempo, som passer til dem hver især. Når de en dag er klar til at flyve fra reden, har de samme viden som alle andre, men de har ikke fået den på samme tidspunkt i deres opvækst.

Desuden er det meget vigtigt, at vi er der til at svare på deres spørgsmål, når de oplever noget nyt, og at vi kan forklare det i et sprog, som passer til dem.

4. Fortæller I dem nyheder fra Danmark og verden, om folketingsvalg og krig og terror?

Vi fortæller ikke om terror, krig osv…det tror vi måske heller ikke, at andre gør til børn i den alder. De har brug for at vide, at verden er tryg, og at de kan stole på, at deres familie er der, når de vågner.

Det kan de jo ikke, hvis man fortæller dem historier om, at der kan finde på at komme mænd og sprænge os alle sammen i stykker, hvornår det skal være.

Nyheder om folk, de ikke kender, er i det hele taget ikke noget, vi mener, de har brug for, før de bliver lidt ældre. De bruger alle deres sanser på at forstå det, de selv kan se, føle og mærke. Deres koncentration om det nære er enorm og harmonerer ikke med, at de skal forholde sig til abstrakt viden om politik, krig, mode osv. på nuværende tidspunkt.

De er med, når vi skal stemme til folketingsvalg m.v. Så forklarer vi dem, hvad det er vi gør og hvorfor.

5. Hvordan skal de lære at bruge en computer?

Det skal de naturligvis lære fra os, når de er modne. Men de kommer til at lære at bruge den til arbejde og forstå, hvordan den faktisk virker. De kommer aldrig til at opleve den som et middel til underholdning.

6. Hvordan vil I forberede børnene til livet udenfor, til kultur/tv osv.

Det er en del af deres hjemmeskoling, at de skal forberedes til samfundet. Det vil naturligvis fylde mere og mere, jo ældre de bliver.

7. Er I opmærksomme på omfanget af de valg, I træffer på børnenes vegne?

Vi er nok mere opmærksomme på de valg, vi træffer end nogle andre. Store som små valg er meget nøje overvejet og gennemtænkt. Vores liv handler om at give børnene den bedste base, og vi gentænker hele tiden vores principper og afmåler dem i forhold til deres alder.

8. Hvad vil der ske, når andre børn fortæller om ting fra moderne underholdningskultur?

Når andre børn kommer her, fanges de af legene i naturen. De vågner op og bruger deres fantasi, og der bliver normalt ikke snakket om Spiderman, iPads osv.

Børn er enormt gode til at lege sammen, når de får muligheden. Tænk på den norske børnehave, hvor man fjernede legetøjet og kunne konstatere, at børnene bare opfandt deres egne lege med hinanden i stedet. Det er det samme som sker her, når vi får besøg.

Læs mere om den norske børnehave med legetøjs-eksperimentet her.

Andet og sidste program i miniserien 'Søren Ryge præsenterer: Far, mor og børn' sendes onsdag d. 24. februar. Hvis du ikke kan vente så længe, kan du se en forpremiere på dr.dk/tv.

Facebook
Twitter