Ekspert: Naturen gør børn mindre stressede

Skær toppen af børnehavebørns sygedage med 20 minutter i det fri.

Stranden er et oplagt mål for udflugter og aktiviteter med børn. Her kan man blandt andet lede efter forskellige sten. (© Ditte Valente)

Tag ungerne med ud i den nærmeste park eller skov, hvis du vil give dem et afbræk fra børnehavens støj og dårlige indeklima. Sådan lyder opfordringen fra Thomas Neumann, som er naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening.

For mens landets politikere tirsdag debatterer, om vi skal beskytte de små med en decideret børnemiljølov, så mener naturvejlederen, at ét af svarene ligger lige uden for vinduet:

- Undersøgelser viser, at blot 20 minutter i det grønne sænker blodtrykket og niveauet af kortisol, som dermed sænker stressniveauet, siger Thomas Neumann.

Mindre stressede børn

I 2012 viste en undersøgelse fra Børnerådet, at 41 procent af børnene syntes, at der var for meget larm i børnehaven, mens 22 procent mente, at støj nogle gange var et problem. Resten mente ikke, at det påvirkede dem. Børnenes generelle trivsel blev desuden kædet sammen med støjniveauet.

Naturvejleder Thomas Neumann mener ikke, at en tur i det grønne kan løse problemet med dårligt indeklima. Men det kan gøre en forskel her og nu:

- Der er en svensk undersøgelse, som viser, at børnehavebørn, som jævnligt kom ud, havde færre sygedage. Og desuden opstod der færre konflikter børnene imellem.

Tag børnene med i en park

Naturvejleder Thomas Neumann opfordrer derfor både pædagoger og forældre til at give børnene et skud grøn energi.

Han mener ikke, at det er så vigtigt, hvor man tager ungerne hen. Det vigtigste er at komme af sted, siger han:

- For nogle af os kan det være besværligt eller tage lang tid at komme ud til en skov eller strand. Men det er også helt fint at tage børnene med hen til den nærmeste park eller fodboldbane.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter