Du SKAL sige fra over for dit barn

Det er helt okay at sige til sit barn, at det er irriterende, siger familiepsykologen.

(Foto: colourbox.com © Colourbox.com)

De fleste forældre kender til det: Unger, der kalder, kravler rundt på én og higer efter opmærksomhed. Lige mens man er midt i et eller andet vigtigt. Eller mindre vigtigt.

Og mange vælger så enten at prøve at deltage halvhjertet i samtalen med barnet eller overhører, at barnet overhovedet kalder.

Men den går ikke, siger familiepsykolog Ulla Dyrløv, der netop har udgivet bogen ”Pilot for dit barn” om at vise lederskab over for sine børn.

- Man skal turde sige fra over for sine børn.

-Så man siger klart og tydeligt: ”Jeg gider ikke lege, for jeg kan ikke finde ud af at lege”, hvis det er det, der er problemet. Eller: ”Det er helt vildt irriterende, og du er alt for tæt på, og det kan jeg ikke have lige nu. Du skal gå derhen”. Og så vise barnet, hvor det skal gå hen.

De lærer at sige fra

Ved at sige klart og tydeligt fra over for dit barn, så viser du faktisk mange ting, understreger Ulla Dyrløv:

- Dels viser du, at: ”Du mærker ikke forkert”. Børn kan jo sagtens mærke, at man synes, det, de gør, er irriterende. Hvis man bare kommer med en skjult hentydning til barnet om, at det er irriterende, så signalerer man jo faktisk, at man ikke har modet til at sige det højt.

- Samtidig lærer man sine børn at sige fra ved at vise, at det er det, man selv gør. Det er vigtigt at lære dem at mærke efter, hvad de har lyst til og sige fra, hvis deres grænse bliver overskredet.

Jamen, kan man godt sige til sit barn, at det er irriterende?

- Ja, det kan du tro, man kan. For man signalerer det jo alligevel. Du har jo faktisk sagt det, men du sagde det ikke alligevel, for det kunne du alligevel ikke bære.

Nogle har brug for ekstra tydelighed omkring grænser

Nogle børn er bedre til at mærke grænser end andre, lige som nogle voksne. Og netop børn, der har svært ved at mærke grænser, har ekstra behov for tydelighed.

- Ellers får de nogle meget uhensigtsmæssige reaktionsmønstre og begynder at hige mere og mere efter tydeligheden.

Hvis de ikke får den tydelighed, ender de med at blive klassens klovn og begynder fx at tale pattesprog, selv om de er syv år gamle.

- Det, barnet så gør, er totalt kikset, og det er forældrenes opgave at sige, at det skal de stoppe med. Ellers svigter man sine børn, fordi så ender det med, at ingen gider være sammen med dem.

- Der er ingen andre, der synes, de er charmerende end forældrene selv. Derfor skal man kunne bære som forælder at sætte ord på det for at hjælpe barnet ud af de uhensigtsmæssige situationer og lære dem, hvad de så skal i stedet.

Facebook
Twitter