Det kan være Youtube-videoer med Pewdiepie eller Kristine Sloths seneste makeup-råd, Facebook, Snapchat eller den seneste selfie, der bliver lagt på Instagram.
Danske teenagere bruger i gennemsnit over seks timer per dag på en skærm, men ifølge en undersøgelse, som Epinion har lavet for DR, har 51 procent af alle teenageforældre slet ikke eller kun i lav grad indsigt i, hvad de unge laver, når de er online.
Læs hele undersøgelsen her:
Misforstået hensyn
Men som forældre risikerer man at gøre teenageren en bjørnetjeneste ved at lade dem have deres onlineliv i fred. Sådan lyder vurderingen fra Jonas Ravn, der er projektleder ved Center for Digital Pædagogik og har beskæftiget sig med unges mediebrug.
- Det er en udfordring at få aktiveret de forældre, der ikke deltager i den del af børnenes hverdag, for vi ved faktisk, at børnene efterspørger interesse for deres onlineadfærd, siger han og uddyber:
- Det er et misforstået hensyn, hvis forældre tror, at det handler om at respektere børnenes privatliv, for viser de interesse, er de også de første, børnene går til, hvis de er i tvivl om noget.
Skal der hul igennem til teenageren, gælder det om at have en åben tilgang og ikke lade sig stoppe af eventuelle fordomme, mener psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet.
- Jeg tror, mange forældre har svært ved det, fordi de tror, de skal snakke teknik. Men de skal som helt almindelige forældre snakke med børnene om, hvad de foretager sig, hvem de er sammen med, og hvad der er besværligt, ligesom de gør med alt muligt andet, siger han.
Den sunde fornuft
Som forælder handler det om at bruge sin sunde fornuft, mener Thomas Philipstatt, der er papfar til Sebastian Scott på 14 år.
I teenagefamilien i Maribo på Lolland gør han og Sebastians mor Christina, hvad de kan for at holde styr på teenagesønnens internetvaner.
- Vi crasher hans værelse en gang imellem, men han kommer også selv og fortæller, hvem han har talt med, så vi synes, vi har et indblik i, hvad der foregår, siger Thomas Philipstatt, der dog nogle gange tyr til forældresnilde:
- Når han for eksempel spiller Playstation og sidder og chatter, så er døren åben, og på den der luskede forældremåde finder vi ud af, hvad der foregår.
Digitalt indfødte findes ikke
Men selvom teenagerne er vokset op med mobil og internet lige ved hånden, er de ikke nødvendigvis digitalt overlegne. Og derfor giver det ikke meget mening, at bruge begrebet "digitalt indfødte", påpeger Jonas Ravn fra Center for Digital Pædagogik.
- Det, der måske i højere grad karakteriserer dem, er, at de er lærenemme og forstår nogle overordnede strukturer. Og så har de ikke mindst lysten til det digitale. Men jeg kender for eksempel også børn i 8. klasser, der ikke engang kan gøre skriften fed i programmet Word, siger han.
Den rette balance
Thomas Philipstatt, der til daglig er folkeskolelærer, er ikke i tvivl om, at den 14-årige teenagesøn på mange måder er mere digitalt orienteret, end han selv som 46-årig er.
- Det er jo spændende, fordi der er så mange nye redskaber. De er jo superbrugerne, men vi er stadig de voksne. Og der er mange af de nye digitale ting, der ikke siger mig noget, men for eksempel kan jeg jo lære ham at være kildekritisk. Bare fordi det står på Facebook, gør det det jo ikke til nyheder, siger han.
I hjemmet i Maribo handler det om netetikette, fortæller han.
Og forældrene forsøger at lære teenagesønnen, at man for eksempel skal kunne stå ved de ting, man skriver online - også når man står over for personen ansigt til ansigt.
- Der er sket en væsentlig ændring i kommunikationen, og vi er jo en slags digitale immigranter. Vi skal adoptere den måde, han agerer på, så vi også accepterer, at hans digitale liv er blevet større og hans sociale rum er nogle andre platforme, siger han.
Skal fanges på Facebook
Som eksempel fremhæver han, at forældrene efterhånden har lært, at sønnen ikke rigtig bruger sin telefon til det formål, den er skabt til - nemlig at ringe.
- Hvis vi er heldige, lykkes det. Men hvis vi rent faktisk vil have fat i ham, så er det på Facebook, vi skriver for at nå ham, og det skal vi lige indstille os på.
Første program i DRs tema om teenagere har premiere i aften klokken 21 på DR3.
Gode råd til forældre
- •
Spørg ind til nogle af de processer, der foregår online, og husk, at for børn/teenagere hænger den digitale og virkelige verden uløseligt sammen. De skelner for eksempel ikke mellem offline- og online-venner, der er bare venner.
- •
Det er vigtigt som forælder at have en åben tilgang til det, teenageren laver, også selvom man måske ikke forstår det fuldt ud, fordi man ikke har samme forudsætninger. Vær ærlig omkring det.
- •
Sørg for at skabe et rum i hverdagen, hvor der kan spørges ind til teenagerens dag - også det, der er foregået online.
- •
Kilder: Red Barnet og Center for Digital Pædagogik