Digital mobning: De her seks apps skal du kende som forælder

Forældre skal blande sig i børnenes liv på sociale medier. Og du skal have tjek på, hvilke apps dine børn bruger, forklarer ekspert.

Forældre skal interessere sig for, hvilke apps, børnene bruger, forklarer Lykke Møller Kristensen. Her kommer en oversigt over seks af de mest populære, og hvad du som forældre skal vide om dem. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Forældre spiller en stor rolle i børns digitale dannelse, og det er derfor vigtigt, at forældre engagerer sig i deres børns liv online.

Det gør man bedst ved at have styr på, hvilke apps børnene bruger.

- Det er vigtigt, at vi blander os i vores børns digitale liv. Ellers skal børnene jo opdrage sig selv på sociale medier, siger Lykke Møller Kristensen, der er journalist og rådgiver inden for kommunikation og digitale medier.

Lykke Møller Kristensen giver her forældre en tjekliste med, hvad de skal have styr på ved nogle af de mest populære apps, som børn og unge bruger.

1. Facebook

Snak om hvilke grupper dit barn er medlem af? I forskellige hemmelige grupper som ”Offensimentum” foregår grov digital mobning.

Derudover er det vigtigt at snakke med børn om, hvilket spor, man efterlader på Facebook – er det positivt eller negativt? Hvis børnene kun liker hårde ting, hvor andre bliver hånet, så virker man som en negativ person.

2. Snapchat

Snapchat kommer et billede eller en video frem i ti sekunder max, og så forsvinder det igen. Men snak med dit barn om, at intet forsvinder igen online.

Derudover skal børn være opmærksomme på, at deres Snapchat skal være indstillet sådan, at de først godkender dem, de får tilsendt snaps af. Her opstår der hurtigt ubehagelige situationer, hvis tilfældige kan sende billeder.

3. Instagram

Mange forældre tror, at Instagram er sikkert, fordi man kan se, hvad der foregår. Men funktionen Direct Message gør det muligt at skrive sammen på Instagram. Selvom kontoen er privat, kan tilfældige stadig sende beskeder.

Instagram er derudover et anerkendelsesmedie. Et barn kan blive mobbet eller ekskluderet ved, at venner pludselig ikke liker eller kun lægger billeder op med andre venner.

4. ASKfm

Her skal man som forælder lære sit barn, at man ikke skal svare på anonyme spørgsmål på ASKfm. Først når man svarer, bliver spørgsmålet eksponeret for alle andre, hvorfor mobning kan opstå.

5. Yellow

Dette sociale medie bliver kaldt ”Tinder for 7.-8. klasse”. Her kan de unge dele deres lokalitet, lave en dating-profil og skrive hurtigt til hinanden. Igen handler dette medie om anerkendelse, og man kan skrive til personer, man ikke kender.

Snak med dit barn om, hvordan mediet bliver brugt, og hvad vedkommende selv oplever derinde.

6. Musical.ly

Dette medie bliver ofte brugt af yngre børn. Appen gør det nemt for børn at lave videoer og sende dem til hinanden. Det handler om, hvor god barnet er til at ligne en voksen, og på dette medie får brugerne hurtigt hug for ikke at være gode nok.

Det er vigtigt at have øje for, hvordan dit barn skriver til andre derinde, og hvem der skriver til dem.

FacebookTwitter