Delebørn der bor hos begge forældre mindre stressede

De børn, der kun bor hos den ene forælder, bekymrer sig måske mere om den forælder, de ikke ser, lyder et bud på en forklaring.

Modsat, hvad man måske skulle tro, så er det ikke så vigtigt, om der er konflikt mellem forældrene. Det vigtigste for barnet er, at det bor hos begge forældre. (© ColourBox)

Skilsmissebørn, som udelukkende bor hos den ene forælder og ikke i en deleordning, føler sig oftere stressede end børn, der skiftevis bor hos begge forældre, viser et nyt, svensk studie ifølge videnskab.dk.

807 skilsmissebørn mellem 10 og 18 år har svaret på, hvor ofte de følte sig stressede, og svarene viser, at flere af de børn, der kun bor hos den ene forælder, er stressede flere gange om ugen, end børn som har to hjem. Og det gælder faktisk, uanset hvor meget konflikt der er mellem forældrene eller mellem forældre og barn.

- Forklaringen kan være, at de børn, der bor skiftevis hos begge forældre, har aktive forhold til begge forældrene, mener Jani Turunen, som er forsker ved Demografisk institut ved Universitetet i Stockholm.

- Forholdet mellem barnet og begge forældre bliver stærkere og bedre. Og begge forældre får mulighed for at udøve et mere aktivt forældreskab.

Forskningen viser også, at børn, som hovedsaligt vokser op hos den ene forælder, bekymrer sig for den forælder, som de sjældent ser.

- Dét kan også være med til at gøre børnene mere stressede, forklarer Jani Turunen.

Han påpeger, at endnu en forklaring kan være, at børn, som kun bor sammen med den ene af forældrene, mister en række ressourcer fra den anden forælder, både økonomisk og socialt i forhold til familiemedlemmer og venner.