Det er burgere og slik der gør vores børn tykke

Begræns mængden af tomme kalorier og forebyg overvægt hos den unge generation.

(© Colourbox)

Børn og unge vælter sig i slik, sodavand og fastfood, og det er det, der gør, at vi står med en generation af overvægtige unge. Det er nemlig de tomme kalorier, som gør dem overvægtige, viser en ny gennemgang fra DTU Fødevareinstituttet.

Siden 1995 er indtaget af slik og chokolade, saft, sodavand og fastfood steget med cirka 30 procent, og den typiske kost i dag indeholder alt for meget sukker og fedt og for lidt kostfiber, fisk, frugt og grønt.

Problemet er, at både fastfood, sodavand og slik indeholder helt op til dobbelt så meget energi som en gennemsnitlig kost - blandt andet på grund af det høje indhold af fedt og sukker. Men de mætter ikke særlig godt, og derfor spiser man alt for meget af det.

1 kg æbler eller 100 gram chokolade

Helt grundlæggende så mætter en fødevare med et højt indhold af fedt og/eller sukker dårligere end en fødevare med et højt indhold af fiberrige kulhydrater som for eksempel rugbrød.

Chokolade indeholder for eksempel 12 gange så mange kalorier som æbler. Du kan altså spise 1,2 kg æbler og få samme mængde energi, som hvis du spiser 100 gram chokolade. Den mængde æbler fylder mere i maven end 100 gram chokolade, og æblerne mætter derfor mere.

Mennesker har en tendens til at spise en bestemt mængde mad frem for en given mængde energi, så hvis maden er rig på energi, er der risiko for at spise mere, end man har behov for.

Faktisk indtager mere end 8 ud af 10 børn flere tomme kalorier, end der er plads til i deres næringsregnskab. Tomme kalorier er rige på kalorier, sukker eller fedt, men fattige på kostfibre, vitaminer og mineraler.

Og motion

Men det er ikke kun kosten, der har indflydelse på børns udvikling af overvægt.

- Flere undersøgelser peger i retning af, at børn bevæger sig mindre i dag end tidligere. Selvom årsagerne til overvægt og fedme er komplekse og ikke alene kan forklares ved ændringer i kost og fysisk aktivitet, så bør der fortsat være fokus på at fremme sunde kost- og aktivitetsvaner fra en tidlig alder, siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet, som har stået for gennemgangen.

- Gode kostvaner bliver ofte grundlagt i barndommen og er vigtige for at sikre en rask krop gennem hele livet.

De sunde madvaner:

- Spis regelmæssigt, det vil sige 3 hovedmåltider og 2-3 mindre mellemmåltider hver dag

- Spis morgenmad hver dag

- Sunde mellemmåltider er mindre måltider, som skal gøre én mindre sulten. Frugt og grønt samt fuldkornsbrød er velegnede som mellemmåltider

- Spis 4-6 stykker frugt og grønt om dagen afhængig af barnets alder - gerne i stedet for slik, chokolade, kager o.l.

- Spis fuldkornsprodukter som havregryn, rugbrød og fuldkornsbrød (1 portion havregryn + 1-2 skiver rugbrød)

- Spar på tomme kalorier fra slik, chokolade, kager, is, snacks, sodavand og saft, højst 100-250 g slik, chokolade, kager, is og snacks om ugen og 1/3-1/2 l sodavand og saft om ugen afhængig af barnets alder

- Begræns fastfoodmåltider som pizza, burger, pølser mm. til højst 2 måltider om måneden

- Vær opmærksom på portionsstørrelser og hvor mange portioner, du spiser

- Vælg mindre og/eller færre portioner (gælder ikke frugt og grønt, fuldkornsprodukter og fisk)

- Sluk tørsten med vand

Facebook
Twitter