Ekspert: Børn har brug for at se flere kroppe

Børn har brug for at se, at kroppe er forskellige, ellers risikerer de at få et skævt forhold til egen krop.

børn ved stranden
Rigtig mange teenagere vil ikke tage fællesbad efter idrætsundervisning, fordi de er for blufærdige. Og det kan være en konsekvens af, at de har været skærmet lidt for meget for nøgenhed som yngre. (Foto: Colourbox.com © Colourbox.com)

Igennem de seneste tyve år har voksne fået et mere og mere anstrengt forhold til børns kroppe. Pædagoger har fået restriktioner for, hvordan de må omgås børnene, forældre tør ikke hjælpe børnenes kammerater med toiletbesøg, og børnenes doktorlege i børnehaven er blevet underlagt regler og restriktioner.

Det kan få betydelige konsekvenser for børnene, siger Else-Marie Buch Leander, der forsker i pædofilifrygt på Aarhus Universitet.

- Konsekvensen er, at vi går fra en tillidskultur til en mistillidskultur. Voksne læser ting ind i børnenes nøgenhed, som ikke er der. Doktorlege er ganske vist et udtryk for en spæd seksualitet, men det er, når doktorlegene ses som voksen seksualitet, at den bliver grænseoverskridende.

- Før var en bar barnenumse bare en barnenumse - nu anskues den som et potentielt mål for overgreb. Det, der før var uskyldigt, er blevet mistænkeliggjort, og det betyder, at børn risikerer at færdes i et mindre kærligt miljø og nogle steder går glip af opmærksomhed og kærlighed.

Børn har brug for at se mange forskellige kroppe

Hvis børnene ikke ser hinandens kroppe og dermed hinandens forskelligheder, er risikoen, at de opfatter, at der er noget skamfuldt ved kroppen, siger Else-Marie Buch Leander.

- Teenagere er blevet mere blufærdige, og en del undgår fælles bad efter idræt. Det kan hænge sammen med, at de gennem barndommen ikke har haft mulighed for at se hinandens kroppe og forskelligheder.

- De har ikke set, at andre også har et ar, et modermærke eller en delle hist og pist. Det kan give dem en idé om, at alle andre er perfekte, og det giver dem et mere problematisk forhold til, hvordan de selv ser ud.

Forældrene er ikke så meget sammen med børnene

Else-Marie Buch Leander mener, at udviklingen bl.a. hænger sammen med den stigende institutionalisering af børnene.

- Forældre er mindre sammen med børnene nu, fordi de er mere i institution. Og derfor er det også ofte dér, børnene gør sig erfaringer med fx de andre børn og deres kroppe.

- Og hvis barnet så kommer hjem og fortæller, at det har set en tissemand, så virker det mere grænseoverskridende for forældrene, end hvis man gik hjemme med barnet og vidste, at det jo bare havde været ude i haven med Sebastian og Julius.

Hun mener ikke, at der er nogen facitliste for, hvordan man bør opføre sig i forhold til børns nøgenhed. Den enkelte familie må vurdere, hvad der er rimeligt i den enkelte situation.

- Men jo flere regler og restriktioner vi møder i bl.a. institutionerne på det her felt, og jo større frygten er i samfundet, jo mere går forældrenes egen situationsfornemmelse tabt.

Else-Marie Buch Leander er gæst hos Mikkel Munch Fals i programmet ”Nærkontakt – nøgenhed nej tak” på DR2 klokken 21.30 i aften.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk