Familie udfordrer det moderne samfund: Vi går med bare tæer, fordi vi har lyst

På Sydfyn bor en ganske særlig dansk familie, som prioriterer natur og nærhed over alt

- Måske er der lidt hulemennesker i os...vi må jo erkende, at vi står ret alene med at have det sådan.

Sådan siger Mikkel på 32 år. Han bor på en gård på Sydfyn sammen med sin kone Frida og deres fire børn, Magne på seks, Ylva på fire, Alvin på to og Burre på et halvt år.

Far, mor og børn fra Stenbjerglykke. (Foto: Hanne Christoffersen)

Parret købte Stenbjerglykke, som deres gård hedder, for otte år siden for penge, Mikkel havde tjent på salg af et it-firma.

Moderen Frida, som er cand. mag. i filosofi var med på drømmen om et liv med familie og selvbestemmelse som kerneværdier.

- Det handler om menneskelige værdier. Vi ønsker nærhed og mening i vores hverdag, og det kan vi se, vi får af manuelt arbejde og af selv at tage stilling til alting. Vi får det ganske enkelt skidt af kontorarbejde og ting, som vi ikke kan forholde os til med sanserne, forklarer Mikkel om deres liv.

Handler om at træffe egne valg

Hverken Mikkel eller Frida har arbejde udenfor gården. De driver deres landbrug og lever for en stor del af det, de selv producerer. Det er dog ikke et mål i sig selv for familien at være selvforsynende.

- Det handler om at involvere sig selv i sit liv ved at lave sit eget tøj, sin egen mad og i det hele taget træffe egne valg i stedet for, at ting er udlagt på forhånd. Miljø og bæredygtighed betyder enormt meget for os, men det er selve det fysiske arbejde og nærheden i familien som dominerer for os, forklarer Mikkel.

Kun fodtøj når vi har lyst

Et af de valg, forældrene har truffet, er, at de går med bare fødder stort set hele året rundt - også i fem graders frostvejr, som du kan se i klippet i toppen af artiklen her. Heller ikke her ligger der en fast overbevisning bag, skriver parret på deres hjemmeside stenbjerglykke.dk.

"Vi gør det først og fremmest fordi vi har lyst og kun når vi har lyst. Derfor kan vi også finde på at have sko på en dag, hvis vi lige har lyst til det. På samme måde som andre vælger om de vil have den røde eller grønne jakke på inden de går ud, vælger vi fodtøj til eller fra efter ønske og behov".

Børnene ses også ofte uden fodtøj. Det er også deres eget valg, men når kulden sætter ind, er Mikkel og Frida med til at vælge, hvad der er forsvarligt for dem.

Mikkel kender faresignalerne

Forsvarlig er netop et nøgleord for familien, og hvis der skal svejses eller saves med motorsav, sker det under forhold, som er sikkerhedsmæssig forsvarligt.

På hjemmesiden fortæller parret også om, hvordan Mikkel er opmærksom på kroppens signaler, når han udsætter den for massiv kuldepåvirkning, som han gør i klippet i toppen af artiklen, hvor han både fodrer dyr og leger med børnene på is i bare fødder.

"Det er resultatet af mange års træning når Mikkel leger på isen og han kender faresignalerne og ved hvor meget han kan håndtere ved forskellige vejrforhold", lyder beskrivelsen.

Familien på Stenbjerglykke har ikke noget tv, faktisk har de fire børn aldrig set tv i deres liv. De ved heller ikke, hvad en iPad er, og de kender kun familiens telefon som et redskab. Det er ikke noget, man bærer på sig eller sidder og roder med ved køkkenbordet, men noget man tager frem, når der skal ringes, og derefter ligger fra sig igen.

Til gengæld ved de præcis, hvordan man kan bruge naturen som legeplads og som spisekammer.

Naturen er verdens største legeplads, og det benytter hele familien fra Stenbjerglykke sig af. (Foto: Hanne Christoffersen)

Eftersom Mikkel selv betegner sin familie som 'hulemennesker', fornærmer man næppe den særlige familie ved at sige, at de har en noget anderledes livsstil.

De føler dog ikke, de går glip af noget ved at fravælge moderne hjælpemidler og i stedet vælge natur og nærvær til.

- Nej, overhovedet ikke. Vores verden er ikke en færdig pakke, men noget som udvikles hele tiden, og som derfor bliver mere og mere spændende hver dag. For os er det et sandt paradis, men de fleste vil nok synes det er surt, træls og hårdt, siger Mikkel.

Den særlige familie kan DR1-seere lære nærmere at kende i programmet 'Søren Ryge præsenterer: Far, mor og børn". Første af de to programmer sendes onsdag kl. 21.00.

Du kan dog allerede nu få et glimt af livet på Stenbjerglykke i klippet i toppen af artiklen her. Klippet er ikke med i onsdagens program.

Hvis du ikke fik set første program, kan du se det på dr.dk/tv.

Andet program i miniserien sendes d. 24. februar. Hvis du ikke kan vente, kan du se forpremieren på dr.dk/tv.

https://www.facebook.com/DRNyheder/videos/1115258031858053/

Facebook
Twitter