BREVKASSE Vores søn kan ikke styre sit temperament

Vi er nervøse for, om andre børn bliver bange for ham, og han mister gode sociale relationer, skriver en bruger.

Lad være med at skælde ham ud, han er slet ikke moden nok til at kunne styre sit temperament. (Foto: Edoardo Frola © Getty Images)

"Vi er en familie på fire. Far, mor og to drenge på 6 og 7 år. Jeg skriver fordi, vi har brug for hjælp til at lære vores yngste ikke at slå, vride og kaste med ting på andre, når han bliver vred.

Vi føler os ret magtesløse i forhold til det. Har lige haft en lang sommerferie, hvor vi har haft mange episoder, hvor hans vrede resulterer i en voldelig adfærd.

Jeg synes, vi forsøger og er meget "pædagogiske" i vores samvær, også når han bliver vred. Vi spørger bagefter til, hvad der skete.

Vi forsøger at fortælle og høre hans ideer til, hvad han kan gøre i stedet for. Vi fortæller, hvilke konsekvenser adfærden kan resultere i. Vi roser ham, når han er i uenigheder og kommer ud af dem på en god måde.

Andre gange bliver vi utålmodige og kommer til at råbe og skælde ud. Siger at vi bliver frustrerede og kede af det, når han river eller slår. Han må godt være vred, men ikke smadre andre.

Vi er nervøse for, om andre børn bliver bange for ham og han mister muligheden for gode sociale relationer.

Kan i anbefale noget hjælp til os, så vi kan hjælpe ham og hele vores familie?"

SVAR:

Tak for jeres spørgsmål om jeres yngste søn på 6 år, der endnu ikke kan tøjle sin vrede og slår andre, når han bliver vred.

Jeg forstår, at I forsøger på forskellige pædagogiske måder at tale med ham og få ham til at forstå, at det skal han lade være med. Men det er svært.

Det kan jeg godt forstå. For jeres søn er endnu så ung og umoden rent udviklingsmæssigt, at han ikke kan holde følelser og handlingsimpulser tilbage, når han bliver vred.

Og han er åbenbart begavet med noget af et temperament, som spiller en stor rolle. I forsøger jer med forklaringer og formaninger, men det hjælper ikke – for han er som sagt ikke dér endnu, hvor det kan lade sig gøre.

Hjælp ham til at få afløb for vreden

Jeg kan foreslå jer, at I finder andre måder, hvor han kan få afløb for vreden, end at slå. I kan fx lade ham banke i nogle puder, bokse på en boksebold og den slags. Brug jeres kreative sans og kendskab til ham, så I finder på forskellige muligheder fx 2–3 ting.

Og de muligheder viser I ham for det første. Når han så bliver vred, hjælper I ham til at få sine vrede følelser ud, hvor de ikke kan gøre skade.

Jeg tænker, at I lige nu godt kan glemme jeres forklaringer, formaninger om kammeratskaber mv. For han kan simpelthen ikke forstå eller håndtere følelserne på det udviklingstrin og med den personlighed, han har.

Det betyder nederlag for ham – og efterlader jer som frustrerede og magtesløse forældre.

Hvis I har behov for yderligere råd og vejledning skal alle kommuner have en åben rådgivning målrettet bryderier, som dem I har med jeres søn. Det er ofte psykologer og familievejledere, der rådgiver og det foregår anonymt. I kan finde mere om det på jeres kommunes hjemmeside.

Held og lykke med det.

Else Guldager

Facebook
Twitter