Færre kvinder føder tvillinger efter kunstig befrugtning

Risikoen for at få tvillinger efter reagensglasbefrugtning er langt mindre i dag end for ti år siden.

Fertilitetslæger har intet imod raske tvillingebabyer, men de forsøger at undgå tvillingegraviditeter, da risikoen for komplikationer er langt større end ved graviditeter med et enkelt foster. (© ColourBox)

Skal du eller din partner have hjælp til at blive gravid, så er risikoen for, at I får tvillinger langt mindre end for blot ti år siden.

I 2015 endte 8,4 procent af graviditeterne efter reagensglasbefrugtning (IVF) og mikroinsemination (ICSI) med tvillinger, og det er langt færre end i 2006, hvor omkring 25 procent fik tvillinger.

Lægerne er blevet dygtigere

Forklaringen på det faldende antal tvillinger er, at fertilitetsklinikkerne de seneste år har haft stor fokus på området.

Tidligere var det almindeligt, at der blev lagt to befrugtede æg op i kvinderne for at øge chancerne for graviditet.

Men nu nøjes man med et enkelt befrugtet æg i 64 procent af behandlingerne, og på trods af det bliver lige så mange kvinder gravide som før.

- Det er det, der er så fantastisk. Vi har formået at bevare de samme høje graviditetschancer, samtidig med at vi har nedsat det høje antal af tvillinger, siger Karin Erb, der er leder af laboratoriet på Fertilitetklinikken på Odense Universitetshospital og har hjulpet med at lave den nye rapport.

Tvillinger giver øget risiko

Når fertilitetslægerne har lavet en målrettet indsats for at sænke antallet af graviditeter med tvillinger, så skyldes det, at tvillingegraviditeter generelt er mere risikable.

Først og fremmest er risikoen for at gå i for tidlig fødsel ti gange så stor sammenlignet med graviditeter med et enkelt foster.

- Tidlig fødsel er en af de mest tungtvejende årsager til død hos nyfødte, og hvis de overlever, kan de få varige mén i form af

neurologiske
skader som spastisk lammelse, lav IQ, høreskader eller synsforstyrrelser, siger Jan Stener Jørgensen, der er professor og overlæge i fødselshjælp på Odense Universitetshospital.

Facebook
Twitter