Brugerne i dr.dk-debat om ADHD: Folk tror ikke på diagnosen

Forældre til børn med ADHD bliver mødt med holdningen: "Det er ikke en sygdom, det er manglende opdragelse".

Psykolog Anne-Mette Lange fra Børnepsykiatrisk Center Risskov, synes, det er ærgerligt, at forældrene bliver mødt med den holdning. (© dr)

Noget af det hårdeste ved at have et barn, der lider af ADHD, er, når man bliver mødt med en holdning om, at det nok ikke er en rigtig lidelse, og at problemet nok snarere er manglende opdragelse fra forældrenes side.

Det skrev flere af debattørerne i dr.dk’s debat i aftes i kølvandet på DR1-programmet ”Far, mor og ADHD”.

Hver eneste dag får 14 børn i Danmark diagnosen ADHD. En neuropsykiatrisk lidelse, der giver problemer med opmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet.

Metoden

Principperne i behandlingen i hovedtræk:

  • Fokuser på det positive, ignorer det negative og ros barnet ofte.
  • Hav øjenkontakt med barnet, når du taler med det.
  • Stil realistiske krav til barnet – så lærer det bedst. Hvis du stiller barnet for høje krav, lærer det intet.
  • Giv belønning, når barnet gør noget af det, du ønsker
  • Træn barnets hjerne ved at spille spil og lave øvelser, hvor barnet venter nogle minutter på noget, som det rigtig gerne vil.
  • Hjælp barnet ved skift, fx fra at se tv til at skulle i seng, ved at forberede på dét, der skal ske og sætte et æggeur.

I programmet ”Far, mor og ADHD” præsenteres tre familier med et barn, der lider af ADHD, for en ny behandlingsmetode, hvor forældrene spiller en væsentlig rolle i den træning, der skal mindske symptomerne hos barnet.

Manglende forældre-kompetencer

Men er vi nu sikre på, at det er en rigtig diagnose?, spurgte fx Jacqueline Lykke Larsen i debatten på dr.dk:

"Er vi sikre på, at vi ikke er i gang med at sygeliggøre en hel generation uden grund? At ADHD-"adfærden" ikke blot skyldes manglende forældrekompetencer mv., der bringer barnet i en selvforstærkende problemfyldt adfærd?"

Tonny Kjærgaard skriver det lidt anderledes:

"ADHD er en lægelig diagnose som er en udløber af at folk er stresset i deres hverdag og at vi stiler efter det perfekte liv, da jeg var barn var der plads til at børn var forskellige og man blev accepteret for den man var."

Vi bliver mistænkeliggjort

Men ifølge flere forældre til børn med ADHD, så er netop den skepsis over for selve diagnosen, en stor del af udfordringen ved at have et barn med den lidelse.

ADHD

ADHD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder, og ADHD påvirker hjernens evne til at regulere:

Opmærksomheden
Aktivitetsniveauet (der kan være for højt eller for lavt)
Impulskontrollen

Mennesker med ADHD har ofte svært ved at regulere deres adfærd i forhold til den situation, de er i.

Kerry Ann Kitching skriver:

"Vidste den ville komme, og det er netop det der er et kæmpe problem for os forældre til et ADHD barn .. Vi bliver mistænkelig gjort af folk som dig , der åbenbart overhovedet ikke har haft ADHD tæt inde på livet , at vi er dårlige forældre."

Og Pamela Sloth Jensen skriver:

"Som mor til 1 barn med adhd og ocd, er det hårdt at læse at folk stadig tror, at adhd ikke findes og at det er opdragelsen. Vi har alle vokset op med en " Emil ", men det betyder ikke, at han havde adhd."

Børnene har ret til behandling

Psykolog Anne-Mette Lange, der medvirker i programmerne ”Far, mor og ADHD” deltog også i debatten på dr.dk, og hun har meget stor forståelse for forældrenes frustrationer:

”Det er rigtig ærgerligt, at folk udtrykker så stærke fordomme. Jeg har aldrig forstået dem, og kommer muligvis aldrig til det. Uanset hvad ADHD skyldes, så har børnene ret til behandling.

Det andet og sidste program i miniserien "Far, mor og ADHD" sendes på DR1 på tirsdag den 26. januar klokken 20.45.