Få ungerne op ad sofaen

Ligger dine små dovne sofakartofler og spiller skærmspil? Så er det nu, du skal skubbe til dem – for deres egen skyld.

(© Colourbox)

Det er ikke kun et fænomen oven på juleferien, at de små dovner den. To ud af tre børn på 5-17 år lever ikke op til Sundhedsstyrelsens anbefaling om at bevæge sig mindst en time om dagen, viste en undersøgelse fra Forskningscenter Opus på København for nylig. Dermed går rigtig mange børn glip af god livskvalitet.

- Børn, der bevæger sig, er stærke, smidige, har høj selvtillid og få konflikter. Desuden skaber bevægelse grundlag for intelligens, fordi hjernen vågner, når sanserne bliver påvirket, som de gør ved bevægelse. Man bliver ikke god til at læse af at klatre i træer, men man får forudsætningerne, siger motorik- og naturvejleder Mads Brodersen.

Det er ikke børnenes skyld

Måske synes du, det er svært at få gang i de små, men det er ikke børnenes skyld, at de bliver passive.

- Hvis børn gik løs, ville de bevæge sig af sig selv. Men de er indhegnet og overvåget hele dagen, og der er for meget, de ikke må. Dertil kommer, at vi i bedste mening giver dem iPads og computer, som jo er fede tilbud. Skal børnene have lyst til at bevæge sig, må vi tilbyde dem noget endnu bedre i form af aktiviteter og ikke mindst et spændende miljø at udforske, siger Mads Brodersen.

Børn skal mærke verden

Her får du Mads Broderesens gode ideer til bevægelse i de forskellige aldre:

  • Baby: Virkeligheden er i sig selv interessant, så du behøver ikke gøre andet end at give plads til, at dit barn kan udforske den ved at fjerne vaser og stikkontakter, sætte dig ned, og slippe dit barn løs. Når det bliver frustreret, så il ikke hen og hjælp, men opmuntr i stedet med et 'spændende, den klarer du'.

  • Børnehavebarn: Hvis alt derhjemme er udforsket, så skift ud! Smid en bunke puder på gulvet eller 10 gamle juletræer ind i haven, og lad barnet lege løs. Men vær tilstede, for du er stadig vigtig som base og indimellem som den, der smider dig selv ind i legen.

  • Skolebarn: Når dit barn kommer træt hjem fra skole, og du selv er lige så træt, så sig 'puh, vi er trætte, vi må ud og løbe en tur' frem for selv at falde om på sofaen. Du kan også melde dit barn til sport, helst tæt på, så I kan cykle eller gå derhen.

  • Teenager: Nu skal der ekstra sug i maven til, hvis den unge skal motiveres til bevægelse. Han vil nok ikke 'med ud og gå tur', men måske gerne med ud og køre mountainbike eller med hen i fitnesscenteret (hvis du holder dig på pinlighedsafstand).