Far: Mere fødselsforberedelse til mændene, tak!

Christoffer manglede information om sin rolle under sit barns fødsel

- Jeg vil gerne tage så stor del i fødslen som muligt, for jeg er en lige så stor del af barnets liv som moren, siger Christoffer Ward (Foto: Jais Nørgaard © (c) DR)

Hvad hvad skal man egentlig stille op, når ens kone eller kæreste er i gang med noget så krævende som at føde ens barn?

Det er ikke noget, man som mand får at vide til fødselsforberedelse, for fødselsforberedelse for mænd er nærmest ikke eksisterende.

- Vi reproducerer, at manden bare er med på sidelinjen. Men han bliver jo far i lige så høj grad, som kvinden bliver mor, siger Svend Aage Madsen, der er er chefpsykolog på Rigshospitalet.

Rigshospitalet har man i en årrække undersøgt fædrenes opfattelse af fødslerne, og mange mænd føler sig sat udenfor, når de kommer med til fødslen, hvor flere har oplevet, at når de spurgte personalet til råds, så blev svaret rettet til barnets mor i stedet.

Og det starter allerede under graviditeten.

Talte kun til kvinderne

Christoffer Ward, der selv er far til et lille barn, oplevede i mødet med sundhedssystemet, at der kun var fokus på kvinden, der skulle føde.

- Det startede allerede ved den første scanning, hvor jeg bare fik sådan en lille skammel at sidde på. Her følte jeg mest, jeg var i vejen.

Han oplevede det hele vejen gennem forløbet, at der nærmest ikke blev talt til ham, men kun til hans kone, og han kunne se til fødselsforberedelsen, at det også skete for de andre mænd.

- De sagde velkommen til kvinderne ved navn, og vi mænd fik ligesom bare et ’nå men, velkommen til jer også’, så allerede dér føler man sig som et vedhæng, siger han.

Men indholdet af fødselsforberedelsen var også kun henvendt til kvinderne, og Christoffer Ward manglede information om, hvad mandens rolle er til en fødsel.

- Jeg kunne godt tænke mig, at jeg lige fra starten blev inddraget i højere grad, for jeg er en lige så stor del af det med at få barn, som min kone, siger han.

Mangel på information til manden

- Det gjorde mig mere nervøs, at jeg ikke vidste mere om, hvad min rolle skulle være under selve fødslen, siger Christoffer Ward.

Han følte sig magtesløs og vidste ikke, hvad han skulle gøre af sig selv, da det hele startede, fordi han ikke kunne hjælpe med noget under fødslen.

- Det er jo alt, der er på spil, lige der, og man vil jo bare gøre alt, for at det glider helt ukompliceret, men man kan ikke rigtig gøre noget, siger han.

Under fødslen tog det ham lang tid at finde frem til, hvad hans rolle var, og derfor så han gerne, at det blev inkluderet i fødelsforberedelsen, eller at mænd fik en særskilt fødselsforberedelse.

- De første to timer kunne jeg slet ikke finde ro i det, så jeg ville gerne have vidst, at min vigtigste rolle var at være nærværende og rolig.

- De behøvede nærmest bare at hive os til side efter den almindelige fødselsforberedelse og fortælle, hvordan man skal forholde sig som mand.