Far, mor og smartphone: Har I regler for 'skærmtid' derhjemme?

Brug sommerferien til at sætte mobilen på standby og tal med familien om, hvor meget mobilen må fylde i jeres hverdag.

Skal der være regler for, hvornår man må bruge sin smartphone hjemme hos jer? (Foto: © Maksim Shmeljov, COLOURBOX)

Når familien sætter sig ved middagsbordet for at spise aftensmad, er der ofte usynlige gæster med til bords.

Det er nemlig ikke ualmindeligt, at der ofte er en smartphone med i lommen eller liggende fremme på bordet.

Den hurtige og nemme adgang til omverdenen via en smartphone eller tablet kan øge risikoen for, at man toner ud af det fysiske nærvær og ind i telefonen.

- Det fordelagtige, ved at være online, er, at man kan kommunikere med sine venner uden at være i samme rum, eller med en fremmed på den anden side af jorden. Men det kan også nemt skabe problemer, siger Jacob Mosgaard, som er psykolog og blandt andet holder foredrag om sociale medier og identitet.

Sociale spilleregler giver fleksibilitet

Psykolog Jacob Mosgaard mener, at man kan styre uden om forhindringer ved at holde et møde i familien om adfærd i den digitale verden.

- Hele livet handler om at lære de sociale spilleregler for at kunne begå sig godt: I familien, i daginstitutionen, på arbejdspladsen og blandt andre mennesker generelt. Det gælder naturligvis også dét at være online.

Vurder, hvad der er rigtigt for din familie

Psykologen forklarer, at det naturligvis kan variere fra familie til familie, hvilke regler der skal gælde i de enkelte hjem.

For nogle familier kan det være i orden, at man har telefonen liggende på middagsbordet, mens andre familier kan beslutte sig for, at telefonen skal være på lydløs eller gemmes helt væk, siger Jacob Mosgaard.

- Tænk over, hvad der kendetegner et godt familieliv i netop jeres familie. Vil vi gerne være en familie, der har en ambition om at tale sammen hver aften over aftensmaden? Eller er vi den slags familie, der altid er tilgængelig, og hvor det er helt i orden, at man sidder med sin telefon ved middagsbordet. Intet er rigtigt eller forkert.