Du SKAL tage konflikten med dit barn

De færreste forældre bryder sig om konflikter med deres barn. Men hvis du undgår dem, så svigter du faktisk dit barn.

Det er benhårdt og utrolig opslidende at tage konflikter med sit barn. Men du er nødt til at tage dem, for ellers svigter du faktisk dit barn.

Hvis du undgår konflikterne, kan dit barn nemlig komme til at føle, at du er ligeglad, forklarer familiepsykolog Ulla Dyrløv:

- Så bliver barnet usikkert. Og bange. For hvis du ikke orker at tage en konflikt, orker du så overhovedet mig?

- Konfliktskyhed sender et signal om, at man ikke tør tage styringen, så når et barn slår eller sparker ud efter sine forældre i en konflikt, så er det i virkeligheden et råb om styring.

Barnet forsøger at aflaste sin far og mor

En anden konsekvens af konfliktskyhed over for et barn er, at barnet udvikler sig til en lille konge eller dronning, der styrer hele familien, hvilket også er et særdeles bekymrende tegn.

- For så er det i virkeligheden et udtryk for, at barnet forsøger at få ind og aflaste forældrene, fordi det tror, at forældrene ikke kan klare det selv.

Og det er måske det, der er tilfældet i aftenens udgave af "Ingen styr på ungerne" på DR1. Her rådgiver Ulla Dyrløv Sophie, der er alene med sin søn Zakarias på fire år.

Sophie har svært ved at tage styringen over for sin søn. Hun kan ikke lide konflikterne og undgår dem ved at lade ham bestemme.

Derfor er det endt med, at Zakarias styrer alt i det lille hjem: Han styrer fjernsynet, han sover i hendes seng, og når hun skal putte ham, skal hun selv gå i seng for, at han kan sove. Og hun har svært ved at komme ud med ham, fordi hun frygter konflikterne i det offentlige rum.

Så hendes opgave er at blive mere tydelig og tage langt mere styring i den lille familie. En af opgaverne er blandt andet at tage sønnen med på tur i et indkøbscenter.

Se med på DR1 i aften klokken 20.50.

Facebook
Twitter