BREVKASSE Min fem-årige søn vil ikke lave stort på toilettet

Den fem-årige skal i skole til sommer, og hans mor er bekymret. For hvordan får forældrene lært drengen at gå på toilet, når trangen til at lave stort melder sig.

toa
Hvordan får man lært en fem-årig at gå på toilettet, spørger en mor i brevkassen. (© COLOURBOX)

Spørgsmål til brevkassen:

Min søn på fem (snart seks ) år vil/kan ikke have afføring på toilettet. Han bruger stadig bleen til dette. Jeg føler, jeg har prøvet alt (bare ikke det, der virker). Han skal i skole til sommer, så hvad kan jeg gøre for at hjælpe ham til at slippe bleen?

Svar fra Else Guldager:

Nu skriver du ikke, hvad du har gjort, for at din søn bliver renlig. Det sker jo for de fleste børn omkring tre-års alderen. Barnets neurologiske modenhed – det skal kunne mærke, hvad der sker i ”de nedre regioner” – og barnets motivation er de vigtige drivkræfter.

I sætter rammerne

Det er væsentligt, at du som den voksne får din søns motivation til at stige. Og på samme tid er det dig (og hans far), som sætter nogle rammer for, hvordan I vil have, at han skal gøre forskellige ting. Fx når I spiser, når han skal sove, have børstet tænder osv.

Så du kan fx sige til ham: ”Jeg synes, det er på tide, at du snart lægger bleerne på hylden. Jeg vil gerne hjælpe dig med det. Kunne det være på lørdag?” – og så kan I snakke lidt om det. Fx hvordan han kan sidde på toilettet, om han bare selv går derud af sig selv, om han vil have hjælp til at blive tørret, når han er færdig osv.

Og du taler helt naturligt om det. Det er vigtigt, at du lader være med at argumentere med: ”Nu skal du snart i skole…. ” – eller ”det er kun små børn, der bruger ble" osv. For det vil have tendens til, at han føler sig ”ikke i orden” som person.

En lille bog

Og det er du jo ikke interesseret i. Han skal motiveres og samarbejde, så meget det er muligt. Hold fokus på sagen, der er noget nyt, han skal lære, og det er tid – snart!

I kan også i fællesskab kreere en lille bog, som handler om, når han skal på toilettet. I sundhedsplejersken.dk har vi en skabelon, som du kan tage udgangspunkt i.

Du kan også få hans motivation til at stige ved at lave en sådan lille bog, som kan hjælpe ham:

  • Så støtter den positive historie dit barn på en god måde.

  • Det kan klart se, hvad der skal ske.

  • Hvad det selv forventes at gøre.

  • Og hvad andre vil gøre.

Facebook
Twitter