Emils mor efter 'Lægen flyttede ind': Det er svært at ændre vaner

Det er hårdt at ændre mange års vaner, og det er svært at finde tid til det i en travl børnefamilie, men Karina West gør, hvad hun kan.

Emils familie har kæmpet med overvægt i flere generationer, og det er svært at bryde det mønster, men de prøver. (Foto: Strong Productions © Type 2)

Familien West fra Brøndby fik mange gode råd af læge Charlotte Bøving, da de medvirkede i ’Lægen flytter ind’. De bedste råd har været dem, som var nemme at inddrage i familiens hverdag.

Karina West er mor til 12-årige Emil, der medvirker i aftenens program. Hun kæmper selv med vægten, og fortæller, at det har været en hård, men sjov oplevelse at medvirke i Lægen flytter ind.

- Børnene skal ikke gennem det samme

Emils mor, Karina West, fortalte i ’Lægen flytter ind’ at hun selv har kæmpet med overvægt hele livet. Både hendes mormor, mor og søster er overvægtige, og hun har mærket overvægtens konsekvenser på egen krop gennem hele livet.

Allerede som 6-årig blev hun indlagt på Næstved Sygehus i en måned i at forsøg på at hjælpe hende af med de overflødige kilo. Karina har fået udført en gastric bypass-operation, og det er ikke noget, hun ønsker for sine børn.

- Jeg ved, hvordan det føles både psykisk og fysisk og selvfølgelig ønsker jeg ikke, at mine egne børn skal igennem alt det. Det var også derfor, at Emil kom på Julemærkehjem.

- Jeg kunne se, at han begyndte at opleve vanskeligheder med motorikken og konditionen, men Julemærkehjemmet kunne hjælpe ham i gang med et lettere liv, siger Karina.

Det er svært at finde tid i hverdagen

Karina oplever, at den største udfordring er at få hverdagen til at hænge sammen. Karina er alene med børnene til sent om aftenen, og derfor er tid altid en mangelvare.

- Jeg ville gerne bruge tid på at finde nye sunde opskrifter, få handlet spændende grøntsager ind og lave træningsøvelser med Emil hver aften. Men når alt det praktiske med tre børn også skal ordnes, så er det svært at finde både tid og overskud, siger Karina.

Når man har en dreng på 12 år, er det heller ikke muligt at holde øje med ham hele tiden. Karina forsøger at lave aftaler med Emil om skærmtid efter skole og nul sukker, men når man er 12 år gammel og bliver budt på pebernødder eller kommer træt hjem fra skole, så kan det dog være svært at overholde.

- Jeg synes, det er en rigtig stor udfordring, og det er forskelligt, hvor gode folk er til at bakke Emil op i hans vægttab. Men vi forsøger alle sammen at blive bedre til at hanke op i os selv, siger Karina.

Charlotte lærer Emil at køre en omvej til skole, så han får bevæget sig endnu mere i dagligdagen. (Foto: Strong Productions © Type 2)

Simple råd er bedst

Det er Karinas erfaring, at simple og konkrete råd er lettere at følge. Og i forhold til kosten var rådet fra Charlotte simpelt: der skulle flere grøntsager i maden, og færre søde sager på bordet.

- Charlotte rådede os til at droppe aftengodter som cookies og slik, og i stedet bruge pengene på flere grøntsager. Og det var en god konkret måde at sige det på. Så nu spiser vi gulerødder om aftenen, og de søde sager er forbeholdt weekenden,” fortæller Karina.

Lægens råd til mere motion i hverdagen var også simple: udover taekwondo to gange om ugen, skulle Emil cykle en omvej til skole og han fik nogle øvelser, som han skulle udføre sammen med Karina hver aften.

Øvelserne laver de stadigvæk, men Karina oplever stadig, at det kan være en kamp at få Emil med:

- Jeg må indrømme, at nogle dage har jeg ikke energi til at tage kampen med ham, og så sker det, at vi springer øvelserne over. Men til gengæld er han begyndt til badminton og kommet med i et kommunalt tilbud hver lørdag, som er rigtig godt, og som Emil selv synes er sjovt.

Familietræning hver lørdag

Efter en opfordring fra en klassekammerats forælder har Karina meldt Emil og familien til et gymnastikhold, som Københavns Kommune tilbyder familier, der kæmper med vægten. Hver lørdag formiddag er de af sted og nyder godt af at spille for eksempel høvdingebold.

- Det er rigtig hård træning, men vi kan alle sammen mærke, at vi får noget ud af det. Det er også nemmere for Emil at komme af sted, når vi tager med, og vi får nogle gode timer sammen,” siger Karina.

- Hun fortæller også, at hun og Emil allerede glæder sig til foråret, så de kan komme på lange cykelture igen.

Facebook
Twitter