Danmarks 16-årige OL-deltager: Jeg går i seng kl. 20 om aftenen

Julie Kepp Jensen er 16 år, elite-svømmer og Danmarks yngste deltager ved OL. Hun lever et liv, der er fuldstændig anderledes end sine kammeraters.

Julie med sin bronzemedalje fra European Games sidste år i Baku (som i juniorsvømmeregi tæller både som European Games og EM). (© DR / privat)

I juni havde 16-årige Julie Kepp Jensen sidste skoledag. Mens hendes klassekammerater gik ud for at fejre, at de var færdige med 9. klasse, tog Julie hjem, så hun kunne være klar til sin morgentræning dagen efter.

For når man er elitesvømmer, Danmarks yngste OL-deltager og har ambitioner om at nå helt til tops, er der ikke plads til udskejelser.

- Det er ikke lige fester, jeg går mest til. Svømningen er noget, der sker lige nu. Det kan jeg ikke udskyde. Så må jeg tage det andet bagefter, siger Julie og opremser en hel normal dag.

- Jeg skal op til morgentræning klokken fem og så direkte i skole. Så når jeg måske lige hjem og får noget mad, inden jeg skal til træning igen. Og så er det hjem og spise og sove ved 20-21-tiden.

Går i seng før familien

- Lige nu træner jeg otte gange om ugen i vandet, og så har jeg to styrketræninger og træning ”på land”, hvor vi laver øvelser uden vægte, fortæller Julie, der bor i Jyllinge ved Roskilde Fjord sammen med sin mor, far, 14-årige lillesøster og niårige lillebror.

- Nogle gange går jeg i seng før dem. Det er lidt mærkeligt, men det har jeg vænnet mig til. Min familie støtter mig meget, og de ved godt, at jeg ikke kan deltage i så meget i fødselsdage og den slags.

- Det er selvfølgelig irriterende, men jeg føler ikke, at jeg går glip af noget, for jeg får så meget igen fra svømningen. Jeg er altid kommet til træning, også de dage, hvor jeg ikke har haft så meget lyst. For jeg vil det så meget.

Wauw - det er fedt!

Det var egentlig ikke planen, at Julie skulle blive elitesvømmer. Det blev bare sådan, da hun som otteårig begyndte til skolesvømning.

- Men så startede min bedste veninde til konkurrencesvømning, og så startede jeg også. Og blev bidt af det. Det var sådan ”Wauw, det er fedt det her, og så blev jeg bare ved.

- Jeg tror, det er konkurrencen i det, jeg godt kan lide; at jeg kan se, at når jeg virkelig lægger et hårdt arbejde i det, så kan jeg tage nogle hundrededele af mine tider, siger Julie, der til august bliver den yngste deltager på det danske OL-hold, når hun i Rio skal svømme holdkap på 4X100 meter fri.

Julie i svømmehallen med en af sine mange medaljer. (© DR / privat)

Masser af kalorier

Det er ikke kun svømmetag og fysisk træning, der skal hjælpe Julie med at nappe hundrededelene af de personlige rekorder. Hendes kalorieindtag er også en væsentlig faktor i kampen om at komme øverst på skamlen.

Og i modsætning til mange andre, er Julies problem ikke, at hun spiser for meget.

- Jeg forbrænder enormt mange kalorier, når jeg træner så meget, så nogle gange bliver jeg simpelthen mæt, før jeg har fået kalorier nok. Nu har jeg fået en madplan af en diætist, og har taget tre kilo på i muskler. Det handler især om at få en masse kulhydrater.

Det er lidt omvendt i forhold til normale mennesker. Men jeg går ikke bare ned og køber en pizza eller spiser masser af kage. Det siger mig heldigvis heller ikke så meget. Men jeg spiser eddermame meget pasta, kommer det med et grin fra Julie.

Ingen første skoledag

Når Julie i slutningen af august kommer hjem fra De olympiske lege, starter hun på gymnasiet i Himmelev, der ligger omkring et kvarters kørsel fra Jyllinge.

- Jeg skal gå der som Team Danmark-elev. Det tager fire år, så jeg har også har tid til at svømme ved siden af. Jeg ved ikke, hvad jeg vil være, når jeg er færdig med at svømme, men jeg har valgt bioteknologi-linjen, da jeg kan godt lide naturvidenskabelige fag.

Det bliver dog ikke en normal skolestart for svømmeren. For der er første skoledag på gymnasiet, dagen før De olympiske lege begynder i Brasilien.

Så Julie mister de første tre uger med sine nye gymnasiekammerater.

- Til gengæld kommer jeg til OL. Det er også ret godt, konstaterer Julie.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk