BREVKASSE Hvorfor kan vores datter ikke holde sig tør om natten?

Nu havde hun lige smidt bleen og var dygtig til at sige til, når hun skulle tisse om natten. Men så gik det galt om natten.

Måske er den tre-årige ikke moden nok til at holde sig tør hele natten, så behold natbleen lidt endnu, råder sundhedsplejersken. (© Gettyimages)

Spørgsmål til brevkassen:

Vores datter på tre og et halvt år har været fri af bleen hele døgnet i godt en måned. Hun kalder om natten, når hun skal på toilet. De sidste to nætter har hun dog tisset i sengen to gange hver nat. Hun siger, hun prøver at holde sig - hvorfor hun har tisset i sengen, aner vi ikke. Hun har lovet at kalde i nat, når hun skal tisse.

Hvorfor er det her sket?

Svar fra Else Guldager:

Kære Forældre, tak for jeres spørgsmål om jeres datter på tre og et halvt år år og hendes nætter.

Det er helt almindeligt at børn mellem tre og seks år tisser i sengen om natten.

Det handler især om biologisk modenhed. Igen den fantastiske hjerne. På et tidspunkt begynder nemlig produktion af et hormon, som begrænser urinproduktionen om natten. Og først når det er i gang, holder jeres datter op med at tisse i bleen om natten. For de fleste børns vedkommende sker det, når de er fire – seks år.

For nogle børn sker det først lidt senere. Måske når de er i 0 – eller 1. klasse. Og ganske få børn bliver ved med at tisse i sengen om natten lidt længere (enuresis kaldes det på latin).

Lidt for tidligt

De fleste fagfolk vil foreslå behandling når barnet er omkring seks – syv år (man kan bruge ringeapparatmetoden, hvor barnet har en føler i nattrussen, som vækker barnet ved første dråbe urin – eller man kan give tilskud (medicin) af det stof, som begrænser urinproduktionen). I en del kommuner er det sundhedsplejersken på skolen, som tager sig af behandlingen i samarbejde med den praktiserende læge.

I jeres tilfælde kan I nok regne ud, at I er lidt på forkant med at lade jeres datter undvære bleen om natten. Og at udviklingen er et spørgsmål om biologisk (neurologisk) modenhed, som I ikke kan forcere.

Lad hende beholde bleen

Jeg vil foreslå jer, at I giver jeres datter natble på igen. Og at I fortæller hende, at det er bedst, så sengen ikke bliver våd af tis om natten.

I må også sige, at det er helt i orden, at hun tisser. Når jeres datter i en længere periode har en tør ble om morgenen, er det tegn på at hun er ved at være parat til at undvære natbleen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk