Tema Må der være forskel?

Ekspert: Uddannelse bryder bedst den sociale arv

Vi ved, at uddannelse kan løfte udsatte børn op af den sociale rangstige, siger sociolog.

Uddannelse er vejen ud af den laveste socialklasse, siger en forsker.

Vi har hørt det før, men det er stadig sandt. Uddannelse er den bedste medicin, hvis udsatte børn skal løftes ud af deres sociale arv. Det sagde professor i sociologi ved Københavns Universitet, Anders Holm, i P1 Morgen i morges.

- Det er den bedste pille, vi kender, til at komme videre, fortæller han.

- Man ved ikke helt hvorfor, men man lærer noget, mens man uddanner sig. Man lærer at sidde stille og koncentrere sig. Og det er nyttigt senere i arbejdslivet, tilføjer Anders Holm.

Må der være forskel?

Der er forskel på folk – og hvad så? I Danmark har vi længe været et af verdens mest lige lande. Men dét til trods er der stor forskel på livet som rig eller fattig, og de senere år er uligheden steget. I nyt tema ser DR på, hvordan det faktuelt står til med uligheden i Danmark. Motiverer ulighed til at arbejde, og er den nødvendig for at drive et samfund fremad? Eller slukker den håb og skaber polarisering? Følg debatten på #drforskel.

Gå til tema

Aldrig for sent

Og jo tidligere man sætter ind - jo bedre, forklarer Anders Holm:

- Læreren kan rigtigt godt lide børn, der kan sidde stille – og der er ofte en sammenhæng mellem hvem, det er der kan det, og hvilken socialklasse, de stammer fra. Hvis man arbejder målrettet med at gøre udsatte børn skoleparate allerede fra børnehaven, så gør man dem en stor tjeneste.

Men han understreger, at det aldrig er for sent at hjælpe, men jo ældre folk bliver, jo sværere og dyrere bliver det at vende udviklingen.

- Men vi bør arbejde på det. Vi har en ide om, vi alle skal have de samme chancer, og det har vi det ikke i dag, siger sociolog Anders Holm.

  • Analyse fra Arbejdernes Erhvervsråd viser, at stadig færre bryder med deres sociale arv.
  • Den viser, at i 2003 var det kun en fjerdedel, der hang fast i underklassen som voksne.
  • I 2013 var det en tredjedel, der stadig tilhørte underklassen som voksne.
  • Altså en stigning fra 25 procent til 33 procent på ti år.