Brevkasse: Hvor længe må en 16-årig være ude?

Vi er uenige med vores søn på 16 om, hvornår han skal være hjemme om aftenen. Hvad er rimeligt?

(Foto: Erwin Wodicka © Colourbox)

Vi har en søn på 16 år. Han er en god dreng, passer sin skole og har op til flere fritidsjob. Vi har til daglig en fin snak om lidt af hvert og mener også, vi behandler ham som næsten voksen.

Der er dog en ting, vi ikke er helt enige om, og det er, hvad tid man skal være hjemme om aftenen. Vi mener kl. 22 på hverdage og kl.23 - 23.30 i weekender.

Han har mange venner og er meget social, så han er tit ude et par gange om ugen. Han siger, at hans venner først skal være hjemme ved 2-tiden i weekenden. Men det er efter vores mening meget sent. Vi har det ikke godt med, at det er så sent. Vi har talt en del med ham om det, og forklaret at vi passer på ham. Hvad tid er rimelig at være hjemme på, når man er 16 år?

Når jeres søn er 16 år, er I på vej ind i den fase, hvor han skal kunne stå mere på egne ben. Det lyder dejligt, at han passer sin skole og har indtil flere fritidsjobs – og at han samtidig er en social person, der har mange kammerater.

Så kan I måske trække jer gradvist tilbage? For det er fint, hvis han får mere ansvar med tilhørende frihed…

Diskuter betingelserne for at være ude

Jeg kan forstå, at det mest af alt er det der med at komme senere hjem, I er uenige om.

I kan jo regne jer frem til hvor lang tids søvn, han har behov for i hverdagene. Det kan jo være, at han skal senere i skole et par dage om ugen. Men ellers kan I jo regne 8 timer tilbage fra den tid, hvor han skal op om morgenen. Det er så tidspunktet, hvor han bør gå i seng.

Med hensyn til week-enderne, så tænker jeg, at det kunne være værd for jer og jeres søn at snakke om, på hvilke betingelser, han gerne må være længere ude.

Uden at kende jer eller ham kan jeg ikke give jer et tidspunkt, og det er måske heller ikke det, I skal? Det er op til begge parter at blive enige om en tid, som han skal overholde, eller han kan eventuelt blive der, hvor han er (hvis det er hos nogle kammerater i et hjem).

Der kan være ting som betyder noget for jeres aftaler, som I også kunne blive enige om fx,

  • Om han altid skal følges sammen med nogen, når de skal hjem (det er ofte HER, der sker ting og sager)

  • Hvordan han skal transportere sig, når han skal hjem – og i hvilken tilstand (hvis han er fuld, så må han jo ikke cykle eller køre knallert)

  • Om han må drikke alkohol – og hvor meget

  • Hvilket tidspunkt, han skal være hjemme på – senest

  • Hvad han skal gøre, når han kommer hjem, så I ved, at han er kommet hjem.

I kan eventuelt give ham længere og længere tid at være ude i, når han overholder de aftaler, som I er blevet enige om. Det er også godt, at I aftaler, hvad han skal gøre, hvis han har behov for jeres hjælp (der er ballade i byen, han er blevet for fuld (det kan jo ske), en kammerat som ikke har så meget support hjemmefra har det skidt og har behov for hjælp).

Jeg håber, at I kommer frem til noget godt i fællesskab, som begge parter har det fint med.

Bedste hilsner

Else Guldager

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk