FAKTA Så højt bliver dit barn (cirka)

Et simpelt regnestykke kan give dig en indikation af, hvor højt dit barn bliver.

Barnet behøver ikke engang komme ud af mors mave, før forældrene kan sjusse sig frem til - dog med en del usikkerhed - hvor højt barnet bliver. (Foto: MARIA HEDEGAARD © Scanpix)

Et stigende antal forældre henvender sig på de danske børneafdelinger - bekymret for at deres drenge ikke bliver høje nok. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Men de kan ifølge Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet forholdsvist simpelt regne ud, hvor høje drengene bliver, når det er fuldt udvokset.

Et barn med lave forældre vil formentlig ikke blive særlig højt, mens et barn med høje forældre formentlig vil skyde mere i vejret. Et barns højde er tæt forbundet med de gener, som forældrene har givet det.

Derfor er det eneste, du skal bruge, mors og fars højde i centimer. De to tal skal du så lægge sammen og dividere med to, hvorefter du skal lægge 6,5 centimeter til for at komme frem til en såkaldt målhøjde, når der er tale om en dreng. Med piger skal du trække 6,5 centimeter fra.

Det vil sige: Hvis far er 180 centimer og mor er 170 centimer, så bliver målhøjden for en søn 181,5 centimeter og 168,5 centimeter for en datter. Men vi er ikke frem ved sluthøjden endnu.

For regnestykket er, som det fremgår på Rigshospitalets hjemmeside, 'forbundet med stor usikkerhed'. Derfor skal der indregnes en margen på målhøjden på 8,5 centimeter i begge retninger.

Så er vi fremme ved, at pigen bliver mellem 160 og 177 centimeter høj, mens drengen bliver mellem 173 og 190 centimeter høj, når de er fuldt udvokset.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk