BREVKASSE Min søn kan ikke tage imod skældud

Brug humor og glæde i familien og undgå negativ skældud, råder sundhedsplejersken.

Vi kan slet ikke nå ind til ham, når vi skælder ud, skriver brugeren. Sundhedsplejersken anbefaler mere positiv skældud. (Foto: Oksana Bratanova © ColourBox)

Spørgsmål:

"Vi er en familie, der består af mor/far (min datter fra tidligere forhold på 14 år) og en fælles datter på 8 år og fælles søn på 7 år (der er præcis 13 mdr. imellem). Vi har nok alle lidt temperament i denne familie.

Men problemet er vores søn. Han er ikke god til skældud eller at blive irettesat, selv om vi prøver at tage en stille snak, hvor vi prøver at møde ham. Kan han stikke fingrene i ørene og sige: "Jeg hører ikke, hvad du siger".

Han råber tit grimme ord el. bare skriger og græder samtidig, hvis han enten bliver irettesat eller legen med søskende ikke går efter hans hoved.

Han fylder rigtig meget (negativt), og det gør, at jeg har dårlig samvittighed over for pigerne og også frustration over for min søn, da jeg ikke føler, jeg evner at møde ham på en god måde.

Når han først reagerer, er der intet, vi kan gøre for at nå ind til ham, eller det føler vi. Det er selvfølgelig værre, når han er træt. Jeg tror også at han har meget lavt selvværd, selvom vi prøver at rose/anerkende ham for det, han gør godt.

Han siger selv: ”Jeg er ikke god til noget” og det skærer i mit hjerte, da der er så meget, han er god til, og han får meget mere opmærksomhed end pigerne.

Vi føler os afmægtige og trætte, og vi ved ikke, hvad vi skal stille op."

SVAR:

Tak for din beskrivelse af, hvilke bryderier, som I har i jeres familie.

Jeg har tænkt en del over sammensætningen hos jer. To piger i lidt forskellige aldre + en mor – og så en dreng, der er yngst i flokken + en far. Der er nok en hel del, som din søn måske kan føle sig presset af. Måske noget, som du ikke selv har overvejet. Jeg kan jo kun gætte.

Far-søn kontakt

Jeg tænker på det at være den yngste og have et andet køn end pigerne, kan have en betydning for jeres søn. Måske det kan give en ny vinkel ind i jeres familie, I som voksne kan overveje.

Det vil være rigtig fint med lidt far-søn kontakt. Jeg tror, det vil være opbyggeligt (måske for begge parter?). Det må meget gerne være, hvor far og søn har aktiviteter sammen. Bare de to alene. Alt efter hvad der interesserer dem. For jeres søn er i en alder, hvor en tilstedeværende far sandsynligvis kan gøre underværker i opbygning af jeres søns selvværd.

Ros som kommer indefra

I det hele taget skal I skal arbejde på, hvordan andre forhold kan styrke jeres søns skrantende selvværd. Det kan være bemærkninger som: ”Ih hvor dejligt, at du var opmærksom på, at …." (Og så noget positivt, I så, jeres søn gjorde).” Det er meget ofte ikke så meget, der skal til.

Kunsten er, at det skal være noget, som I virkelig mener. Og ikke noget, som I gør, ’fordi det er godt for selvværdet’. Jeg er sikker på, at jeres søn godt kan mærke forskellen. Det kan I sandsynligvis også selv. Så pas på.

Se ham rigtigt

Det er også godt for børn med lavt selvværd, at det er ’ham’ I ser, som det ’menneske’, han er. Frem for de ting, som I ser ham gøre. Hvis han fx sparker fodbold, så kan man jo fx sige: ”Hvordan pokker fik du din fod til at skrue, den bold?”… Frem for ”Der sparkede du lige til bolden, hva’?”. Den ene måde åbner for mere samtale, om hvordan det kunne lade sig gøre – og han kan fortælle. Det opbygger hans fortælling om sig selv.

Det er også en rigtig god ide, at være sammen om noget, som han godt kan lide. Det kan være en aktivitet – fx at få læst historie, at bage boller, eller køre ræs på cyklen, eller det kan være en tur, I tager på, eller han kan være med til at plante og så, hvis I har en have.

Hjælp ham med at finde hans indre lyst

Men allerførst kan det måske være vigtigt at hjælpe ham til at finde ud af, hvad han har lyst til. Mange børn med lavt selvværd har nemlig svært ved at finde ud af, hvad de godt kan tænke sig.

Så det er en del af at opbygge hans indre lyst og behov, at han bliver stillet overfor, hvad han godt kunne tænke sig. Måske kan det ikke altid lade sig gøre, men så kan du være god til at huske på, hvad han godt kunne tænke sig – og så kan det måske lade sig gøre en anden dag, hvor du spørger, om han har lyst til netop det.

Den mængde opmærksomhed, han får, er større end den opmærksomhed, som pigerne får. Og lige fedt hjælper det, tænker jeg, du mener med din sidste bemærkning.

Så måske er der grund til, at I voksne lige stopper op og overvejer med hinanden, hvad I kan ændre på. Og for resten – er humor en del af jeres families kendemærke? Sjov, leg og positive overraskelser er dejligt i enhver familie. En positiv og humoristisk tilgang kan uden tvivl også hjælpe på et selvværd, der har behov for at vokse.

  • Og et lille resume:

  • I kan lade far og søn komme tættere på hinanden, fx ved at de har aktiviteter i fællesskab og oplever noget sammen.

  • I kan være opmærksom på at anerkende ham for de menneskelige egenskaber, han udviser. Og lægge mindre vægt på ros for de konkrete ting, han gør.

  • I kan hjælpe jeres søn til at finde ud af, hvad han godt kan lide, og hvad han har lyst til.

  • I skal vælge jeres konflikter med omhu, og holde helt op med at skælde negativt ud. Især er det vigtigt at lade være med, at de voksne eller søskende taler negativt om hans person.

  • I skal lægge vægt på, hvad I vil have at han gør ”fx jeg vil blive glad for, du hjælper mig med at…”

I ønskes en god sommer i familien. Jeg håber for jer, at I har masser af tid til at få jeres søn på rette spor i ferietiden.

Facebook
Twitter