Du er dit barns store idol – også når du gør noget dumt

Dårlige vaner hos dig bliver til dårlige vaner hos dit barn. Så start med dig selv, hvis noget skal ændres.

(© Colourbox)

Dine børn gør det, som du gør. Så vær et godt forbillede. Start derfor med dig selv, hvis du ikke vil give en dårlig vane videre.

Har du et anstrengt forhold til mad, piller du for meget næse, er du slem til at gå over for rødt, ryger du eller drikker du måske lidt for meget alkohol?

Dårlige vaner i hverdagen findes i utallige former. Og vi ved som regel godt, at vi har dem. Og så håber vi, at vores børn kan regne ud – eller vi prøver at fortælle dem det: At de ikke skal gøre, som vi gør, men de skal gøre, som vi siger. Og ikke kopiere den dårlige vane.

Men sådan fungerer det altså ikke, forklarer sundhedsplejerske Else Guldager fra sundhedsplejersken.dk og ekspert i Lev Nu’s ekspertpanel.

- Alle vaner plagierer ens børn. Forældrene er børns store idoler. Så kan det være nok så ”dumt”, det, man som forælder gør. Børnene vil ofte på det ubevidste plan kopiere forældrene og som regel tænke: ”Sådan gør min mor og far, så gør jeg det også”.

Dine børn fortæller om dine egne dårlige vaner

Faktisk kan du, ved at tage et kig på dine børn og deres vaner, blive opmærksom på, om du også selv skulle have en dårlig vane, som du måske burde lægge fra dig.

- Fx stammer rigtig mange spiseforstyrrelser fra, at der er en dårlig stemning omkring måltiderne, forklarer Else Guldager.

- Så kig på jeres måltids-vaner, hvis der er rod i spiseriet.

Start med dig selv

Hvis du bliver opmærksom på, at du er i gang med at give en dårlig vane videre til dit barn, så lav om på, hvordan du selv gør.

- Du skal endelig ikke begynde at pådutte dit barn en hel masse forklaringer om, hvorfor og hvordan den er opstået, og hvorfor det er en dum ide. Bare lav det om.

- Hvis I fx har tendens til at spise for meget slik i familien, så skal du som forælder ganske enkelt beslutte, at det skal være slut, og så fortælle børnene, at du/I har besluttet, at der fremover ikke vil være slik i hverdagen.

Eller hvis du mener, at din teenager drikker for meget, så sig at I har besluttet at skære ned på alkoholen i hverdagen, eller hvad det nu kan være.

- Du kan endda sige: Jeg er blevet klogere, og derfor laver vi det om. Så lærer du samtidig dine børn, at det er helt okay at lave ting om, hvis man finder ud af, at det var dumt, det man havde gang i.

Alt efter barnets alder kan man gå i flere eller færre detaljer, når man forklarer. Men de skal være omkring 4-6 år, før de forstår, når man forklarer, at man lægger vaner om, fordi de gamle vaner var dumme.

Facebook
Twitter