Brevkasse: Vores datter vil ikke gå på wc i børnehaven

(Foto: Colourbox)

Spørgsmål:

Vores 3½ årige datter begyndte at gå uden ble i løbet af december. Først derhjemme og siden i børnehaven. I nogen tid insisterede hun på at få ble på, når hun blev afleveret, men pludselig en morgen, ville hun ikke have den på længere.

Herefter gik det fint med at gå på toilettet i børnehaven.

Men inden for de sidste par uger har det ændret sig: I begyndelsen fortalte hun, at hun holdt sig hele dagen. Men nu tisser hun i bukserne dernede hver dag. Hun nægter at gå på toilettet i børnehaven.

Vi har forsøgt at tale med hende om det derhjemme og har forsøgt at inddrage det pædagogiske personale. Uden held.

Vi føler begge, at det vil være et stort tilbageskridt, hvis hun skal til at have bleen på i børnehaven igen, når det går fint med at tisse på toilettet alle andre steder.

Det skal lige siges, at hun også nægter at lave stort på toilettet. Vi har prøvet at sætte hende derud, når hun fortæller, at hun skal prutte. Men hun bliver stille, trist og virker generelt utryg ved at skulle lave stort derude, så det er aldrig lykkedes. Så enten holder hun sig (og får mavekneb) eller også får hun ble på og prutter i den.

Vi håber virkelig, at du kan hjælpe os med råd og vejledning til, hvordan vi kommer ud af denne uheldige problemstilling med bleafvænning og toiletbesøg i børnehaven.

Svar fra sundhedsplejersken:

Hvorfor kan jeres datter ikke lide at gå på WC i daginstitutionen? Hvad siger pædagogerne, og hvad siger hun selv?

Når I har fået løst det mysterium og gjort noget ved det, så kan I tage næste step, om situationen stadig er med bleerne på.

Jeg tænker, at jeres datter på 3 ½ år efterfølgende kan have gavn af, at I forsøger jer med historiefortælling omkring WC og bleerne. Det er vigtigt, at også daginstitutionen er med på det.

Historien om et wc

Historien, du skal fortælle, handler om det nye, dit barn skal lære. Når du ønsker, at dit barn skal stoppe med at bruge ble, er det dét, historien skal handle om. Og så skal dit barn selvfølgelig indgå i historien, og den ønskede handling skal beskrives som om, at det helt selvfølgelig er den, dit barn har.

Historien i form af en lille selvlavet ”bog” beskriver i fotos og tegninger dit barn, der går på toilettet både i børnehaven og hjemme, og at det er en succes.

Der er ikke noget, der negativt beskriver uheld eller lignende.

Godt gået - på wc!

Hensigten er at motivere dit barn med alt det positive, som den ønskede adfærd vil bringe med sig. Og til sidst giver den voksne (mor eller far) for eksempel et ”give me five” og et GODT GÅET!

For en sikkerheds skyld synes jeg lige, at I skal få den praktiserende læge til at se på jeres datter, så I kan udelukke, at der er noget fysisk, som er baggrund for tilbagefaldene og den manglende motivation. Jeg tænker fx på en urinvejinfektion, som man af og til kan se hos piger i jeres datters alder.

Facebook
Twitter