Er min teenager på vej ud i et misbrug?

En kvinde, der selv har haft ecstasy inde på livet, giver gode råd om, hvordan finder man ud af, om ens teenager tager stoffer.

Man hører så meget om stoffer, der florerer i nattelivet, og som forælder kan det være utrolig svært at forholde sig til. For hvordan finder man ud af, om ens teenager tager stoffer og måske endda har et egentligt misbrug, og hvis ja hvordan hjælper man så sin teenager ud af misbruget?

Det kan Line Risberg give gode råd om. Hun har selv haft stoffer inde på livet i form af et egentligt misbrug af ecstasy. Nu er hun ude af misbruget og lever af at holde foredrag for unge og forældre om misbrug.

- Mit vigtigste råd til forældre er: Kend din teenager, siger Line Risberg.

- For hvis du kender dit barn godt, så er det også lettere at få øje på de små tegn, der er på, at noget forandrer sig. Det kan fx være:

- Følg lidt med i hans eller hendes vaner i byen, hvor tager de hen, når de tager i byen? Hvad drikker de? Hold øje med, om dit barn skifter vennegruppe, og om det taber sig meget pludseligt. Stofmisbrug kan nemlig godt få en til at miste appetitten. Bliver dit barn ofte i dårligt humør og får svært ved at stå ud af sengen om morgenen? Viser det tegn på tristhed eller depression i løbet af ugen? Lever og ånder han eller hun kun for weekendens fester? Og dropper han eller hun pludselig hobbyer og interesser, som ellers har fyldt meget, som fx sport? Får dit barn pludselig for vane at være væk hele weekender uden, at du ved, hvor han eller hun er?

- Det kan alt sammen være tegn på, at noget er galt, forklarer Line Risberg.

Og sørg så også for at have et velfungerende forældrenetværk, så du kender dit barns venner, og deres forældre.

- På den måde kan forældrene i netværket hjælpe hinanden med at blive opmærksom på, om der er noget at være på vagt overfor. Og sørg også for at kende andre voksne, som har med dit barn at gøre - fx idrætstrænere, som har med dit barn at gøre i fritiden.

Søg selv information

For 12 år siden havde Line Risberg et ganske vist kortvarigt misbrug af ecstasy. Et misbrug, som varede et års tid. Men i de efterfølgende mange år led hun stærkt under eftervirkningerne af misbruget, og hun har nu mere eller mindre viet sit liv til at hjælpe andre unge med at undgå at komme i samme situation som hende selv.

Blandt andet holder hun foredrag for forældre til teenagere om, hvordan de skal forholde sig, hvis de har mistanke om, at deres barn er på vej ud i et misbrug.

- Helt grundlæggende vil jeg sige, at det begynder hjemme ved spisebordet. Det er her, kampen mod misbrug begynder, siger hun.

- Og med det mener jeg, at det helt grundlæggende handler om at have en åben dialog med sit barn, for kun på den måde kan du finde ud af, hvad der rører sig i dit barns liv.

- Og du skal ikke møde de unge med krav og forbud, for så lukker de helt af og vil slet ingenting fortælle. Vær din rolle som forælder bevidst og vis, at du er til at tale med helt åbent og ærligt uden at fordømme eller forbyde.

- Og sæt dig godt ind i de unges verden. Sæt dig ind i, hvilke stoffer der findes, hvordan de virker og hvilke bivirkninger der er. Så du har svar parat, når du får gang i dialogen med dit barn. Og du skal heller ikke være bange for at gøre de unge til eksperterne. Sig gerne, at du har læst, at stoffer virker på den og den måde, og spørg ind til, om de også mener, det forholder sig sådan.

Læg en plan

Og hvis man er helt sikker på, at ens barn har et decideret misbrug, så skal man forberede sig grundigt på, hvilke muligheder der er for at komme ud af misbruget, råder Line Risberg.

- Sæt dig ind i, hvilke tilbud fx kommunen har på det område, så du kan præsentere dit barn for en plan til at komme ud af misbruget. Vis, at du vil hjælpe dit barn og tag ansvar for, at der sker noget. Det kan være rigtig svært for en ung, der har et misbrug, at tage initiativ til at finde en løsning. Men hvis det bliver præsenteret for en plan, så er vejen ud meget lettere.

Se med i aften fra klokken 20, når DR3 afslører, hvilke rusmidler der er de farligste og få nyeste viden om stofferne fra en misbrugsekspert og en hjerneforsker. Det sker i programmet "DR3 på stoffer".

Programmet vil i næste uge følge to testpersoner, mens de indtager stoffer.