BREVKASSE Er det nødvendigt for børn at kravle?

Kravleri er udviklende for hjernen. Og hvis dit barn har svært ved at kravle, kan du hjælpe lidt til.

Du kan eventuelt rulle et håndklæde til en pølse og holde det under dit barns mave og på den måde træne kravleriet. (© ColourBox)

Spørgsmål:

"Vi har en søn på 9 måneder, som i halvanden måned har krøbet frem på maven. Han bruger begge arme til at trække sig frem og skubber lidt fra med det ene ben. Hurtigere og hurtigere går det... Nu har han fået en ny dille: Han er begyndt at trække sig op og stå ved spisebordsstolene.

Der er altså noget, som tyder på, at han går direkte fra at krybe til at ville stå. Jeg har flere gange prøvet at skubbe hans knæ ind under ham og løfte hans mave fra gulvet, men så snart jeg slipper, skubber han straks benene bagud igen og falder på maven.

Jeg mener at have hørt, at det er vigtigt for udviklingen af børns hjerner, at de kravler.

Passer det?"

SVAR:

Det er langt fra alle børn, der kravler før de kan stå og gå. En del børn, det kommer muligvis også til at gælde din søn, står og går først og kravler bagefter.

Du har ret i at kravleriet er udviklende for hjernen. Det såkaldte krydsmønster, som barnet bruger, når det bevæger sig frem, er godt for hjernehalvdelenes udvikling og samarbejde.

Hjælp ham med at kravle

Hvis du vil hjælpe din søn lidt på vej, så kan du, når han er oplagt og frisk, tage et håndklæde under maven på ham og løfte ham let op (du holder i de to ender og han har håndklædet under maven).

Du kan se, om du via det kan lære ham teknikken og skubbe ham lidt i den rigtige retning. Med håndklædet er det ikke så tungt for ham at bære sin egen vægt. Du hjælper jo til.

Du kan også forsøge dig med at bevæge hans ben ”i den rigtige retning”, når han selv er i gang på sin egen måde. Mere af det du allerede gør nu. Han kan sagtens komme til at kravle, det er en lang proces at lære.

Måske taber han hovedet

Det kan også være, at han stadigvæk har en refleks, der gør, at når han kommer op i kravlestilling (dvs. står på hænder og knæ samtidig – det sker, når han kommer op på knæene), så dratter hoved og overkrop ned mod gulvet.

Børn kan først begynde at kravle, når refleksen er forsvundet. Men du kan jo se, om der kunne være noget om det.

Held og lykke med kravleriet!

Facebook
Twitter