BREVKASSE Min datter elsker mig næsten for meget

Giver du den selv lovlig meget gas med kærlighedserklæringerne?, spørger sundhedsplejersken

Tænk på, at det ikke skal være automatpiloten, der går på, når du selv roser hende, siger Else Guldager. (© COLOURBOX)

"Jeg har en datter på 8 år, som jeg ikke rigtig ved, om jeg skal være bekymret for.

Hun er meget kærlig over for mig, i form af kram (det er jo dejligt). Men især i sit sprog. I hendes verden er jeg det mest fantastiske, hun elsker mig overalt og fortæller flere gange om dagen, at jeg er smuk og dejlig, og at hun elsker mig overalt. Jeg elsker dig højere end mig selv, sagde hun i morges.

Jeg synes, det er voldsomt og ved ikke rigtig, hvordan jeg skal takle det. Svarer selvfølgelig altid, at jeg elsker hende.

Synes, at jeg har givet hende en god start på livet og har altid prioriteret at være sammen med mine børn (hun har 2 brødre).

Hun bliver nemt ked af det og har problemer med at lære at læse. Klarer sig dog godt i andre fag og er dygtig til sport. Hun har altid været meget glad for mig, synes bare at det er ved at være for meget, og har svært ved at sætte en grænse, vil jo heller ikke afvise hende."

SVAR:

Det er da dejligt, at din datter er glad for dig. Og når du synes, det er for meget, så er det jo fordi, du fornemmer, at der er et eller andet i det, som du ikke helt er tilpas med.

Juster din egen ros

Jeg kan jo kun gætte mig frem. Men jeg gætter på, at du også selv fortæller din datter, hvor højt du elsker hende og hvor dejlig en pige, du synes, hun er. Og måske kommer du til at "give den lige lovlig meget gas?".

Det mærker du, når hun gør på samme måde over for dig, og du synes, det er lige i overkanten. Jeg kan jo udelukkende komme med skud fra hoften, som du kan overveje, om der kan være noget om.

Hvis du synes, det rammer ind i noget, du kan genkende, kan du jo langsomt justere noget på dine rosende og kærlige ord. Men du skal selvfølgelig tænke på, at det stadig er sådan, du føler det. Men måske være lidt mere opmærksom på, at det ikke er automatpiloten, der taler.

Hjælp din datter med læsefærdighederne

Jeg kan også forstå, at din datter ikke helt er oppe på beatet, hvad angår læsning.

Jeg håber, at I har hjælp fra klasselærer og dem, der underviser jeres datter. På rigtig mange skoler har de netop særlige pædagogiske tiltag for de børn, der har lidt vanskeligere ved at knække læsekoden end normen.

I kan spørge til, hvilke muligheder, der er i netop jeres skole. Læsefærdighederne kan godt være en del af baggrunden for, at din datter let bliver ked af det.

I kan jo spørge hende, hvad hun synes om, at det ikke er helt let det der med at læse. Det er godt, hvis I spørger hende om, hvordan hun gerne vil have hjælp til det. Og så kan I læse op for hende - sjove historier, der fænger hende. Så hun bliver ved med at beholde glæden ved få læst op. Det øger motivationen.

Held og lykke med det hele.

Else Guldager

FacebookTwitter